Hankkeilla kohti kestävämpää tulevaisuutta
Entisenä aikuisopiskelijana jäin koukkuun täydennyskouluttautumiseen. Ennen Centriaan tuloa opiskelin sekä Green Caren että Kestävän kehityksen asiantuntijaopinnot. En arvannut, että tulevaisuudessa työskentelisin tiimipäällikkönä, jossa nämä kiinnostuksen kohteet yhdistyisivät.

Agenda 2030 on YK:n vuonna 2015 hyväksymä suunnitelma, joka sisältää 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals). Tavoitteet pyrkivät poistamaan köyhyyden, suojelemaan planeettaa ja varmistamaan hyvinvointi kaikille vuoteen 2030 mennessä. 17 kestävän kehityksen tavoitetta ovat: ei köyhyyttä, ei nälkää, terveyttä ja hyvinvointia, hyvä koulutus, sukupuolten tasa-arvo, puhdas vesi ja sanitaatio, edullista ja puhdasta energiaa, ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja, eriarvoisuuden vähentäminen, kestävät kaupungit ja yhteisöt, vastuullista kuluttamista ja tuotantoa, ilmastotekoja, vedenalainen elämä, maanpäällinen elämä, rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto, yhteistyö ja kumppanuus.
Nämä tavoitteet ovat keskeisiä maailmanlaajuisen kestävän kehityksen edistämisessä ja ne ohjaavat valtioiden, yritysten ja kansalaisjärjestöjen toimintaa. (Suomen YK-liitto 2017). Tässä blogissa en todellakaan esittele kaikkia niitä hankkeita, jotka edistävät kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista, mutta teen nostoja niistä hankkeista, jotka ovat omissa tiimeissäni tässä kaikkein pisimmällä.
Yrittäjyys- ja liiketoimintahankkeet keskittyvät kestävän kehityksen tavoitteisiin 8., edistää ihmisarvoista työtä ja talouskasvua sekä 9. edistää kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrasruktuureja. Hankkeita ovat mm. EUBoost, Botnia Business Heritage, InnovaatioSilta, KASVA, Target Circular , Re-Archtive ja YrittäjyysBOOST. Näissä hankkeissa keskitytään taloudellisiin, ekologisiin ja sosiaalisiin näkökulmiin yritysten toiminnassa, vahvistaen yritysten innovaatioprosesseja ja kulttuuriperintöä sekä tukien pk-yritysten vihreää siirtymää ja kilpailukykyä.
Hyvinvointi ja terveys -tiimin hankkeet keskittyvät kestävän kehityksen tavoitteeseen numero 3., edistää terveyttä ja hyvinvointia. Sosiaalisen kestävyyden ja yhteisöllisyyden tutkimusryhmä edistää yhteiskunnallista osallisuutta ja hyvinvointia. CARE-hanke luo uusia yhteistyömahdollisuuksia yhdistysten ja yritysten välille, kun taas Inkluderande arbetsplats -hanke auttaa ratkaisemaan työvoimapulaa ja edistää kansainvälisen työvoiman viihtymistä. Reggae-hanke edistää kestävää matkailua. Hyvinvointi- ja terveysteknologia -tutkimusryhmä tukee innovaatioprosesseja ja kehittää terveys- ja hyvinvointiteknologiaa. GeroDigi-hanke vahvistaa ikääntyneiden hoitotyön osaamista. Lentoon, RoboFlex ja RoboPop -hankkeet kehittävät yritysten kilpailukykyä ja koulutustarjontaa terveysteknologian saralla. Elävä perintö -tutkimusryhmän tavoite on pitää aineeton kulttuuriperintö elävänä voimavarana ja löytää sille uusia kanavia myös soveltavilla teknisillä innovaatioilla sekä vuoropuhelulla eri alojen kanssa. Tällä hetkellä on musiikki pääosassa ja teemme tiivistä yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa.
Kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) edistäminen hankkeissa vaatii suunnitelmallisuutta ja yhteistyötä. Mutta myös sattumalla on paikkansa. Tiimien välinen yhteistyö, ristiinpölytys, on tuloksellista, ja olen huomannut, että parhaat hankeideat lähtevät jostain pienestä, villistäkin ideasta usein kahvipöydässä. Onneksi ei ole määräystä, ettei tauoilla saisi puhua työasioista. Vaikkei se aina ole suotavaa, niin hankeideoille se on otollinen kasvualusta.
Hankkeiden aikana kehitetyt kestävät käytännöt ja toimintamallit juurtuvat pysyvästi organisaatioon, yritykseen ja yhteisöön silloin, kun kaikki ovat sitoutuneita ja kokevat aidosti osallisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa asioihin. Tämä lisää hankkeen pitkäaikaista vaikuttavuutta.
Ensimmäiset askeleet voivat olla pieniä ja varovaisia, mutta pääasia on se, että se ensimmäinen askel otetaan kohti kestävämpää tulevaisuutta tuleville sukupolville.
Lähteet
Suomen YK-liitto. 2017. Kestävän kehityksen tavoitteet: Agenda 2030. Saatavissa: https://www.ykliitto.fi/sites/www.ykliitto.fi/files/media/Agenda2030_pikkukirjanen_2017.pdf. Viitattu: 11.2.2025.
Marjut Levoska
TKI-päällikkö