Siirry sisältöön
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 logo ELY-keskuksen logo Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto logo

Hakkuutähteen ja hakkeen uudet käyttökohteet

Hanke tähtää uusien arvoketjumallien löytämiseen hakkuutähteen ja pienpuustosta valmistetun hakkeen saamiseksi rahanarvoisempaan muotoon.

Toimiala: Kemia ja biotalous

Projektin kesto: 02.05.2016 – 28.02.2018

Toiminta-alue: Kansallinen

Rahoittajat: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Lisätiedot: Tero Tuuttila, TKI-päällikkö, 040 190 4788, tero.tuuttila@centria.fi

Projektipäällikkö: Hanna-Kaisa Koponen

Taustaa

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitettu, Centria ammattikorkeakoulun ja Suomen metsäkeskuksen yhdessä toteuttama hanke Hakkuutähteen ja hakkeen uudet käyttömahdollisuudet tähtää uusien arvoketjumallien löytämiseen hakkuutähteen ja pienpuustosta valmistetun hakkeen saamiseksi rahanarvoisempaan muotoon. 

Arvoketjut voidaan jakaa lyhyisiin, tuottajalta kuluttajalle –ketjuihin ja pitkiin, useita välivaiheita ja toimijoita sisältäviin ketjuihin. Kustannustehokkaiden ratkaisujen aikaansaaminen vaatii toimivien markkinoiden luomista, raaka-aineiden tuotantopaikkojen selvittämistä, raaka-aineen prosessointia markkinoitavaan muotoon sekä logistiikan ja hyödyntämispaikkojen optimointia.

  • Löydetään uusia hakkuutähteeseen ja/tai hakkeeseen pohjautuvia tuotteita
  • Luodaan liiketoimintamalleja ja hankintaketjumalleja, joita hyödyntämällä voidaan käynnistää uutta metsään perustuvaa liiketoimintaa
  • Suoritetaan tuoteideoihin liittyvä teknis-taloudellinen arviointi tuotelaadun, koostumuksen ja taloudellisen kannattavuuden ja toteutettavuuden näkökulmasta.

Pienpuu, latvat, oksat, neulaset ja lehdet ovat nykyään pääosin energiakäytössä, mutta mitä muuta näistä raaka-aineista voisi valmistaa tai olisiko hakkeella muita käyttökohteita?

Ehdota uutta tai ajansaatossa unohduksiin jäänyttä käyttömuotoa, tuotetta tai käyttökohdetta? Parhaan idean esittäjä voittaa tabletin, arvo n 200€.


Esimerkkejä jo olemassa olevista tuotteista tai käyttökohteista

  • Värjätty hake ulkoalueiden koristekatteena
  • Maaperän vahvennus hakkeella
  • Hakepadot vesienpuhdistuksessa
  • Savustushake lepästä
  • Koivunlehti elintarvikekäytössä
  • Pettu


Tulokset julkaistaan näillä nettisivuilla ja parhaille ideoille suoritetaan Centria-ammattikorkeakoulun ja Metsäkeskuksen toimesta tarkempi analyysi. Kilpailussa pyritään keräämään metsänomistajien innovatiivisia ajatuksia mihin kaikkeen metsää voidaan hyödyntää.

Kilpailuun voi osallistua 31.07.2017 saakka.

Kilpailun järjestää Centria-ammattikorkeakoulun ja Suomen metsäkeskuksen Hakkuutähteen ja hakkeen uudet käyttökohteet -hanke.

Toteutus