Siirry sisältöön
Opiskelija työskentelee tietokoneella kampuksella

AHOT-ohje

AHOT (aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen) tarkoittaa aiemmin hankitun osaamisen hyväksilukemista osaksi suoritettavaa tutkintoa. Osaamisen tulee vastata Centrian tutkintoon kuuluvia opintoja. Jos sinulla on tutkintosi opetussuunnitelmaa vastaavaa osaamista, voit hakea hyväksilukua. Lue AHOT-ohjeet huolella ennen hakemuksen tekoa.

Yleiset periaatteet hyväksilukemisessa

Hyväksilukemisessa noudatetaan Centriassa määriteltyjä periaatteita, jotka on kuvattu alla olevassa dokumentissa.

Näin haet hyväksilukemista (AHOT)

Hyväksilukemisen prosessin käynnistää aina opiskelija. Centriassa hyväksilukuhakemukset tehdään pääsääntöisesti Pepissä olevalla eAHOT-lomakkeella.

HUOM! Jos olet tullut valituksi opiskelijaksi keskeneräisellä tutkinnolla tai siirto-opiskelijana, käy ennen opintojen aloitusta orientaatiotilaisuudessa AHOT-keskustelu koulutusalan vastuuhenkilön kanssa. Tämän jälkeen saat tiedon, mitä opintoja hyväksiluetaan ja mitä ei. Mikäli aiemmat opinnot on suoritettu Centriassa, saat hyväksilukuprosessista lisätietoa koulutusalapäälliköltä, opinto-ohjaajalta tai opintoneuvojalta.

Jos aiemmat opintosi on suoritettu (keskeneräisellä tutkinnolla tai siirto-opiskelijana valittujen opiskelijoiden lisäksi myös polkuopiskelijat) muussa korkeakoulussa kuin Centriassa, orientaatiotilaisuuden ohjauskeskustelun jälkeen saat erillisen ohjeen hyväksilukuhakemuksen tekemiseen.

Mitä asioita tulee ottaa huomioon ennen hyväksilukuhakemuksen tekemistä?

Ennen hyväksilukuhakemuksen tekemistä tulee perehtyä tutkintosi opetussuunnitelmaan ja verrata osaamista tutkinnon osaamistavoitteisiin.  

Tee hyväksilukuhakemus Pepissä, jos sinulla on

  1. saman tason osaamista (AMK, YAMK – taso),
  2. osaamisesi vastaa täysin osaamistavoitteita (ks. osaamistavoitteet opinto-oppaasta tai Pepin opintojaksokuvauksista) ja
  3. sinulla on osaamista todentava dokumentti (todistus)

Jos nämä kriteerit eivät täyty, tilanteeseesi voi sopia osittainen AHOT.

eAHOT-ohjeet

Voit tehdä Pepissä hyväksilukuhakemuksen, jos sinulla on suoritettuna aiempia

Alta löydät eAHOT-ohjeet molempiin tilanteisiin.

eAHOT-hakemuksen tekemisessä tarvitset seuraavia tietoja. Huomaa, että suomenkielisessä koulutuksessa tarvitset tietoja sekä suomeksi että englanniksi!

  • dokumentti, joka todentaa osaamisesi kyseisessä suorituspaikassa (esim. tutkintotodistus, opintosuoritusote, työtodistus)
  • mieti etukäteen, mitä yksittäisiä Centrian opintojaksoja aiot hakea korvattavaksi, ja millä aiemmilla suorituksilla haet korvaavuutta. Hakemuksessasi sinun tulee yksityiskohtaisesti kohdentaa aiempi osaaminen johonkin tiettyyn Centrian opintojaksoon.
  • mieti etukäteen, mihin osaan tutkintoasi (HOPS) haet aiemmin suorittamaasi osaamista sisällytettäväksi. Hakemuksessasi sinun tulee kohdentaa aiempi osaaminen tiettyyn Centrian tutkinnon moduliin. Ensisijainen hyväksilukemisen muoto Centriassa on korvaaminen.

eAHOT-hakemuksen tekeminen korkeakouluopinnoille

Tällä videolla kerrotaan, kuinka teet AHOT-hakemuksen aiemmin suorittamiesi korkeakouluopintojen hyväksilukemiseksi.

  • Vertaile Centrian tutkintosi osaamistavoitteita aiempaan osaamiseesi. Jos aiemmasta osaamisestasi on dokumentti, ja se vastaa Centriassa suorittamasi tutkinnon osaamistavoitteita, voit hakea aiemmalla osaamisellasi korvaamista tai sisällyttämistä.
  • Ota valmiiksi dokumentit aikaisemmista opinnoistasi (esim. opintosuoritusotteet, tutkintotodistukset) sähköisinä dokumentteina. Jos sinulla on paperinen todistus, tulee se muuttaa sähköiseen muotoon. Suomenkielisessä koulutuksessa opintosuoritusten nimet tulee olla sekä suomeksi että englanniksi. Jos sinulla ei ole englanninkielistä opintosuoritusotetta, voit pyytää sellaisen aiemmasta oppilaitoksesta tai käännättää virallisella kielenkääntäjällä (maksat käännökset itse). 
  • Ota valmiiksi suoritettujen opintojaksojen sisältöjen kuvaukset, esimerkiksi oppilaitoksen opinto-oppaasta. Voit liittää esimerkiksi hakemukseesi linkin sähköiseen opinto-oppaaseen.

Jos hakemus on puutteellinen, esim. käännökset puuttuvat, hakemus palautetaan sinulle täydennettäväksi.  

Älä lisää hakemukseesi arkaluonteista tietoa (esim. terveydentilaa koskeva tieto). 

Hakemus käsitellään arviolta kuukauden määräajassa. Oppilaitosten opetuksettomat ajat voivat pidentää käsittelyaikaa. Saat käsitellystä hakemuksesta kirjallisen päätöksen. Tämän jälkeen hakemuksesi siirtyy opintotoimistoon, jossa hyväksytty päätös kirjataan opintosuoritusotteellesi. 

Hylätty hakemus johtaa opintojen suorittamiseen.

Lue ohjeet huolellisesti ennen hakemuksen tekemistä.

  1. Sinun tulee tehdä erilliset hakemukset (= Päähakemus)
  1. Ammattiopinnoille
  2. Kieli- ja viestintäopinnoilla
  3. Matemaattisille opinnoille

Esimerkki: Haet hyväksilukua ammattiopinnoista, kieli- ja viestintäopinnoista sekä matemaattisista opinnoista > teet KOLME erillistä, täysin uutta hakemusta etenemällä kohdan 3 mukaisesti (Valitse + Uusi hakemus)

  1. Sinun tulee tehdä päähakemuksen sisällä erilliset osahakemukset jokaiselle opintojaksolle, joille haet hyväksilukua.

Esimerkki: Haet hyväksilukua englannin, ruotsin ja suomen kielen opinnoille > teet kolme erillistä osahakemusta Kieli- ja viestintäopintojen päähakemuksen sisällä (ks. kohta 6).

Valitse Pepistä HOPSin välilehditä AHOT

Siirtyminen AHOT-välilehdelle

Valitse + Uusi hakemus

Uuden hakemuksen avaaminen

Tarkista perustiedot. Ohjauskeskustelun tiedot eivät ole pakolliset. 

Valitse Tallenna luonnos ja aloita hakemuksen tekeminen

Luonnoksen tallentaminen ja hakemuksen aloittaminen

Lisää suorituspaikka klikkaamalla alareunan painiketta + Lisää suorituspaikka.

Suorituspaikan lisääminen
5.1. Suorituspaikka oppilaitos
  1. Valitse suorituspaikan tyyppi: oppilaitos 
  2. Valitse suorituspaikan tyyppi alasvetovalikosta (oppilaitostyyppi, kuten ammattikorkeakoulu, yliopisto tms.) 
  3. Valitse suorituspaikka alasvetovalikosta (oppilaitoksen nimi, esim. Centria Ammattikorkeakoulu) 
  4. Lisää koulutuksen nimi suomeksi (esim. Tradenomi AMK) ja englanniksi (esim. Bachelor of Business Administration) 
  5. Lisää liite, josta käy ilmi suorituksesi kyseisessä suorituspaikassa (todistus, opintosuoritusote suomeksi ja englanniksi) 

Lisää jokainen suorituspaikka yksi kerrallaan. Toista vaiheita niin monta kertaa, että jokainen suorituspaikka on lisättynä.

Suorituspaikan lisääminen

Ole tässä kohtaa tarkkana hakemusta täyttäessä! 

Jos sinulla on useita suoritettuja opintoja, palaa tähän kohtaan aina uudelleen ja lisää jokainen opintojakso omana, erillisenä kohtana (osahakemus). Lisäät siis aina vain yhden suorittamasi opintojakson kerrallaan.

Esimerkki. Haet korvaavuutta aiemmin suorittamillasi englannin ja ruotsin opinnoilla

Lisää ensin englannin kielen opinnot (+ Lisää aiemmin suoritettu opintojakso). Tämän jälkeen palaat uudelleen kohtaan (+ Lisää aiemmin suoritettu opintojakso) lisätäksesi suorittamasi ruotsin opinnot. Et siis voi lisätä useita opintojaksoja samalla osahakemuksella.

Poikkeuksena tilanne, jossa haet yhdellä suoritetulla opintojaksolla (esim. 6 op) korvaavuutta kahdelle (esim. 3 op + 3 op) opintojaksoille tai vastaavasti päinvastoin haet kahdella suorittamallasi (esim. 3 op + 3 op) korvaavuutta yhdelle (esim. 6 op) opintojaksolle. 

Samalla opintojaksolla voit hakea hyväksilukua vain yhden kerran. Mikäli toimit tämän ohjeen vastaisesti, se katsotaan vilpiksi ja hakemukset voidaan hylätä jälkikäteen. 

Opintojakson lisääminen 

Valitse + Lisää aiemmin suoritettu opintojakso

Aiemmin suoritetun opintojakson lisääminen

Valitse haettavan hyväksilukemisen tyypiksi korvaaminen tai sisällyttäminen 

Korvaaminen: Tutkintoon kuuluva opintojakso korvataan vastaavalla aiemmin suoritetulla opintojaksolla (hopsissasi olevan opintojakson nimi säilyy). Tällöin et suorita tutkintoon kuuluvaa korvattua opintojaksoa. 

Sisällyttäminen: Tutkintoon sisällytetään aiemmin suoritettu opintojakso, joka ei suoraan korvaa mitään tiettyä tutkintoon kuuluvaa opintojaksoa. Sisällytetty opintojakso liitetään sellaisenaan (alkuperäisen nimisenä) mukaan tutkintoosi ja lasketaan mukaan opintopistemäärään. 

Vaihda käsittelijä sen mukaan, mitä opintoja haet hyväksiluettavaksi. Näet nimet sinisestä laatikosta.

Aiemmin suoritetun opintojakson lisääminen
Aiemmin suoritetun opintojakson lisääminen

Lisää suorittamasi opintojakso. 

  • nimi suomeksi ja englanniksi. Ole erityisen huolellinen oikeinkirjoituksessa. (Englannin kielessä pienellä alkukirjaimella apusanat) 
  • laajuus ja laajuuden tyyppi (esim. opintopiste) 
  • kieli (opintojen suorituskieli) 
  • arviointi (suorituksesi arvosana) 
  • suorituspaikat (valitse aiemmin tallentamasi oppilaitos) 
  • suorituspäivämäärä (opintosuoritusotteen tai todistuksen päiväys) 
  • perustelut (Kuvaa kenttään opintojakson sisältö ja vertaa sanallisesti sisältöä Centrian opintojakson/tutkinnon osaamistavoitteisiin. Liitä opintojaksosta linkki opinto-oppaaseen tai liitä kuva opintojakson kuvauksesta kohtaan, jossa lisäsit suorituspaikkoja).
  • Valitse Lisää
Korvaaminen 

Valitse HOPSistasi se opintojakso/opintojaksot, jonka haluat korvata (keskimmäinen sarake).  Huom! Valitset VAIN yhden opintojakson kerrallaan, jos sinulla on enemmän suoritettuja opintojaksoja, palaa aina takaisin kohdan 6 alkuun, ja tee vaiheet uudelleen jokaisen opintojakson osalta.

Yhden suhde yhteen: Jos korvaat yhdellä opintojaksolla yhden opintojakson. Valintasi siirtyy oikeanpuoleiseen sarakkeeseen kohtaan Hakemukseen valitut opinnot 

Yhden suhde moneen: Jos korvaat yhdellä opintojaksolla (esim. 6 op) useamman, esimerkiksi kaksi pienempää opintojaksoa (esim. 3 op ja 3 op), valitse korvattavaksi kaikki kyseiset opintojaksot. Valintasi siirtyy oikeanpuoleiseen sarakkeeseen kohtaan Hakemukseen valitut opinnot 

Monen suhde yhteen: Jos korvaat monella opintojaksolla (esim. 3 op + 3 op) yhden opintojakson (esim. 6 op), valitse vasemmalta + Lisää opintojakso kunnes tarvittavat opintojaksot ovat valittuna. Valitse sen jälkeen korvattavaksi kyseinen opintojakso HOPSissasi. Valintasi siirtyy oikeanpuoleiseen sarakkeeseen kohtaan Hakemukseen valitut opinnot 

Monen suhde moneen: 

Jos sinulla on enemmän suoritettuja opintojaksoja, joilla haluat hakea korvaavuutta, toista hakemuksia uudelleen kohdan 6 mukaan (Opintojakson lisääminen) niin monta kertaa, kuin lisäät suoritettuja opintojaksoja! 

Älä siis lisää kaikkia aiempia suorituksiasi tässä samanaikaisesti.

Korvaaminen

Valinnan jälkeen valitsemasi opintojakso/opintojaksot siirtyvät kohtaan Hakemukseen valitut opinnot

Valitse Tallenna

Sisällyttäminen 

Sisällyttämisessä valitse oikean puolen sarakkeen alasvetovalikosta HOPSista se kohta (esim. Vapaasti valittavat opinnot), johon aiemmin suorittamasi opintojakso sisällytetään. 

Sisällyttäminen

Lähetä hakemus

Lähetä lopuksi hakemuksesi. 

Hakemuksesi tallentuu luonnokseksi, kunnes lähetät sen käsittelijälle. 

Kun olet lähettänyt hakemuksen, et voi enää muokata sitä. Täytä hakemus kerralla huolellisesti. Käsittelijä hylkää/palauttaa puutteellisen tai väärin täytetyn hakemuksen.  

Mikäli hakemus palautuu sinulle täydennettäväksi, noudata saatuja ohjeita.  

eAHOT-hakemuksen tekeminen muulle osaamiselle

Tällä videolla kerrotaan, kuinka teet AHOT-hakemuksen aiemmin hankitun muun osaamisen (esim. työkokemus) hyväksilukemiseksi.

  • Vertaile Centrian tutkintosi osaamistavoitteita aiempaan osaamiseesi. Jos aiemmasta osaamisestasi on dokumentti, ja se vastaa Centriassa suorittamasi tutkinnon osaamistavoitteita, voit hakea aiemmalla osaamisellasi korvaamista tai sisällyttämistä.
  • Ota valmiiksi dokumentit aikaisemmista opinnoistasi (esim. opintosuoritusotteet, tutkintotodistukset) sähköisinä dokumentteina. Jos sinulla on paperinen todistus, tulee se muuttaa sähköiseen muotoon. Suomenkielisessä koulutuksessa opintosuoritusten nimet tulee olla sekä suomeksi että englanniksi. Jos sinulla ei ole englanninkielistä opintosuoritusotetta, voit pyytää sellaisen aiemmasta oppilaitoksesta tai käännättää virallisella kielenkääntäjällä (maksat käännökset itse). 
  • Ota valmiiksi suoritettujen opintojaksojen sisältöjen kuvaukset, esimerkiksi oppilaitoksen opinto-oppaasta. Voit liittää esimerkiksi hakemukseesi linkin sähköiseen opinto-oppaaseen.

Jos hakemus on puutteellinen, esim. käännökset puuttuvat, hakemus palautetaan sinulle täydennettäväksi.  

Älä lisää hakemukseesi arkaluonteista tietoa (esim. terveydentilaa koskeva tieto). 

Hakemus käsitellään arviolta kuukauden määräajassa. Oppilaitosten opetuksettomat ajat voivat pidentää käsittelyaikaa. Saat käsitellystä hakemuksesta kirjallisen päätöksen. Tämän jälkeen hakemuksesi siirtyy opintotoimistoon, jossa hyväksytty päätös kirjataan opintosuoritusotteellesi. 

Hylätty hakemus johtaa opintojen suorittamiseen.

Lue ohjeet huolellisesti ennen hakemuksen tekemistä.

  1. Sinun tulee tehdä erilliset hakemukset (= Päähakemus)
  1. Ammattiopinnoille
  2. Kieli- ja viestintäopinnoilla
  3. Matemaattisille opinnoille

Esimerkki: Haet hyväksilukua ammattiopinnoista, kieli- ja viestintäopinnoista sekä matemaattisista opinnoista > teet KOLME erillistä, täysin uutta hakemusta etenemällä kohdan 3 mukaisesti (Valitse + Uusi hakemus)

  1. Sinun tulee tehdä päähakemuksen sisällä erilliset osahakemukset jokaiselle opintojaksolle, joille haet hyväksilukua.

Esimerkki: Haet hyväksilukua englannin, ruotsin ja suomen kielen opinnoille > teet kolme erillistä osahakemusta Kieli- ja viestintäopintojen päähakemuksen sisällä (ks. kohta 6).

Valitse Pepistä HOPSin välilehditä AHOT

Siirtyminen AHOT-välilehdelle

Valitse + Uusi hakemus

Uuden hakemuksen avaaminen

Tarkista perustiedot. Ohjauskeskustelun tiedot eivät ole pakolliset. 

Valitse Tallenna luonnos ja aloita hakemuksen tekeminen

Luonnoksen tallentaminen ja hakemuksen aloittaminen

Lisää suorituspaikka klikkaamalla alareunan painiketta + Lisää suorituspaikka.

Suorituspaikan lisääminen
5.1 Suorituspaikka työkokemus / muu

Jos sinulla on muuta kuin oppilaitoksessa suoritettua osaamista, osaamisen tulee olla dokumentoitu (esim. Varusmiespalveluksessa suoritettu AUK/RUK tai työelämässä suoritettu sertifikaatti).

  1. Valitse suorituspaikan tyyppi: Työkokemus / Muu
  2. Valitse suorituspaikan tyyppi alasvetovalikosta
  3. Valitse työnimike / muu
  4. Lisää liite, josta käy ilmi suorituksesi kyseisessä suorituspaikassa (todistus)
Suorituspaikan lisääminen

Ole tässä kohtaa tarkkana hakemusta täyttäessä! 

Jos sinulla on useampi aiemmin suoritettua muuta osaamista, palaa tähän kohtaa aina uudelleen ja lisää jokainen omana, erillisenä kohtana (osahakemus). Lisäät siis aina vain yhden osaamisen kerrallaan. Poikkeuksena tilanne, jossa haet yhdellä osaamisella korvaavuutta kahdelle (esim. 3 op + 3 op) opintojaksoille tai vastaavasti päinvastoin haet kahdella suorittamallasi osaamisella korvaavuutta yhdelle (esim. 6 op) opintojaksolle. 

Osaamisen lisääminen

Valitse + Lisää aiemmin suoritettu osaaminen

Lisää aiemmin suoritettu osaaminen

Valitse haettavan hyväksilukemisen tyypiksi korvaaminen tai sisällyttäminen 

Korvaaminen: Tutkintoon kuuluva opintojakso korvataan vastaavalla aiemmin suoritetulla opintojaksolla. Tällöin et suorita tutkintoon kuuluvaa korvattua opintojaksoa. 

Sisällyttäminen: Tutkintoon sisällytetään aiemmin suoritettu opintojakso, joka ei suoraan korvaa mitään tiettyä tutkintoon kuuluvaa opintojaksoa. Sisällytetty opintojakso liitetään sellaisenaan mukaan tutkintoosi ja lasketaan mukaan opintopistemäärään. 

Vaihda käsittelijäsen mukaan, mitä opintoja haet hyväksiluettavaksi. Näet nimet sinisestä laatikosta 

Valitse käsittelijä
Lisää suorittamasi osaaminen

Lisää suorittamasi osaaminen. 

  • Arviointi – jätä tämä kenttä tyhjäksi
  • suorituspaikat (valitse aiemmin tallentamasi suorituspaikka) 
  • suorituspäivämäärä (työtodistuksen yms. päiväys)
    • perustelut (Kuvaa kenttään muun osaamisen sisältö ja vertaa sanallisesti sisältöä Centrian opintojakson/tutkinnon osaamistavoitteisiin.)
Lisää suoritettu osaaminen

Valitse HOPSin opinnoista opintojakso/opintojaksot, johon haet hyväksilukemista (korvaaminen/sisällyttäminen). Valinnan jälkeen valitsemasi opintojakso/opintojaksot siirtyvät kohtaan Hakemukseen valitut opinnot

Valitse Tallenna

Korvaaminen 

Valitse HOPSistasi se opintojakso, jonka haluat korvata (keskimmäinen sarake).  

Yhden suhde yhteen: Jos korvaat yhdellä osaamisella yhden opintojakson. Valintasi siirtyy oikeanpuoleiseen sarakkeeseen kohtaan Hakemukseen valitut opinnot 

Yhden suhde moneen: Jos korvaat yhdellä osaamisella esimerkiksi kaksi pienempää opintojaksoa (esim. 3 op ja 3 op), valitse korvattavaksi kaikki kyseiset opintojaksot. Valintasi siirtyy oikeanpuoleiseen sarakkeeseen kohtaan Hakemukseen valitut opinnot 

Monen suhde yhteen: Jos korvaat monella osaamisella (esim. 3 op + 3 op) yhden opintojakson (esim. 6 op), valitse vasemmalta + Lisää opintojakso kunnes tarvittavat opintojaksot ovat valittuna. Valitse sen jälkeen korvattavaksi kyseinen opintojakso HOPSissasi. Valintasi siirtyy oikeanpuoleiseen sarakkeeseen kohtaan Hakemukseen valitut opinnot 

Monen suhde moneen: 

Jos sinulla on enemmän osaamista, joilla haluat hakea korvaavuutta, toista hakemuksia uudelleen kohdan 7 mukaan (Aiemmin hankitun muun osaamisen lisääminen) niin monta kertaa, kuin lisäät suoritettuja opintojaksoja! Älä siis lisää kaikkia aiempia suorituksiasi tässä samanaikaisesti.

Korvaaminen
Korvaaminen
Sisällyttäminen 

Sisällyttämisessä valitse oikean puolen sarakkeen alasvetovalikosta HOPSista se kohta (esim. Vapaasti valittavat opinnot), johon aiemmin hankittu osaaminen sisällytetään.

Sisällyttäminen
Sisällyttäminen

Lähetä hakemus

Lähetä lopuksi hakemuksesi. 

Hakemuksesi tallentuu luonnokseksi, kunnes lähetät sen käsittelijälle. 

Kun olet lähettänyt hakemuksen, et voi enää muokata sitä. Täytä hakemus kerralla huolellisesti. Käsittelijä hylkää/palauttaa puutteellisen tai väärin täytetyn hakemuksen.  

Mikäli hakemus palautuu sinulle täydennettäväksi, noudata saatuja ohjeita.  

Osittainen AHOT

Jos sinulla on osaamista, mutta osaamisesta ei ole sitä todentavaa dokumenttia, osaaminen ei vastaa täysin opintojakson osaamistavoitteita tai osaaminen ei ole korkeakoulussa suoritettua, ilmoittaudu opintojakson ensimmäiselle toteutuskerralle Pepissä. Tällöin voi olla kyse osittaisesta AHOTista. Tällöin opettaja tarkistaa aiemman osaamisesi ja päättää mahdollisista lisäsuorituksista.

1. Perehdy huolellisesti tutkintosi opetussuunnitelmaan ja 
vertaa osaamistasi tutkinnon osaamistavoitteisiin
2. Osaamiseni on korkeakoulutasoista. Jos ei, ilmoittaudu 
opintojakson 
ensimmäiselle 
toteutuskerralle, 
ja esitä aiempi 
osaamisesi 
opettajalle.
3. Osaamiseni vastaa täysin tutkinnon 
(esim. opintojakson) osaamistavoitteita. Jos ei,  ilmoittaudu 
opintojakson 
ensimmäiselle 
toteutuskerralle, 
ja esitä aiempi 
osaamisesi 
opettajalle.
4.  Osaamisestani on dokumentti 
(tutkintotodistus, työtodistus tms.)
Jos ei,  ilmoittaudu 
opintojakson 
ensimmäiselle 
toteutuskerralle, 
ja esitä aiempi 
osaamisesi 
opettajalle.
Jos kyllä, tee hyväksilukuhakemus Pepissä (eAHOT-hakemus)

Yleisimpiä kysymyksiä hyväksilukemisesta

Aiemmin hankittu osaaminen tulee olla saman tasoista. Esimerkiksi toisen asteen ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot eivät ole korkeakoulutasoisia, joten suoria hyväksilukuja ei siten voida myöntää. Vastaavasti ylempään ammattikorkeakoulututkintoon ei voida hyväksilukea alemman korkeakoulututkinnon suorituksia, koska tutkinnot ovat eri tasoisia.

Osaaminen voi olla hankittu myös muualla, esimerkiksi työelämässä, vapaa-aikana, luottamustoimessa, täydennyskoulutuksessa, työpaikan koulutuksessa, yrittäjätoiminnassa, hanketyössä tai kansalais- ja järjestötoiminnassa. Muun osaamisen hyväksilukemisessa edellytyksenä on se, että hankittu osaaminen katsotaan korkeakoulutasoiseksi ja osaaminen voidaan todentaa. Mikäli osaamisesta ei ole sitä todentavaa dokumenttia, sinun tulee ilmoittautua opintojaksolle, jolloin voit osoittaa osaamistasi opettajalle opettajan päättämällä tavalla. Ks. Osa-ahot-ohje yllä.

Hyväksiluku tehdään joko korvaamalla tai sisällyttämällä. Korvaaminen on ensisijainen hyväksiluvun muoto.

Korvaavuudessa aiempi osaaminen korvaa jonkin tutkintoosi kuuluvan opintojakson eli korvaavien ja korvattavien opintojaksojen osaamistavoitteet vastaavat täysin toisiaan. Korvattava opinto kirjataan opintorekisteriin Centrian opetussuunnitelman mukaisella nimellä ja laajuudella.

Esimerkki:

Centrian opetussuunnitelmassa on opintojakso Johtaminen 5 op. Olet aiemmin suorittanut toisessa ammattikorkeakoulussa opintojakson Strateginen johtaminen 5 op. Mikäli Strateginen johtaminen – opintojakson sisältö vastaa Johtaminen 5 op osaamistavoitteita, hyväksiluku voidaan myöntää korvaavuutena. Opintosuoritusotteella näkyy Centrian tutkintoon sisältyvä opintojakso Johtaminen 5 op.

Sisällyttämisessä aiempi suoritus sopii suoritettavan tutkinnon osaamistavoitteisiin ja se liitetään sellaisenaan tutkintoosi, jolloin aiemman suorituksen nimi ja laajuus kirjataan opintorekisteriin. Käytännössä aikaisempia opintosuorituksia sisällytetään tutkinnon vapaavalintaisiin opintoihin. Sisällyttämistä ei haeta tietylle opintojaksolle, vaan se liitetään tutkintoosi sellaisenaan.

Esimerkki:

Olet suorittanut Turun yliopistossa opintojakson Palvelumuotoilu 5 op. Centrian opetussuunnitelmassa ei ole osaamistavoitteiltaan vastaavaa opintojaksoa, mutta aiemman suorituksen sisältö vastaa tutkinnon osaamistavoitteita. Aiempi suoritus voidaan sisällyttää tutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin. Opintosuoritusotteella näkyy aiemman suorituksen opintojakso Palvelumuotoilu 5 op.

Mieti ennen hakemuksen tekemistä, haetko korvaamista vai sisällytystä!

Hyväksilukua voi hakea tutkintoon johtavassa koulutuksessa (AMK tai YAMK) läsnä oleva opiskelija.

Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija tai poissa oleva opiskelija ei voi tehdä hyväksilukua.

Hyväksilukuhakemuksen liitteenä suoritetuista opinnoista tulee olla tutkintotodistus, opintosuoritusote tai muu virallinen asiakirja, josta käy ilmi ainakin oppilaitos, suorituksen tai asiakirjan myöntämisen päivämäärä, opintojakson nimi, laajuus, arviointipäivä sekä arvosana. Lisäksi liitteenä tulee olla kuvaus opintojakson sisällöstä. 

Suomenkielisissä koulutuksissa alkuperäiset asiakirjat suorituksista tulee esittää suomen ja englannin kielellä. Voit pyytää todistukset aiemmasta oppilaitoksesta tai käännättää virallisesta kielenkääntäjällä (opiskelija maksaa käännöksen itse).  

Suomenkielisessä koulutuksessa saat valmistuessasi suomenkielisen tutkintotodistuksen lisäksi englanninkielisen todistuksen käännöksen sekä opintosuoritusotteen.

Mikäli hakemus on puutteellinen, esim. käännökset puuttuvat, käsittelijä palauttaa hakemuksen täydennettäväksi.

Voit kysyä neuvoa esimerkiksi opettajatutoriltasi tai opinto-ohjaajalta. Jos et ole varma, miten hakemus tehdään, tai pohdit, onko sinulla edellytyksiä hyväksilukemiseen, ota yhteyttä opo@centria.fi tai omaan opettajatutoriisi etunimi.sukunimi@centria.fi.

Puolustusvoimien AUK-johtajakoulutuksesta voidaan sisällyttää 3 op ja RUK-johtajakoulutuksesta lisäksi 2 op laajuinen suoritus suoraan puolustusvoimien todistuksella arvosanalla S/H, mikäli tavoitteet vastaavat suoritettavan tutkinnon osaamistavoitteita.

Voimassa olevien korttikoulutusten (esim. Työturvallisuuskortti, Sähkötyöturvallisuuskortti, Ensiapu) osalta osaamista ei voida suoraan hyväksilukea. Koulutukset, jotka ovat Centrian koulutusten opetussuunnitelmien mukaisia suorituksia, osaaminen voidaan huomioida osittain opintojakson hyväksiluvussa. Ilmoittaudu opintojaksolle ja keskustele opettajan kanssa, miten osaamisesi otetaan huomioon opintojaksolla. Ks. kohta osittainen AHOT.

Muita korttikoulutuksia, kuten esimerkiksi hygieniapassi ja anniskelupassi eivät ole Centrian koulutusten opetussuunnitelmien mukaisia suorituksia, joten niitä ei voida hyväksilukea Centrian opintoihin.

Täytä hakemus huolellisesti ja varmista, että olet täyttänyt kaikki kohdat ohjeiden mukaan. Näin nopeutat asiasi käsittelyä. Hakemukset käsitellään viimeistään 1 kk kuluessa siitä, kun hakemuksessa on kaikki tarvittavat kohdat täytettynä. Puutteellisesti täytetty hakemus palautuu sinulle ja hidastaa hakemuksen käsittelyä.

Jos saat hakemukseesi hylkäävän päätöksen, sinun tulee ilmoittautua opintojaksolle ja osallistua opetukseen. Päätökseen tyytymätön voi pyytää oikaisua. Saat tarkemmat ohjeet oikaisun tekemiseen päätöksen yhteydessä.