Centria päätösten portailla -podcastissa keskustellaan arvioinnin merkityksestä ammattikorkeakouluille
Centria päätösten portailla -podcastin uusimmassa jaksossa avataan arvioinnin merkitystä sekä arviointitoiminnan luonnetta ja tarkoitusta ammattikorkeakouluille. Rehtori, toimitusjohtaja Tapio Huttulan vieraana podcastin kuudennessa jaksossa on Karvin korkeakoulutuksen ja vapaan sivistystyön yksikön johtaja Helka Luodelahti.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on itsenäinen viranomainen, joka vastaa koulutuksen ja varhaiskasvatuksen kansallisesta arvioinnista. Tässä podcast-jaksossa keskustellaan ammattikorkeakoulujen arvioinnista ja sen merkityksestä.
– Arviointiprosessia ajatellaan oppimisprosessina ja osallistumisprosessina. Se on se tapa, miten yritämme päästä katsomaan tulevaisuuteen. Ajattelemme, että arviointityötä tehdään siksi, että opitaan, Luodelahti kuvaa.
Laatua voi arvioida, mutta ei absoluuttisesti – laatua voidaan arvioida vain luodun kriteeristön pohjalta. Tällöin määrittely on olennaista, sillä siitä syntyy myös vaikuttavuus ”siitä puhutaan mitä arvioidaan”. Esimerkiksi excellens-määrittely kertoo siitä, mitä erityistä korkeakoulusta löydetään, mitä ei kriteereitä määriteltäessä osattu sanoittaa.
Luodelahden mukaan arviointiraportteja osataan hyödyntää korkeakouluissa. Arviointiraporttiin ja sen suosituksiin osataan ja halutaan tarttua.
– Jo siinä vaiheessa, kun tulemme pitämään tämän prosessin päätösseminaarin korkeakoululle, niin usein rehtorilla on jo siinä vaiheessa esittää jonkin näköinen toimenpidesuunnitelma, miten aiotaan tarttua näihin raportin esiin nostamiin asioihin, Luodelahti kertoo.
Arviointiraporttien lisäksi on olemassa teema-arviointeja, joita voitaisiin hyödyntää erityisesti poliittisessa ohjauksessa entistä tehokkaammin. On tehty esimerkiksi laaja korkeakoulupedagogiikan arviointi ja raportti, joka sisältää tiivistelmät ja muistilistat eri kohderyhmille. Muistilistoja voivat hyödyntää niin korkeakoulu kuin opiskelijakin. Oman oppimisen kehittäminen on korkeakoulupedagogiikan ytimessä.
– Olennaista on, että se oppiminen tapahtuu. Fokus on siellä opiskelijassa, hänelle kehittyy osaamista, hänelle kehittyy kykyjä oppia lisää, että hän pystyy kehittämään itseään jatkossa ja omaksumaan uutta tietoa, Luodelahti tiivistää.
Podcastin jokaisessa jaksossa kuullaan kysymyksiä myös Centrian opiskelijakunta Copsalta. Tässä jaksossa opiskelijat kysyivät mm, mitkä ovat yleisimpiä kehittämiskohteita, joita Karvi on havainnut ammattikorkeakoulujen auditoinnissa viime vuosina. Luodelahti kertoo, että opiskelijapalautejärjestelmä nousee usein esille ja viimeisimmässä kierroksella esille nousi etenkin se, että palautejärjestelmän tuloksia voitaisiin paremmin hyödyntää.
– Se, että osaamisen ja oppimisen arviointimenetelmät olisivat mahdollisimman monipuolisia, on semmoinen, mikä on myös noussut esiin, Luodelahti summaa ammattikorkeakoulujen keskeisimmistä kehittämiskohteista.
Centria päätösten portailla -podcast
Centria päätösten portailla -podcastia luotsaa rehtori, toimitusjohtaja Tapio Huttula. Sarja on kuunneltavissa Spotifyssa.
Lisätietoa antaa
Tapio Huttula
Toimitusjohtaja, rehtori