Siirry sisältöön

Kenenkään ei tarvitse sammuttaa valoja!

Keski-Pohjanmaa oli viime vuonna Suomen viennin kärkimaakunta, jossa viennin arvo oli Suomen paras asukasta kohden. Työllisyys on omaa luokkaansa maakunnassa, jossa yhdessä Pohjanmaan maakunnan kanssa on kerta toisensa jälkeen Manner-Suomen paras työllisyysaste.

Alueella on siis monipuolinen elinkeinorakenne, joka suojaa kovilta iskuilta, toimiva julkinen sektori, joka tekee hyvää yhteistyötä, yrittäjähenkisyys osana toimintatapaa sekä historiaa ja kielitaitoa katsoa ulospäin Pohjoismaihin, Eurooppaan ja koko maailmaan. Ja mikä parasta, alueelle on tehty akkuteollisuuden investointipäätöksiä, joihin tarvitaan jo tällä tietoa ainakin noin 1000 uutta työntekijää. 

Centria on aina ollut paikka, jossa katsotaan ulospäin, ei pelätä uusia haasteita ja tehdään yhteistyötä niiden kanssa, jotka haluavat. Koska toimintaympäristömme osaajapula haastaa meitä, olemme vastanneet siihen katsomalla juurikin ulospäin. Centrian opiskelijoista noin 23 % on kansainvälisiä opiskelijoita ja sijoitumme sillä sekä muilla kansainvälisyyden mittareilla, lähtevää liikkuvuutta lukuun ottamatta, Suomen korkeakoulujen kärkeen. Korkeakouluissa siis reagoimme muuttuvaan ympäristöömme ja toteutamme perustehtäväämme valmistamalla osaajia työelämän tarpeisiin. Käynnissä olevassa, kevään ensimmäisessä yhteishaussa meillä on auki 126 paikkaa englanniksi toteutettavissa kansainvälisissä ohjelmissamme ja hakijoita on tullut 1000 hakijan päivävauhdilla. Kiinnostusta koulutustamme kohtaan siis on!  

Luvut kertovat myös Suomen viestit osaajapulasta ja maailman parhaasta koulutuksesta menneen läpi. Korkeakouluissa huolta toki aiheuttaa se, jos kv-opintoihin hakeuduttaessa tavoitteena onkin työllistyä matalapalkka-aloille ja opintoihin ei panostetakaan täysimääräisesti. Korkeakoulujen halu on, että Suomeen tulevat opiskelijat saavat ensisijaisesti tutkintonsa valmiiksi, harjoittelunsa tehtyä täällä ja sen jälkeen tuntevat niin suurta innostusta Suomea tai aluettamme kohtaan, että haluavat jäädä. Toki kansainvälisen opiskelun tarkoituksena ei kaikilla ole tulla osaavaksi työvoimaksi opiskelupaikkakunnalleen, eiväthän kotimaisetkaan opiskelijat niin aina toimi. Pitää olla tilaa myös sille, että lukuvuosimaksullisesta korkeakoulutuksesta haetaan eväitä urakehitykseen tai parempaan palkkaukseen jossain muualla tai palataan omaan maahan rakentamaan sitä yhteiskuntaa. Osaajien houkuttelu ei saa olla liikaa omaan napaan tuijottamista ja sen eettisyys pitää aina varmistaa! Koulutusvienti kuitenkin kannattaa taloudellisesti ja tuo tarpeellista lisärahoitusta korkeakoulutukseen.  

Keski-Pohjanmaa, kuten muutkin Suomen alueet isoja kaupunkiseutuja lukuun ottamatta, saavat väestönkasvunsa ainoastaan maahanmuutosta. Vieraskielisten osuus Keski-Pohjanmaalla on kuitenkin edelleen suhteellisen pieni eli 7,8 %, kun se Suomen kansainvälisimmän kaupungin Vantaan kohdalla on 21,6 %. Tilaa siis on ja asennemuutosta tehdään koko ajan kaikkien yhteistyökumppaneidemme kanssa Talent Hubissa. Olemme kutsuneet Keski-Pohjanmaan kaikki yritykset mukaan näihin talkoisiin ja tarjoamme heille kaiken apumme. 

Kansainvälisten osaajien houkuttelun tie ei ole yksisuuntainen, vaan veto- ja pitovoima ovat sen kaksi kaistaa. Jotta opiskelupaikkakuntaa voi kutsua joskus kodiksi pitää siellä olla tekemistä ja ihmisiä, joiden kanssa viettää aikaa. Kun kyseessä ovat vielä nuoret ihmiset, pitäisi sieltä löytyä erityisesti kohtaamispaikkoja. Palveluiden saatavuus englanniksi on myös tärkeä tekijä. On hienoa, että Kokkolassa on nykyään Welcome Office ja näitä palveluita kehitetään. Ja tällä en tarkoita sitä, että kaikki pitäisi olla englanniksi, päinvastoin. On meidän kaikkien tehtävä varmistaa, että ihmiset kokevat, että Suomea ja suomalaisuutta voi oppia ja että se kannattaa. Ei siis vaihdeta sitä kieltä heti englanniksi.  

Centrian kansainväliset ohjelmat ovat vetovoimaisia ja koulutusohjelmamme sekä henkilöstömme tekevät todella parhaansa, että opinnot etenevät ja että opiskelija saa laadukkaan tutkinnon Suomesta. Aina se ei ole helppoa, mutta opimme kaikki matkalla. Centria tukee osaltaan myös kansainvälisten osaajien asettumista alueelle ja olemme luoneet kansainväliset asettautumispalvelut opiskelijoidemme tueksi, liittyy se sitten asunnon hankkimiseen, lupa-asioihin, elämiseen ja olemiseen täällä jne. Asuntotilanne on Kokkolassa hankala kaikkien opiskelijoiden osalta ja hätähuuto on kyllä kuultu – toivottavasti ratkaisuja syntyy nopeasti. Muuten emme voi opiskelijoita odottaa kampukselle ja side opiskelupaikkakuntaan ja mahdolliseen työllistymiseen jää syntymättä. Tuemme myös Talent Boost -toimintamme ja Export Expert -hankkeen kautta sekä opiskelijoiden työnhakua ja työllistymistä että yritysten kv-rekrytointeja. Haluamme olla mukana löytämässä ratkaisuja, joiden avulla pidetään osaaminen alueella ja vientirannikon pyörät pyörimässä! 

Lisätietoja

Francesca Cucinotta

Director (International Affairs)