Siirry sisältöön
Pohjanmaan liitto logo Euroopan aluekehitysrahasto 2014-2020 logo Concordia logo VASEK logo

FutureFURstudio

Tavoitteena on edistää turkiksen käyttöä designtuotteissa esimerkiksi huonekaluissa ja myös kokonaan uusissa käyttötarkoituksissa.

Toimiala: Yrittäjyys ja liiketoiminta

Projektin kesto: 01.09.2011 – 30.06.2014

Toiminta-alue: Pohjanmaa

Rahoittajat: Pohjanmaan liitto, Concordia sekä VASEK ja Vaasan seudun kunnat

Lisätiedot: Pia Blomström, pia.blomstrom@centria.fi, 050 3368746

Projektipäällikkö: Pia Blomström

Taustaa

EAKR -rahoitteinen FutureFURstudio palvelee koko turkisalaa ja design sektoria: yrityksiä, suunnittelijoita ja opiskelijoita.  Tavoitteena on edistää turkiksen käyttöä designtuotteissa esimerkiksi huonekaluissa ja myös kokonaan uusissa käyttötarkoituksissa. Projektissa kehitetään designasiakkaiden tarpeita vastaavia toimintamalleja, luodaan alan yrityksille avoin innovaatioympäristö sekä kehitetään turkisalan designosaamista kansainvälisesti. Projekti luo myös uusia verkostoja suunnittelijoiden ja valmistajien välille ja esittelee toimintaansa kansainvälisillä messuilla. Hanke on ollut kutsuttuna näytteilleasettajana Istanbulissa, Milanossa, Ukrainassa, Pariisissa sekä Ateenassa ja Kastoriassa.

FutureFURstudio-hankkeen rahoittajina toimivat Pohjanmaan liitto ja Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia sekä VASEK ja Vaasan seudun kunnat Centria ammattikorkeakoulun omaosuuden lisäksi. Yksityisen rahoituksen osuus tulee turkistoimialalta.

FutureFURstudio-hanketta edelsi esiselvityshanke

Uusi yhteistyö

Uusi yhteistyö yhdisti Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun ja Juthbackan kulttuurikeskuksen osaamisalueet FutureFURstudion luomiseksi Pohjanmaalle.

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun Pietarsaaren yksikkö ja Juthbackan kulttuurikeskus aloitti marraskuussa 2010 yhteistyön koskien ammattimaisen  turkisdesign studion luomista Pohjanmaalle.

Viiden kuukauden mittaisen esiselvitysvaiheen aikana suunniteltiin toimintaa ja luotiin  toimintamalleja jotka pohjustivat kolmevuotista FutureFURstudio-hanketta.

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun Pietarsaaren yksikkö on rakentanut vuodesta 1996 lähtien ainutlaatuisen turkisalan suunnitteluun ja markkinointiin painottuvan korkeakoulutasoisen koulutuksen ja Juthbackan kulttuurikeskus on luonut menestyksekkäitä ja kannattavia kehityskonsepteja luoville aloille. Yhteisen hankkeen odotetaan käynnistävän molempia osapuolia hyödyntävän, läheisen ja pitkäaikaisen yhteistyön.                      

Näyteikkuna maailmalle

FutureFURstudio -pohjalaisen turkisalan näyteikkuna maailmalle

Hankkeen tavoitteena on luoda Pohjanmaalle kansainvälisesti tunnettu turkisalan designkeskus. FutureFURstudio palvelee koko turkisalaa, erityisesti alueen turkistarhaajia osittain tuomalla heitä ja designalan toimijoita lähemmäksi toisiaan ja osittain edistämällä turkiksen käyttöä designtuotteissa  (esim. muoti, huonekalu) ja myös kokonaan uusissa käyttötarkoituksissa. Projektissa kehitetään designasiakkaiden tarpeita vastaavia toimintamalleja, luodaan alan yrityksille avoin innovaatioympäristö sekä kehitetään turkisalan designosaamista kansainvälisesti. Projekti luo myös uusia verkostoja suunnittelijoiden ja muotoilijoiden välille.

Toimintaa

Esiselvityshanke pohjusti pitkäaikaista toimintaa joka voi olla mm

DISCOVERING FUR – kahden viikon mittainen koulutuskokonaisuus, joka sisältää sekä perusteet turkiksesta, yritysvierailuja että luovaa työskentelyä turkismateriaalin parissa.

Tuotekehityspalveluja yrityksille. Yritykset/ suunnittelijat voivat tulla toteuttamaan/testaamaan ideoitaan  ja mallistojaan turkisalan ammattilaisen ohjauksessa. Lisäksi yrityksille/suunnittelijoille tarjotaan räätälöityjä koulutuksia ja erilaisia palveluja liittyen esim. tuotekehitykseen.

Workshoppeja. Eri alojen ammattilaiset ja suunnittelijat eri maista kokoontuvat luoviin työpajoihin työskentelemään tietyn vaihtuva teeman parissa/ympärillä ja suunnittelevat/toteuttavat innovatiivisia tuotteita Pohjanmaalla tuotetuista turkiksista.

Kansainvälistä markkinointia. Työpajoissa toteutettujen mallistojen esittely kansainvälisillä muotimessuilla, näyttelyissä ja muissa tapahtumissa. Mallistojen esittely –  showroom.

Esiselvityshankkeen rahoittajina toimivat Pohjanmaan liitto ja Pietarsaaren seudun kunnat KOKO-ohjelman kautta.

Yhteystiedot

Projektipäällikkö

Pia Blomström

pia.blomstrom@centria.fi

050 3368746