

BATTSi
Valorization of Industrial Waste Streams for Battery Grade Silicon
Toimiala: Kemia ja biotalous
Projektin kesto: 1.3.2025- 29.2.2028
Toiminta-alue: Kansainvälinen / Keski-Pohjanmaa
Rahoittajat: Interreg NPA
Budjetti: 1,53 m€
https://www.interreg-npa.eu/projects/battsi/
Projektipäällikkö: Egidija Rainosalo
Kohti kestävää akkutuotantoa – Teollisuuden jätevirroista akkulaatuista piitä
Akkuteollisuudessa tarve korkealaatuiselle piille kasvaa, mutta perinteinen piin tuotanto on ympäristöä kuormittavaa. Samalla eri teollisuudenaloilla syntyy runsaasti hyödyntämättömiä piipitoisia sivuvirtoja, kuten panimoiden viljankuoria ja geotermisten prosessien tuottamaa geosilikaa. Kansainvälinen BATTSi-hanke (Valorization of Industrial Waste Streams for Battery Grade Silicon), jota Centria-ammattikorkeakoulu koordinoi, syventyy näihin sivuvirtoihin.
Hankkeen tavoitteena on kehittää uusia teknologisia ratkaisuja, joilla teollisuuden piipitoiset jäte- ja sivuvirrat voidaan jalostaa akkulaatuiseksi piiksi esimerkiksi litiumioniakkujen anodimateriaaleihin. Samalla edistetään vihreää siirtymää, vähennetään riippuvuutta neitseellisistä raaka-aineista ja luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti pohjoisten alueiden yrityksille.
Piillä on valtava potentiaali litiumioniakkujen anodimateriaalina sen korkean kapasiteetin ansiosta. Työmme keskittyy tämän potentiaalin hyödyntämiseen kestävillä, kiertotalouteen perustuvilla tuotantomenetelmillä, sanoo Centrian projektipäällikkö Egidija Rainosalo.
Hankkeessa rakennetaan kattava teknologiansiirron ja kaupallistamisen tiekartta, joka tukee uusien prosessien käyttöönottoa. Samalla tuotetaan tietokannat testaus- ja pilotointipalveluista sekä arvioidaan teknologioiden ympäristövaikutuksia ja skaalautuvuutta. Hanke tuo yhteen tutkimuslaitokset, pk-yritykset ja suuret teolliset toimijat Suomesta, Islannista, Irlannista ja Ruotsista.
Hankkeen lopputuloksena kehitetyt ratkaisut jaetaan yrityksille ja viranomaisille oppaiden, politiikkasuositusten ja työpajojen muodossa. BATTSi tukee EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa, Suomen akkustrategiaa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita muun muassa edistämällä materiaalien uudelleenkäyttöä ja sivuvirtojen hyödyntämistä osana akkuteollisuuden arvoketjua.
Kolmivuotinen BATTSi-hanke toteutetaan vuosina 2025–2028, ja sen kokonaisrahoitus on 1,53 miljoonaa euroa. Euroopan aluekehitysrahasto (ERDF) kattaa rahoituksesta 65 prosenttia. Mukana on kuusi partneria ja kymmenen assosioitunutta partneria neljästä eri maasta.
Centria-ammattikorkeakoulu (Suomi)
– Pääkoordinaattori; vastaa hankkeen hallinnoinnista, teknologiapilotoinnista ja materiaalitestauksesta
Itä-Suomen yliopisto (Suomi)
– Erikoistuu piin talteenottoon ja anodimateriaalien kehittämiseen
Islannin yliopisto (Islanti)
– Vastaa geosilikan puhdistuksesta ja elinkaarianalyyseistä
Limerickin yliopisto (Irlanti)
– Johtaa piianodien elektrokemiallista testausta
Luleån teknillinen yliopisto (Ruotsi)
– Teknis-taloudelliset arviot ja resurssitehokkuusanalyysit
Kickoff Limerickissä, Irlannissa 15.–16.5.
Euroopan eri puolilta saapuneet partnerit kokoontuivat Irlannin Limerickiin polkaisemaan käyntiin hankkeemme, jonka tavoitteena on löytää kestäviä ratkaisuja akkulaatuisen piin talteenottoon teollisuuden sivuvirroista.
Tämän kaksipäiväisen tapaamisen aikana tutkijat Suomesta, Irlannista, Islannista ja Ruotsista syventyivät hankkeen tavoitteisiin ja suunnitelmiin. Vaihdoimme tietoa, sovitimme aikatauluja yhteen ja mikä tärkeintä – tutustuimme toisiimme kasvotusten.
Yksi kohokohdista oli vierailu Limerickin yliopiston Bernal-instituutin akkututkimuslaboratorioihin. Tilojen ja käynnissä olevan työn näkeminen antoi virtaa keskusteluihimme akkutestaukseen, teknologian pilotointiin ja materiaalien kestävään prosessointiin liittyen.
Pysy kuulolla, kun työmme ympäristöystävällisten akkujen ja fiksumman materiaalien hyödyntämisen eteen jatkuu.

Yhteystiedot
Egidija Rainosalo
TKI-koordinaattori