Siirry sisältöön
Blogi

Hehkutushetkiä ja tunteiden tuuletusta

Teams käyntiin. Mikit auki. Puheensorina alkaa. On perjantain tiimihetken aika. Muutama vuosi taaksepäin korona irrotti meidät hetkellisesti maailmasta, johon olimme tottuneet. Ja vaikka maailma on nyt osittain palautunut vanhaan, ei tuon kokemuksen jälkeen mikään ole enää kuin ennen.

Kuvassa Milla Vähäkainu poseeraa kameralle hymyillen. Taustalla näkyy Centrian Talonpojankadun kirjaston hyllyjä sumeana. Kuvassa myös blogin otsikko.

Osa työntekijöistä palasi työhuoneisiinsa, mutta osa liittyi meidän tiimimme lailla toimistonomadien heimoon ja juuri nyt pidämme perjantain heimokokousta, sillä kaipuu kuulluksi tulemista on ihmisessä syvällä. 

Nämä yhteistapaamiset käynnistyivät alun perin halusta jakaa viikon aikana tapahtuneita onnistumisia ja niinpä hetki ristittiin hehkutushetkeksi. Onnistumisia onkin yllättävän paljon helpompi löytää yhdessä! Hetki on yleensä täynnä puhetta, mutta koska (työ)elämä(kään) ei ole aina pelkkää myötätuulta, huomasimme tarvitsevamme tilaa myös laajemmalle tunteiden tuuletukselle.  

Niinpä hehkutushetkelle tuli vaihtoehtoinen optio: valitusvartti, joka muille kuuntelijoille on vastaavasti välitysvartti. Valitusvartti voi kuulostaa negatiiviselta, mutta kun siihen lisää vastakappaleeksi tuon välitysvartin, vaihtuu ajatus kokonaan.  

Saada sanoitettua turhautumisensa ulos, ja sen käsittelyyn saa koko tiimiltä tukea ja kannustusta – tai ehkä vain kuuntelevaa korvaa, on tapa varmistaa, ettei kenenkään tarvitse jäädä yksin ongelmansa kanssa. 

Tunteiden ulos päästäminen on terveellistä ja lähityöyhteisön vertaistuki huumorilla höystettynä on ainakin meidän tiimissämme ollut äärimmäisen tervetullutta.  

Psykologisesta turvallisuudesta työyhteisössä puhutaan medioissa jonkin verran ja me Centriassa omaamme hyvät lähtökohdat toimivalle työyhteisölle, ainakin jos katsoo Työturvallisuuskeskuksen (TTK) sivuilla kuvattua määritelmää

”Toimiva työyhteisö on samaan aikaan turvallinen, terveellinen, hyvinvoiva, tuloksellinen ja tuottava. Toimivan työyhteisön piirteitä ovat esimerkiksi tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, toimiva vuorovaikutus, sopivasti kuormittavat työtehtävät sekä tuen antaminen ja saaminen.” 

Työterveyslaitoksen sivuilla (TTL) psykologista turvallisuutta työyhteisössä kuvataan seuraavanlaisesti:  

Psykologinen turvallisuus työyhteisössä tarkoittaa ilmapiiriä, jossa on turvallista ottaa sosiaalisia riskejä. Ilmiöstä seuraa paljon hyvää: uudistuvampia, tehokkaampia, oppivampia ja toimivia työyhteisöjä.” 

Me koemme, että tämän yhteisen kokemuksen keskinäisestä arvostuksesta ja luottamuksesta löytää parhaiten tutustumalla toisiimme sekä puhumalla asioista suoraan, mutta kunnioittaen, että myös tarjoamalla tukea ja ottamalla sitä vastaan. Ratkomme ongelmia yksin ja yhdessä ja uskallamme paljastaa, että teemme virheitä ja välillä epäonnistumme. Meissä kaikissa on puutteemme, mutta myös erityistaitomme; siksi onkin niin onnekasta, kun tiimin muut jäsenet täydentävät yhteisen osaamisen ja joka päivä on mahdollista oppia uutta. 

Tämä perjantain nollaushetki on pyhitetty vapaalle puheelle ja sen myötä saamme kuulla toistemme työviikon merkityksellisimmistä hetkistä, riemuitsemme yhteisesti onnistumisista ja toisinaan pohdimme epäonnistumisia. Parasta näissä hetkissä kuitenkin on se, että olemme läsnä toisillemme. Se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja ymmärrystä siitä, että yhdistämällä voimamme, pystymme mihin vain.  

En voisi kuvitellakaan parempaa aloitusta viikonlopulle. 

Positiivisuus kasvattaa ja negatiivisuus kutistaa, olipa käyty dialogi ulkoinen tahi sisäinen. Tässä maailmassa yhtenäisyys ja ymmärrys on rikkauksia, joita lisäämällä meillä kaikilla on paljon enemmän. 

Kirjoittaja työskentelee Jatkuvan oppimisen tiimissä ymmärtäen, että jatkuva oppiminen on paljon muutakin kuin konkreettista koulutusta. Se on virheistä ja toisilta oppimista, yhdessä kasvua ja oman henkisen pääoman kasvattamista.   

Lähteet

Työturvallisuuskeskus.  Psykologinen turvallisuus työyhteisössä. Saatavissa: https://ttk.fi/tyoturvallisuus/toimialakohtaista-tietoa/sosiaali-ja-terveysala/terveydenhuoltoala/tyokuormituksen-hallinta/psykologinen-turvallisuus-tyoyhteisossa. Viitattu 10.4.2025.

Työterveyslaitos. Pelotta töissä – psykologinen turvallisuus työyhteisössä. Saatavissa: https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/pelotta-toissa-psykologinen-turvallisuus-tyoyhteisossa. Viitattu 10.4.2025.

Milla Vähäkainu

Opintoneuvoja