

Puhdistamolietteen hyödyntämisen haasteet nyt ja tulevaisuudessa
Hanke kartoittaa yhdyskuntajätevesien puhdistamolietteen hyödyntämisen pullonkauloja ja etsii niihin ratkaisuja.
Toimiala: Kemia ja biotalous
Projektin kesto: 11/2024-12/2025
Toiminta-alue: Kansallinen / Keski-Pohjanmaa
Rahoittajat: Euroopan Unioni, Keski-Pohjanmaan liitto
Projektipäällikkö: Jimi Hällfors

Puhdistamolietteen hyödyntämisen haasteet nyt ja tulevaisuudessa -hankkeen tavoitteena on edistää kiertotaloutta hyödyntämällä yhdyskuntien jätevedenpuhdistuksessa syntyvää puhdistamolietettä ympäristöystävällisellä ja resurssitehokkaalla tavalla. Suomessa puhdistamolietettä syntyy vuosittain noin miljoona tonnia, ja se sisältää runsaasti arvokkaita ravinteita, kuten fosforia, typpeä ja hivenaineita, jotka voidaan ottaa talteen ja käyttää kierrätyslannoitteina tai maanparannusaineina. Hanke pyrkii löytämään ratkaisuja, joilla puhdistamolietteen käyttöä voidaan lisätä erityisesti biokaasun tuotannossa ja lannoitevalmisteiden valmistuksessa.
Haasteet ja mahdollisuudet
Nykyiset lainsäädännölliset, tekniset ja sosiaaliset esteet vaikeuttavat puhdistamolietteen hyödyntämistä kiertotalouden mukaisesti. Esimerkiksi tiukentuva lainsäädäntö, kierrätysraaka-aineiden turvallisuusvaatimukset ja jätevesitekniikan rajoitukset asettavat puhdistamolietteen käytölle haasteita. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa ja ratkaista näitä esteitä sekä kehittää uusia menetelmiä puhdistamolietteen jatkokäytölle biokaasulaitosten sivuvirtana syntyvän mädätysjäännöksen hyödyntämisessä.
Kokkolan ekosysteemisopimuksesta osarahoitetussa hankkeessa tehdään yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, jotta puhdistamolietteen käsittelyyn ja hyötykäyttöön voidaan kehittää kestäviä ja skaalautuvia ratkaisuja. Tavoitteena on vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista, edistää hiilineutraalia energiantuotantoa sekä kehittää lannoitevalmisteiden tuotantoa uusiutuvista luonnonvaroista.
Hankkeen tavoitteina ovat:
- Tunnistaa lainsäädännölliset pullonkaulat: Selvitetään säädöksellisiä haasteita, jotka hidastavat jätevesien puhdistukseen, puhdistamolietteen hyödyntämiseen sekä biokaasun ja mädätysjäännöksen tuotantoon liittyvää arvoketjua.
- Arvioida tulevaisuuden lainsäädännölliset reunaehdot: Analysoidaan tulevaa sääntelyä ja mahdollisia kehitysskenaarioita, jotka saattavat haastaa puhdistamolietteen hyödyntämisen sekä sellaisenaan että biokaasun tuotannon raaka-aineena koko arvoketjun näkökulmasta.
- Tunnistaa nykytekniikan rajoitukset ja imagohaitat: Selvitetään teknologisia esteitä, jotka vaikeuttavat puhdistamolietteen jatkokäyttöä, sekä kartoitetaan mahdollisia imagollisia haasteita, jotka rajoittavat sen käyttöä eri sektoreilla.
- Kartoittaa vaihtoehtoiset hyödyntämismenetelmät: Etsitään tulevaisuudenkestäviä menetelmiä puhdistamolietteen ja biokaasulaitosten mädätysjäännöksen hyödyntämiseksi ja käsittelemiseksi, ottaen huomioon lainsäädännölliset vaatimukset ja kehitysnäkymät.
Puhdistamoliete-hanke edistää vihreää siirtymää, jossa tavoitteena on hiilineutraali ja kiertotalouteen perustuva talous. Hanke etsii innovatiivisia ja älykkäitä ratkaisuja, jotka tukevat luonnonvarojen kestävää käyttöä ja luovat uusia mahdollisuuksia teollisuuden ja maatalouden kehitykselle.
Puhdistamolietteen imago kaipaa pikaista uudistamista
Asiantuntijamme kävi tutustumassa puhdistamolietteen käsittelyprosessiin jätevedenpuhdistamolla ja vakuuttui näkemästään. Käsittelyprosessi on tänä päivänä mainettaan huomattavasti parempi.

puhdistamolietteen käsittelyprosessiin.
Puhdistamolietteen hyödyntämisen haasteet nyt ja tulevaisuudessa -hankkeessa on tunnistettu lietteen tehokkaan käytön suurimmaksi esteeksi sen heikko imago. Nykyaikaisella käsittelyllä puhdistamolietteestä saadaan ravinnerikas ja turvallinen materiaali esimerkiksi lannoitevalmisteisiin, mutta epäluulot elävät sitkeästi niin kuluttajien, viljelijöiden kuin alan toimijoidenkin keskuudessa. Tänä päivänä prosessi on nykyvaatimusten mukainen; liete mädätetään, hygienisoidaan ja analysoidaan ennen jatkokäyttöä. Lietteen esikäsittelyn yhteydessä saadaan talteen arvokkaita ravinteita ja syntyy biokaasua. Hankkeen asiantuntija vieraili jätevedenpuhdistamolla tutustumassa lietteen käsittelyprosesseihin paikan päällä.
-Modernit laitokset ovat suljettuja ja valvottuja, prosessit tarkasti säädeltyjä ja lopputuote käsitelty niin, että se täyttää tiukimmatkin hygieniavaatimukset. Kuitenkin tuote kohtaa kentällä edelleen torjuvia asenteita, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jimi Hällfors.
Mielikuva haisevasta ja likaisesta aineksesta
Puhdistamolietetteeseen liittyvä mielikuva saattaa tulla vuosikymmenten takaa, jolloin liete levitettiin pellolle lähes käsittelemättömänä. Imagon vaikutus näkyy erityisesti elintarvikeketjussa, jossa kuluttajien mielikuvat vaikuttavat elintarviketeollisuuden ja sitä kautta viljelijöiden valintoihin. Monet toimijat rajaavat puhdistamolietteen käyttöä pois tuotantoketjuistaan varmuuden vuoksi. Tämä asettaa haasteita erityisesti lannoitevalmisteiden markkinoille.
Tietoa ja kohtaamisia ennakkoluulojen tilalle
Puhdistamolietteen imagon parantaminen vaatii pitkäjänteistä viestintää, esimerkkien jakamista ja mahdollisuuksia tutustua käsittelyprosesseihin avoimesti. Vierailut laitoksilla, kuten hankkeen asiantuntijan tekemä käynti, osoittavat konkreettisesti, kuinka pitkälle ala on kehittynyt. Hankkeen jatkotyössä panostetaan viestintään ja sidosryhmien väliseen vuoropuheluun. Tavoitteena on purkaa vääriä käsityksiä ja rakentaa luottamusta – vain sitä kautta puhdistamolietteen mahdollisuudet voidaan ottaa käyttöön kiertotalouden ja hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamisessa.
–
BIOKAASUKLINIKKA 9.4. klo 9:30
Biokaasuklinikan info-aamu: Tule katsomaan Teamsin välityksellä puhdistamolietteen käytön mahdollisuuksista ja pullonkauloista!
Pääset linjoille alla olevasta linkistä: