Rakkaudesta lajiin
Centrian TKI-toiminnassa saamme seurata hankkeissa ja yhteistyökuvioissa innokkaita, idearikkaita ihmisiä, joilla on työssään hauskaa ja he saavat paljon aikaan. Miten päästään tilanteeseen, jossa kehittämistyötä tehdään rakkaudesta lajiin? Milloin työ ja intohimo yhdistyvät, ja mitä silloin tapahtuu?

Parhaassa tapauksessa TKI-toiminnalla voi saada aikaan paljon. Ulkopuolinen rahoitus mahdollistaa kokeilun ja antaa aikaa innovaatioille, joille ei aina ole tilaa arjessa. Kun pöydällä on hankkeita, jotka antavat mahdollisuuden perehtyä teemoihin, joita aidosti haluaa kehittää, imaisee työ mukaansa.
Kysymyksenasettelu on tärkeää: miten muotoillaan mitä tutkitaan. Laajempaa aihetta työstettäessä on hyvä jättää tilaa vapaalle ideoinnille ja olla avoin myös tuloksille. Ennakko-oletuksista poikkeavatkaan tulokset eivät merkitse epäonnistumista, vaan antavat tärkeää tietoa ja voivat johtaa uusiin oivalluksiin ja osoittaa jatkotutkimuksen kohteita ja tarpeita.
Tutkimus- ja kehitystyössä olemme onnistuneissa hankkeissa tunnistaneet toistuvasti samoja elementtejä. Innovaatioihin vaaditaan motivaatiota, aito tarve, rohkeutta, luovuutta sekä aikaa. Hyvän hankkeen aineksia ovat tutkijan kiinnostus aiheeseen, halu käyttää resurssit hyödyllisesti tuottaen yhteiskunnallista, pitkäkestoista hyötyä. Kehittämistyö on mielekästä, kun sille on osoitettu selkeä tarve, ja se on kohderyhmälle tervetullutta. TKI-toimijan on tärkeää tuntea alansa ja tietää sen haasteet ja ajankohtaisuudet, osata sijoittaa oma tutkimis- tai kehittämiskohteensa alan kartalle, tunnistaa toimintansa kontekstin ja olennaiset sidosryhmät. Paitsi tarpeet ja ideat, luonnollisesti myös rahoituksen ehdot näyttävät suuntaa ja antavat raamit kehittämistyölle.
Useilla TKI-toimijoilla on avoin asenne ja paljon luovuutta. On tärkeää löytää uskallusta ideoida villistikin, kykyä soveltaa sekä sinnikkyyttä viedä asioita maaliin asti. Kehittämistyössä on etu osata nähdä mahdollisuuksia erilaisten asioiden, havaintojen sekä ihmisten yhdistelemisessä. Työryhmässä näitä ominaisuuksia löytyy eri ihmisistä – erilaisuus on rikkautta! Toimivassa tiimissä luottamus tuo uskallusta sanoa ääneen myös keskeneräisiä ideoita ja ajatuksia.
Yhteishankkeissa resurssien yhdistäminen antaa mahdollisuuden pienillekin toimijoille saada enemmän aikaiseksi ja vaikuttaa alan tai alueen kehitykseen. Kun ympärillä on muita asiasta kiinnostuneita, innostus ja rohkeus kokeilla tarttuu. Kun keskustelu on avointa, eri taustoilla ja eri toimintakulttuureista tulevat oppivat toisiltaan ja kannustavat kokeilemaan uutta. Hyvä synergia jää kuitenkin joskus ulospäin näkymättömäksi tai raportoimatta – myös innostuksen lumipalloefektistä voi viestiä, ja sitäkin on syytä dokumentoida!
Verkostoituminen, esillä olo ja mahdollisuuksien huomaaminen ovat esimerkiksi johtaneet hankkeissa ruohonjuuritason osallistamisen onnistumisista suurlähetystöyhteistyöhön saakka. Kun pohditaan porukassa suuria linjoja, keskustellaan eri näkökulmista ja seurataan aktiivisesti alan kehitystä, voivat asiat yhtäkkiä loksahdella paikoilleen ja pieni oivallus voi johtaa toimivaan toteutukseen tai tuotteeseen. Yhtäkkinen ei todellisuudessa ole kuitenkaan sattumanvaraista, vaan taustalla on osaaminen sekä aito motivaatio vaikuttaa ja kehittää.
Eri toimijoiden yhteistyö paitsi hyödyntää ja levittää osaamista, antaa myös enemmän painoarvoa tekemiselle. Kehitetään ja kehitytään yhdessä – ollaan yhteydessä!
Kati Hyvönen
TKI-asiantuntija
Kokkola
Sara Kåll-Fröjdö
TKI-asiantuntija