Centria päätösten portailla -podcastissa pohditaan alueen elinvoimaa ja ennakointikyvykkyyttä alue- ja väestönkehityksen asiantuntijan Timo Aron kanssa
Centria päätösten portailla -podcast nostaa kolmannessa jaksossa esille ennakointikyvykkyyden ja vaikuttavuuden. Vieraana kuullaan alue- ja väestönkehityksen asiantuntija Timo Aron ajatuksia alueen elinvoimasta, tiedon hyödyntämisestä sekä tulevaisuustyöstä.

Centrian vastuualue on monimuotoinen. Alue koostuu kolmeen maakuntaan sijoittuvista alueista, jotka ovat hyvin erilaisia. Kaikki ovat elinvoimaisia, mutta profiilit poikkeavat toisistaan. Alue- ja väestönkehityksen asiantuntijan Timo Aron mukaan Pietarsaaren, Kokkolan ja Ylivieskan muodostama kokonaisuus on hyvin monimuotoinen, sitä leimaa mosaiikkimaisuus.
Suurin haaste on, miten koulutusorganisaatio pystyy reagoimaan joustavasti isoihin muutoksiin, joita tapahtuu alueitten omassa elinkeino- ja toimialarakenteessa. Ennakointikyvyn merkitys korostuu Centrian kaltaisilla, useamman maakunnan alueelle ulottuvilla alueilla.
– Yhteisten nimittäjien löytäminen on aika hankalaa. On erittäin paljon tulevaisuuden kannalta vahvoja vahvuuksia ja voimavaroja, jotka voivat realisoitua vielä isommin. Mutta miten koulutusorganisaatio pystyy ikään kuin ottamaan ne huomioon omissa valinnoissaan ja tekemisissään? Jälleen kerran palataan siihen, että millainen on se ennakointikyvykkyys. Kuinka hyvin pystytään lukemaan sitä toimintaympäristön muutosta? Aro herättelee pohtimaan.
Ymmärrys toimintaympäristöstä syntyy vain kyvystä hyödyntää sitä tietoa, mitä saa saadaan erilaisista analyyseista, raporteista ja muutoksista alueella.
– Jotta tieto muuttuu tietämykseksi ja syvemmäksi muutoskyvykkyydeksi varmaan edellyttää sitä, että on erittäin kiinteä ja toimiva yhteys alueen yrityksiin ja alueen työnantajiin, pohtii Aro.
Tiedolla johtaminen ja tiedolla vaikuttaminen ovat toimintaa läpileikkaavia toimintoja, jotka on välttämätöntä pitää hyvällä tasolla. Ennakointi on keskeistä tiedolla johtamisessa. Sitäkin merkityksellisempää on kytkeä tiedolla johtamiseen tiedolla vaikuttaminen.
– Ennakointitiedon lisäksi tarvitaan vahvaa toteutuneen kehityksen ymmärrystä, ja sen pohjalta tehtäviä johtopäätöksiä ennakointitiedon päälle, toteaa Aro.
Jaksossa pohditaan myös sitä, millainen ammattikorkeakoulujen tohtorikoulutuksen tulisi olla ja miten se tulisi toteuttaa. Centrian suunta on strategian mukaisesti kohti työelämää. Tulisiko opiskelijan itseasiassa olla työssä samalla kun hän opiskelee? Aron mukaan ammattikorkeakoulujen on mahdollista löytää aivan uudenlainen, molempia osapuolia hyödyntävä yhteistyön polku.
– Tuntuisi loogiselta seuraavalta askeleelta. Monessa maakunnassa ammattikorkeakoulut profiloituvat nimenomaan alueen elinkeinoelämän tai teollisuuden korkeakouluina. Siinä on minusta sisäänrakennettuna juuri tämä ajatus, että sitä yhteistä kehittämistyötä tai tutkimusta tehdään niiden yritysten ja ammattikorkeakoulujen yhteisestä intressistä käsin, jossa kaikki ikään kuin hyötyvät siitä kokonaisuudesta, Aro toteaa.
Opiskelijat ovat tärkeä pitovoimatekijä
Opiskelijakunnilla, korkeakoulujen opiskelijayhteisöillä ylipäätään, on suuri merkitys alueen pitovoimaan. Podcastin jokaisessa jaksossa kuullaan Centrian opiskelijakunta Copsan kysymyksiä haastateltavalle. Tällä kertaa Copsan kysymykset koskivat nuorten ja opiskelijoiden muuttoliikkeen vaikutusta alueen elinvoimaisuuteen sekä sitä, miten opiskelijayhteisö voisi vaikuttaa alueen kehitykseen ja elinvoimaan.
– Mitä enemmän alue saa nuorista tai nuorista aikuisista muuttovoittoa, sitä enemmän sillä on myönteisiä vaikutuksia alueen elinvoimaan ja alueen ilmapiiriin.
– Opiskelijayhteisö parhaimmillaan on kaupungin ja alueen kannalta todella iso pitovoimatekijä, jos opiskelijat saadaan kiinnittymään, kiinnostumaan alueesta jo opintojen aikana ja heille tarjotaan erilaisia mahdollisuuksia, harjoitustehtävien, työpaikkojen ja vastaavien kautta, niin se kynnys lähteä alueelta nousee paljon suuremmaksi. Näen sen enemmän pitovoima- kuin vetovoimakysymyksenä, Aro jatkaa.
Muutoksista tulee olla hereillä
Timo Aron laati Centrian toimeksiannosta analyysin Suomen läntisen teollisuusvyöhykkeen toimintaympäristöstä. Se julkaistiin 24.3.2025 Centrian järjestämässä ennakointiseminaarissa.
Seminaarissa Aro kuvasi, kuinka alueella on vahva potentiaali ja selkeä momentum, johon pitäisi tarttua. Mitä Centrian sitten pitäisi tehdä asian eteen? Podcastissa hän jatkaa aiheen avaamista.
– Parasta mahdollista tulevaisuustyötä on olla koko ajan hereillä näistä muutoksista ja jaksaa pitää yllä sitä tulevaisuuspuhetta, joka liittyy näihin potentiaaleihin.
Timo Aron toimintaympäristön analyysiraportti löytyy seminaarin tapahtumasivuilta: Centrian ennakointiseminaari – Centria
Centria päätösten portailla -podcast
Centria päätösten portailla -podcastia luotsaa rehtori, toimitusjohtaja Tapio Huttula. Sarja on kuunneltavissa Spotifyssa.