


Hoitotyön suomea virtuaalisessa 360 oppimisympäristössä – SUVI360
Seinäjoen ammattikorkeakoulun, Centria-ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedun ryhmähankkeena toteutettavassa SUVI360-hankkeessa vahvistetaan hoitotyön opettajien osaamista selkokielen käytössä, kielitietoisuudessa ja virtuaalisen oppimisympäristön hyödyntämisessä maahanmuuttaneiden hoitotyön opiskelijoiden opetuksessa.
Toimiala: Hyvinvointi ja terveys
Projektin kesto: 1.1.2025–31.12.2026
Toiminta-alue: Kansallinen
Rahoittajat: ESR+ Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
https://projektit.seamk.fi/hyvinvointi-ja-luovuus/suvi360/
Projektipäällikkö: Hanna-Mari Pesonen
Sosiaali- ja terveysala kansainvälistyy ja on arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä joka kymmenes hoitotyöntekijä rekrytoidaan ulkomailta. Terveydenhuollon ammattihenkilöiltä vaaditaan riittävä suomen kielen taito, joka on tärkeää paitsi potilasturvallisuuden myös hoitotyöntekijöiden ammatti-identiteetin ja työpaikan sosiaalisten suhteiden kannalta. Maahanmuuttaneiden hoitotyön opiskelijoiden kielitaitoa tulee tukea sekä koulutuksessa että työelämässä. Hoitotyön opettajien kielitietoisia toimintatapoja sekä selkokielen osaamista on tärkeä vahvistaa, jotta kaksikielinen (englanti-suomi) opetus mahdollistuu.
Kohderyhmä
Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat toisen asteen ja korkeakoulujen hoitotyön opettajat. Hanke hyödyttää myös hoitotyön opiskelijoita, harjoittelun ohjaajia, sekä muiden koulutusalojen kaksikielisestä opetuksesta kiinnostuneita opettajia.
Toiminta
Hankkeessa selvitetään kielitietoisuuteen, virtuaalisten opetusmenetelmien käyttöön ja harjoittelunohjaukseen liittyviä osaamistarpeita opettajille, harjoittelun ohjaajille ja maahanmuuttaneille opiskelijoille toteutettavien työpajojen avulla. Valtakunnallisten webinaarien ja työpajojen avulla edistetään hoitotyön opettajien osaamista kielitietoisuudesta, selkokielen käytöstä sekä virtuaalisista opetusmenetelmistä osana kaksikielistä hoitotyön opetusta.
Tulokset
Hanke lisää hoitotyön opettajien osaamista kaksikielisen opetuksen toteuttamiseen ja rohkaisee virtuaalisten opetusmenetelmien monipuoliseen käyttöön. Hankkeessa tuotetaan avoimesti saatavilla olevaa materiaalia ja julkaisuja sekä järjestetään webinaareja vahvistamaan opettajien osaamista. Lisäksi hankkeessa tuotetaan erilaisiin hoitotyön toimintaympäristöihin sijoittuva avoimesti saatavilla oleva virtuaalinen oppimisympäristö, jossa huomioidaan selkokielisyys ja eri kielitaitotasot. Oppimisympäristö tukee hoitotyön opiskelijoiden ammatillisen suomen kielen oppimista ja harjoitteluympäristöihin siirtymistä.



Ota yhteyttä
Hanna-Mari Pesonen
Yliopettaja (hoitotyö)