Näkymätön tekniikka
Centriassa on kehitetty hybridiopetustiloja viimeisen parin vuoden ajan. Kehittämisen tavoitteena on ollut helpottaa opettajan työtä siten, että opetustilasta toiseen siirryttäessä tarvittavien kytkentöjen ja asetusten määrä olisi mahdollisimman vähäinen. Kehittämisessä on luotu mallikokoonpano, joka soveltuu perinteiseen tapaan kalustettuun, eri alojen teoriaopetukseen soveltuvaan tilaan.

Korkeakoulussa opetustilanne on lähes aina etä- tai hybridiopetustilanne. Etäosallistujalle välitetään kuvaa ja ääntä opetustilasta, sekä ruudunjaon kautta näkymä opetusmateriaaleihin. Opettajan täytyy voida liikkua vapaasti opetustilassa ja myös opiskelijoiden kysymysten tulisi kuulua etäosallistujille. Etäosallistuja voi myös olla esittäjä ja myös luennoitsija voi olla etänä. Luennosta tarvitaan tavallisesti myös tallenne.
Opettajalle tulisi tarjota mahdollisimman helppokäyttöinen käyttökokemus, tai oikeastaan niin, että opettajan ei tarvitse juurikaan välittää pinnan alla olevasta tekniikasta. Kehitetyssä mallissa opettaja liittää yhden USB-C-kaapelin kannettavaan tietokoneeseen. Kaapeli vie kuvan ja äänen tietokoneesta esitystekniikalle, liittää luokan mikrofonin, kameran ja verkon, sekä lataa tietokonetta. Laitteisto tunnistaa tietokoneen liitännän ja vaihtaa esityslähteen automaattisesti ennalta asetetun automatiikan mukaisesti. Opettajan pöydällä oleva näyttö näyttää aina saman kuvan kuin luokan projektorit tai näytöt. Monimutkaisesta ja teknisestä asiasta on pyritty tekemään käyttäjälle mahdollisimman helppo.
Helppokäyttöisyyden lisäksi tavoitteena on ollut parantaa etäosallistujille välitettävän kuvan ja äänen laatua. Luokan kattomikrofoni poimii opettajan äänen lisäksi myös kysymykset ja kommentit ympäri luokkaa. Kameraa voi kääntää ja se on myös mahdollista asettaa seuraamaan opettajaa.
Kehittäminen on sisältänyt muun muassa tarvekartoituksen, yhteiskehittämistä opettajien kanssa, sekä eri vaihtoehtojen testaamista ja pilotointia. Kehitettäessä mahdollisimman helppokäyttöistä laitteistoa vastakkain ovat aina ominaisuudet ja käytettävyys. Ominaisuuksien ja valintojen lisääminen monimutkaistaa käyttöä väistämättä. Nyt kehitetty malli ei ole ominaisuuksiltaan kaikenkattava, vaan nimenomaan helppokäyttöinen.
Hybridiopetuksessa käytetään videoneuvotteluohjelmistoa (Zoom, Teams), joiden ominaisuudet vaikuttavat myös opetustilan suunnitteluun. Kehitetyssä mallissa on esimerkiksi rajattu siten, että vain yhtä kuvaa on mahdollista esittää opetustilan näytöillä. Tämä valinta on tehty siksi, että etäosallistujille voidaan jakaa vain yhtä näyttöä kerrallaan ja näin paikalla ja etänä olevat opiskelijat näkevät saman materiaalin.
Sovellamme seuraavaksi kehitettyä mallia eri alojen erikoistuneisiin opetustiloihin. Etä- ja hybridiopetusta järjestetään esimerkiksi erilaisissa labroissa, musiikin, terveysalan ja tekniikan tiloissa. Toiminnallisessa opetustilanteessa etäosallistujan tulisi seuraamisen lisäksi myös pystyä osallistumaan toimintaan. Pyrimme säilyttämään helppokäyttöisyyden ja muokkaamaan mallia eri tiloihin sopivaksi.
Janne Torvikoski
Asiantuntija (tietohallinto)