

PASUTE – Palonsuoja-aineita teollisuuden sivuvirroista
Palonsuoja-aineilla on tärkeä rooli ihmisten ja omaisuuden suojelemisessa tulipalon sattuessa.
Toimiala: Kemia ja biotalous
Projektin kesto: 1.2.2025 – 31.1.2027
Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa
Rahoittajat: Euroopan aluekehitysrahasto, Keski-Pohjanmaan liitto, Kokkolan kaupunki
Budjetti: 120 159 €
Projektipäällikkö: Mikko Junttila

Palonsuoja-aineet hillitsevät tulipaloja ja toimivat tärkeänä komponenttina kiinteistöjen rakenteissa. Palonsuoja-aineiden tarkoitus ei välttämättä ole estää paloa tapahtumasta vaan hidastaa paloa siten, että ihmisille jää palopaikalta poistumiseen ja toisaalta pelastushenkilökunnalle paikalle saapumiseen enemmän aikaa. Palon nopeuteen, palon leviämiseen, palon intensiteettiin ja palossa muodostuvan savun määrään voidaan vaikuttaa palonsuoja-aineilla.
Nykyisin käytössä oleville palonsuoja-aineille etsitään korvaavia aineita, koska esimerkiksi yleisesti käytetyillä halogenoiduilla palonestoaineilla on havaittu olevan terveydelle ja ympäristölle haitallisia vaikutuksia. Myös näillä aineilla käsiteltyjen materiaalien kierrättäminen on haasteellista. Vaihtoehtoisia palonsuoja-aineita kehitetään mm. uusiutuvista lähteistä eli erilaisista biomassoista peräisin olevista aineista. Nämä aineet ovat ympäristöystävällisiä, edullisia ja helposti saatavilla. Kemiallisesti muokkaamalla tai lisäämällä näihin aineisiin esimerkiksi fosforia sisältäviä yhdisteitä saadaan palonsuoja-aineita, joita voidaan hyödyntää erilaisissa materiaaleissa.

”Teollisuudessa syntyvissä biomassasivuvirroissa on runsaasti hyödynnettäviä komponentteja, joita voi käyttää yllättävissäkin sovelluksissa kuten palosuoja-aineissa”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Mikko Junttila.
PASUTE -hankkeen tarkoituksena on yhdistää puunjalostusteollisuuden sivuvirtoja ja epäorgaanisen kemian teollisuuden fosforipitoisia sivuvirtoja palonsuoja-aineiden valmistuksessa. Kondensoituneet tanniinit ovat yhdisteitä, joita esiintyy mm. puiden kuten kuusen, männyn ja koivun kuoressa. Palon aikana tanniinit hiiltyvät ja muodostavat kerroksen, joka hidastaa lämmön siirtymistä ja hapen virtausta palavaan kohteeseen. Biomassasta eristettyjä kondensoituneita tanniineja sisältäviä palonsuoja-aineita on kokeiltu mm. puun palonsuojauksessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tanniinit yksistään eivät anna riittävää palonsuojausta puulle eivätkä siten pysty kilpailemaan nykyisten tehokkaampien puun palonsuojauksessa käytettyjen aineiden kanssa. Yhdistämällä tanniineja fosforia sisältäviin yhdisteisiin voidaan parantaa tanniineilla saatavaa palonsuojausta. Hanke tuottaa tietoa kemian teollisuuden fosforipitoisten sivuvirtojen hyödyntämisestä biomassapohjaisten kondensoituneita tanniineja sisältävien palonsuoja-aineiden lisäaineina.
Palotesteillä tutkitaan, minkälainen vaikutus erilaisten materiaalien palamiseen valmistetuilla palonsuoja-aineilla on. Erityisenä mielenkiinnon kohteena on puusta valmistettujen rakennusmateriaalien palonsuojaus. Hankkeessa tutkitaan myös muiden materiaalien kuten muovin ja kankaan palonsuojausta.