Siirry sisältöön
Botnia-Atlantica logo

Green Bioraff Solutions

Projektissa valmistetaan biopohjaisia tuotteita kuten muovia (PLA), aktiivihiiltä ja vaahtoja sahanpurusta, kuitulietteestä ja kuoresta.

Toimiala: Kemia ja biotalous

Projektin kesto: 1.5.2018 – 30.4.2021

Toiminta-alue: Kansainvälinen

Rahoittajat: EU Interreg Botnia-Atlantica
Pohjanmaan liitto

https://www.chydenius.fi/fi/soveltava-kemia/tutkimus/green-bioraff-solutions

Projektipäällikkö: Tero Tuuttila

Tässä projektissa valmistetaan biopohjaisia tuotteita kuten muovia (PLA), aktiivihiiltä ja vaahtoja sahanpurusta, kuitulietteestä ja kuoresta. Käytettävät raaka-aineet ovat paikallisten metsäteollisuusyritysten sivutuotteita. Projektissa kehitetään biologisesti hajoavaa muovia korvaamaan öljypohjaisia muoveja, jotka ovat tunnettu ympäristöongelma. Biomuovin ympäristöetuna on paitsi sen biohajoavuus myös se, että pitkällä aikavälillä se edistää fossiilisista muoveista aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen vähenemistä. Aktiivihiilen kannalta ympäristöetu saavutetaan siinä, että vähennetään tarvetta pitkille kuljetusmatkoille tuottamalla aktiivihiiltä metsäbiomassasta Suomessa tai Ruotsissa sen sijaan, että ostetaan hiiltä suuria määriä Sri Lankasta. Projektissa myös uutetaan kuoresta tanniineja, joista valmistetaan kovaa, huokoista ja palonkestävää vaahtoa, jota voidaan hyödyntää rakennusalalla. Projektin kohderyhmä koostuu raaka-aineen toimittajista eli saha- sekä sellu- ja paperiteollisuuden yrityksistä ja loppukäyttäjistä.

Yhteistyökumppanit

Kokkolan yliopistokeskus, RISE Processum, Centria-ammattikorkeakoulu

Rahoittajat

EU Interreg Botnia-Atlantica, Pohjanmaan liitto, Region Västernorrland, Kokkolan yliopistokeskus, RISE Processum ja Centria-ammattikorkeakoulu


Ota yhteyttä

Tero Tuuttila

TKI-koordinaattori