Siirry sisältöön
Robotit järjestävät palikoita.

Robotteja ja automaatiota?

Kaikki, mitä suomalaisessa teollisuudessa voidaan robotisoida, on jo robotisoitu.

Näin minulle sanoi eräs robotteja valmistavan yrityksen edustaja vastikään. En ole tästä väitteestä täysin samaa mieltä, vaikka automaatioaste Suomessa useilla teollisuuden aloilla onkin hyvällä tasolla. Auto- ja elektroniikkateollisuus ovat kiistämättä parhaita esimerkkejä robotiikkaa tehokkaasti hyödyntävistä teollisuudenaloista, mutta entä muut teollisuudenalat? Kannattaako robotiikkaan panostaa?

Kehitysaskeleet yhteistyö- ja mobiilirobotiikassa mahdollistavat robotiikan aiempaa laaja-alaisemman hyödyntämisen eri teollisuudenaloilla – myös piensarjatuotannossa. Yhteistyörobotit voivat toimia ihmisen rinnalla mahdollistaen monimutkaiset kokoonpanotehtävät, ja robottien aiempaa helpompi ohjelmoitavuus takaa joustavan ja kustannustehokkaan käytön. Älykkäät autonomiset mobiilirobotit kykenevät itsenäiseen työskentelyyn ja tuovat lisäarvoa logistiikkaan. Tekoäly toimii jo nyt luontevasti osana robotiikkaa ja helpottaa osaltaan robotiikan käyttöönottoa yrityksissä. Lisätty todellisuus on vihdoin lyömässä läpi myös robotiikassa ja automaatiossa, tuottaen lisäarvoa eri liiketoimintasektoreille.

Väitän, että robotisaatio on vasta aluillaan joillakin aloilla, kuten rakentamisessa, kierrätyksessä ja elintarviketeollisuudessa.

Väitän, että robotisaatio on vasta aluillaan joillakin aloilla, kuten rakentamisessa, kierrätyksessä ja elintarviketeollisuudessa. Lisäksi laajemmassa kuvassa valmistavan teollisuuden on otettava käyttöön automaatiota yhä enemmän, olipa kyse roboteista tai muista automaatiokeinoista. Tähän on yksi merkittävä syy: työvoimapula. Useilla aloilla Suomessa, erityisesti raskaassa ja fyysisessä työssä, on merkittäviä haasteita työvoiman saatavuudessa. Maahanmuutto todennäköisesti takaa väestön maltillisen kasvun, mutta ei ratkaise työvoimapulaa.

Rakennusalalla robotiikka voisi tehostaa esimerkiksi rakennusmateriaalien käsittelyä, tiilimuurauksia ja muita raskaita töitä, joissa ihmistyö on haastavaa, riskialtista ja osaajapulasta kärsivää. Kierrätys- ja jätehuoltoalalla robotit voisivat automatisoida materiaalien lajittelua ja tunnistusta, mikä parantaisi kierrätysastetta ja säästäisi kustannuksia. Elintarviketeollisuudessa automaation kehittäminen parantaa hygieniaa, nopeuttaa prosesseja ja vähentää virheitä pakkauksissa ja lajittelussa. Alan kilpailukyky kasvaisi samalla, kun tuotteiden laatu ja elintarviketurvallisuus paranevat.

Robotisaatio mahdollistaa energiatehokkaampien ja ympäristöystävällisempien tuotantomenetelmien kehittämisen, mikä on välttämätöntä yhä tiukentuvien ympäristövaatimusten täyttämiseksi. Robotiikan ja automaation avulla tuotantoprosesseja voidaan optimoida siten, että materiaalihukka vähenee ja raaka-aineita käytetään sekä kierrätetään tehokkaammin. Robotiikka vähentää virheitä tuotannossa, mikä puolestaan vähentää tuotannon aikana syntyvää jätettä.

Robotiikan ja automaation avulla suomalainen teollisuus voi vastata tulevaisuuden haasteisiin vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti.

Potentiaalia on.

Lisätietoja

Tomi Pitkäaho

TKI-päällikkö