Centria tukee hakijaa joka vaiheessa
Centria-ammattikorkeakoulu tarjoaa hakijoillensa monipuolisia hakuja ja valintatapoja ympäri vuoden. Eri valintaprosessit mahdollistavat sen, että hakijat voivat valita itselleen parhaiten sopivan tavan osoittaa osaamisensa ja motivaationsa. Hakuja ja valintatapoja myös kehitetään jatkuvasti ja myös uusia hakuja sekä valintatapoja otetaan käyttöön.

Joskus hakijan suunnittelema haku ei ehkä olekaan hänelle se oikea. Tällaisissa tilanteissa hakijapalvelut ovat valmiina ohjaamaan hakijan oikean tiedon ja haun äärelle, jotta jokainen voi löytää itselleen parhaan mahdollisen polun. Hakijoita palvellaan puhelimitse, sähköpostitse, kasvokkain messuilla ja muissa tapahtumissa, sosiaalisessa mediassa esimerkiksi hakukohtaisissa Instagram-liveissä. Tätä työtä tekevät hakijapalvelut yhteistyössä esimerkiksi EduExpo-tiimin, viestinnän ja opiskelijalähettiläiden kanssa.
Opiskelupaikan suomenkieliseen AMK-tutkintoon voi saada esimerkiksi avoimen ammattikorkeakoulun opintoja suorittamalla, valintakurssin, todistusvalinnan tai valintakokeen kautta. Englanninkielisiin koulutuksiin reitit ovat joko valintakoe, todistusvalinta ja SAT-tasokokeen pisteet.
Sekä suomenkielisiin että englanninkielisiin YAMK-tutkintoihin hakeudutaan valintakokeiden sekä videon tai haastattelun yhdistelmällä. Englanninkielisiin YAMK-tutkintoihin Centria otti uutena valintatapana viime syksynä käyttöön GMAT- ja GRE-kokeiden pisteillä hakeutumisen.
Vuoden suurimmat ponnistukset ovat yhteishaut, joita järjestetään kolmeen otteeseen vuoden aikana: kahdesti keväällä ja kerran syksyllä. Suurin osa Centrian luentosaleissa istuvista opiskelijoista on hakeutunut opiskelijaksi meille juuri yhteishaun kautta.
Englanninkielisiin koulutuksiin hakeudutaan alkukeväästä järjestettävän International UAS Examin kautta. International UAS Exam on ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe, jossa suurin osa osallistujista on muualta kuin Suomesta ja verkossa toteutettava valintakoe mahdollistaa sen, että hakija voi suorittaa kokeen haluamassaan paikassa. Suurin osa hakijoista Centrian englanninkielisiin koulutuksiin tulee Bangladeshista, Pakistanista, Nigeriasta ja Nepalista.
Ennen valintakoetta jokaisen hakijan hakemus käydään läpi ja kokeeseen pääsevät ainoastaan ne, jotka ovat toimittaneet hyväksyttävän kielitodistuksen ja henkilöllisyystodistuksen. Näiden lisäksi tarkistetaan myös hakijoiden koulutustaustat. Hakemukset tarkistetaan yhteistyössä eri ammattikorkeakoulujen kanssa.
Vuoden iso ponnistus
Suomenkielisiin koulutuksiin hakeudutaan loppukeväästä järjestettävän AMK-valintakokeen kautta. AMK-valintakoe on iso ponnistus, jonka onnistuneeseen toteuttamiseen tarvitaan hakijapalveluiden lisäksi esimerkiksi opiskelijapalveluita, opettajia, IT-asiantuntijoita, vahtimestaria, viestintää ja opiskelijatutoreita.
AMK-valintakoepäivien valmistelu alkaa jo edellisenä vuonna edellisen AMK-valintakokeen loppupalaverilla. Valintakoepäiviin valmistaudutaan yhteistyössä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa ja AMK-opiskelijavalinnat-konsortion ohjeistuksien turvin. Kokemuksia vaihdetaan, kehityskohteita tunnistetaan ja niihin etsitään ratkaisuja. Viime vuonna havaittiin valtakunnallisella tasolla esimerkiksi tarve tehdä ohjeet paniikintunnetta kokevan hakijan kohtaamiseen.
Hakijan polku AMK-valintakokeeseen alkaa jo hakuvaiheessa, jolloin hän valitsee missä haluaa suorittaa AMK-valintakokeen. Kaikki Centrian tiloissa kokeen suorittavat eivät ole hakeutumassa meille, vaan koetta voivat olla suorittamassa mihin tahansa yhteishaussa mukana olevaan hakukohteeseen hakeva hakija.
Hakija saa hyvissä ajoin ohjeet AMK-valintakokeeseen osallistumisesta sähköpostitse. Tietoa löytyy myös esimerkiksi Centrian omilta verkkosivuilta ja Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta. Somessa jaettu tieto tavoittaa kohderyhmän myös usein tehokkaasti. Tärkeää tietoa voi jakaa myös huumorin kera.
Tavoitteena on, että jokainen hakija voi suorittaa kokeensa optimaalisissa olosuhteissa.
Hakija voi tarvittaessa hakea yksilöllisiä järjestelyjä AMK-valintakokeen suorittamiseen. Hakijalle voidaan myöntää yksilöllisiä järjestelyitä sairauden, vamman, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi. Järjestely voi tarkoittaa esimerkiksi lisäaikaa kokeen suorittamiseen, saavutettavaa koesisältöä tai rauhallisemman tilan tarjoamista.
Hakijoiden tukena
Valintakoepäivänä hakijaa ovat vastassa opiskelija- ja hakijapalveluiden työntekijät, jotka varmistavat ovella hakijan olevan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ovella ehditään vielä hoksauttaa hakijaa, mikäli tältä on unohtunut ottaa mukaan esimerkiksi henkilöllisyystodistus tai kokeeseen tarvittava oma tietokone. Sitäkin on nimittäin tapahtunut, että kone on unohtunut, mutta hakija on hoksautuksen jälkeen ehtinyt kurvata kotiin ja ehtiä vielä kokeeseen! Hakijoita ovat ohjeistamassa myös opiskelijatutorit.
Koetilassa hakijan ottavat vastaan opettajat, jotka ovat paikalla myös itse koesuorituksen aikana ja avustavat tarvittaessa ongelmatilanteissa, hakijapalveluiden antaessa tukea ja ohjeistusta taustalla. Ongelmatilanteissa auttavat myös IT-asiantuntijat ja linjojen päässä koko ajan olevat AMK-opiskelijavalinnat-konsortion yhteyshenkilöt.
Hakijan vastaanotto ja ohjaaminen ulko-ovelta lähtien, selkeät ohjeet sekä kokeneen henkilökunnan läsnäolo kampuksella koepäivänä luovat turvallisen ja kannustavan ympäristön koetta suorittavalle hakijalle.
Monelle AMK-valintakoepäivä voi myös olla ensikosketus tulevaan opiskelupaikkaan, ja haluamme tehdä siitä mahdollisimman positiivisen kokemuksen.
Maria Store
Asiantuntija (hakijapalvelut)