Siirry sisältöön
Tekes logo

CORNET – Critical Operations over Regular Networks

Projekti yhdistää tutkimusintressejä kuuden julkisen organisaation ja kuuden teollisuuskumppanin välillä, jotka toimivat useilla eri aloilla, kuten matkaviestinverkkojen ja palvelujen mukaan lukien televiestintälaitteiden ja ohjelmistokehityksen, elektronisen verkkomittauksen, radiotaajuuksien hallinnan kanssa.

Toimiala: Digitalisaatio

Projektin kesto: 01.01.2017 – 31.12.2018

Toiminta-alue: Kansallinen

Rahoittajat: TEKES

Lisätiedot: Marjo Heikkilä, +358 44 4492507, marjo.heikkila@centria.fi

Projektipäällikkö: Marjo Heikkilä

Taustaa

Tammikuussa 2017 lanseerattu Tekesin rahoittama CORNET-hanke on akateemisen ja teollisen alan kunnianhimoinen yhteinen tutkimushanke, joka etsii ja testaa uusia ratkaisuja toteuttamaan kriittisen tietoliikenteen kommunikointia erittäin kustannustehokkaalla tavalla uudelleen käyttämällä kaupallisia radioverkkoja ja kommunikointilaitteita.

Projekti yhdistää tutkimusintressejä kuuden julkisen organisaation ja kuuden teollisuuskumppanin välillä, jotka toimivat useilla eri aloilla, kuten matkaviestinverkkojen ja palvelujen mukaan lukien televiestintälaitteiden ja ohjelmistokehityksen, elektronisen verkkomittauksen, radiotaajuuksien hallinnan kanssa.

Päätavoitteena CORNET-hankkeella on kehittää vahva koealusta, jossa voidaan kokeilla kriittisen tietoliikenteen palvelunlaatu (QoS) kaupallisissa radioverkoissa sekä liikkuvien väliaikaisten radioverkkojen toimivuutta todellisessa ympäristössä. Tähän tarkoitukseen CORNET toteuttaa sekä tutkimusta että konseptin todennuskokeita kaupallisilla tukiasemilla ja verkkohallintajärjestelmillä. Tiedon ja yhteisen innovaation siirron varmistamiseksi on organisoitu usein toistuvia julkisia demonstraatioita.

CORNET-hanke toteutetaan kahden vuoden aikana (2017-2018) osana Tekesin 5thGear -ohjelmaa, joka pyrkii ratkaisemaan haasteita, jotka liittyvät seuraavan sukupolven langattomaan tietoliikenteeseen samalla pyrkien luomaan uusia liiketoimintamalleja. Tätä hanketta koordinoi Centre for Wireless Communications / Oulun Yliopisto.

CORNET-hankkeessa työskentelevät tutkijat keskittyvät neljään tekniseen skenaarioon, joilla on suuri potentiaalinen käytettävyys ja vaikutus, mukaan lukien:

Ensisijaisen viestinnän käyttötapaukset

  • Remote care -kommunikointi ambulanssin ja sairaalan välillä
  • Viranomaisten kriittinen tietoliikenne

Tilapäisen verkon käyttötapaukset

  • Hätätila- ja kriisioperaatiot
  • Taktiset operaatiot (esimerkiksi rauhanturvaaminen)

Hankkeessa suoritetaan teoreettista ja kokeellista tutkimusta muun muassa regulatiivisista muutoksista, yksityiskohtaisten skenaarioiden määrittämistä, sekä vertikaalisten applikaatioiden kehittämistä ja kokeilua.

Centrian testiverkkoympäristö on täysin toimiva mobiiliverkkoympäristö, jota on käytetty useissa julkisissa kokeiluissa. Verkkoympäristö on kehittynyt jokaisen kokeilun kysynnän mukaan. Testiverkkoympäristö on heterogeeninen verkko, joka on rakennettu käyttäen kaupallisia laitteisto- ja ohjelmistokomponentteja. Testiverkkoymopäristö sijaitsee Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla. Testiverkkoympäristö kattaa Ylivieskan kaupungin keskustan alueen makrosoluilla. 

Centrian ryhmällä on pitkäaikainen kokemus uusien teknologioiden käyttöönotossa kenttäkoeympäristössä. Ryhmä on suorittanut useita teknologia, algoritmi, testaustyökalu, järjestelmä ja sovellustason demonstraatioita. Centrian ryhmällä on maailmanluokan tietoa ja käytännöllisiä taitoja erilaisista kokeiluista ja laajojen mobiiliverkkojen konfiguroinnista, jonka lisäksi että se ylläpitää ja rakentaa mobiiliverkkoja.

Projekti käyttää hyväksi ja edelleen kehittää aikaisempien CORE/CORE+/CORE++ -hankkeiden testiverkkoympäristöä. Testaamistoiminta jatkaa uusien ja ketterien menetelmien kehittämistä kokeellista käyttöä varten johtamalla peräkkäisiä julkisia demonstraatioita uusilla piirteillä. 

Marjo Heikkilä
TKI-päällikkö
+358 44 4492507
marjo.heikkila@centria.fi