Siirry sisältöön
Blogi

Suomen tyytyväisimmät opiskelijat ja yhdeksän muuta hyvää vuodelta 2023

Yksi vuosi on päättynyt, ja olemme aloittaneet uuden vuoden. Aloitimme jo loppusyksystä kalenterivuoden 2024 suunnittelun, ja monella tapaa nyt on aika, jolloin haluamme katsoa eteenpäin ja asettaa uusia tavoitteita.

Jennie Elfvingin kuva vasemmalla ja blogin otsikko oikealla

Ensin on kuitenkin aiheellista katsoa peruutuspeiliin ja tehdä yhteenveto kuluneesta vuodesta. Vuotta 2024 ja sen tavoitteita käsitellään seuraavassa blogissa. Vuosi 2023 oli jälleen kerran tapahtumarikas, ja kerrottavaa olisi paljon. Tässä keskitymme myönteisiin asioihin. Valitsimme ne asiat, joista olemme erityisen iloisia.

Tässä kymmenen syytä, miksi vuosi 2023 oli Centriassa hyvä vuosi.

1. Opiskelijapalaute

Valmistumisen yhteydessä jokainen opiskelija kaikissa ammattikorkeakouluissa antaa palautetta ammattikorkeakoululle. Tuoreen tiedon mukaan Centrian opiskelijat ovat vuonna 2023 Suomen tyytyväisimmät opiskelijat, ja tämä on paras laatutunnustus, mitä ammattikorkeakoulu voi saada (Vipunen, 2024).

2. Great Place to Work

Kysymme myös henkilöstöltä palautetta, ja jo aikaisemmin Centria sai arvostetun Great Place to Work -sertifikaatin. Vuonna 2023 sertifikaatti uusittiin, ja lisäksi Centria pääsi parhaiden työpaikkojen Top 10 -joukkoon valtakunnallisesti omassa kategoriassaan. Centria on todistetusti hyvä työpaikka, ja siitä olemme ylpeitä.

3. Auditointi

Ammattikorkeakoululaki velvoittaa korkeakoulut osallistumaan ulkoiseen toimintansa ja laatujärjestelmiensä arviointiin säännöllisin väliajoin. Vuonna 2023 oli Centrian vuoro osallistua auditointiin. Centria sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen auditoinnin läpäistyään kuusi vuotta voimassa olevan laatuleiman (Kansallisen koulutuksen arviointikeskus, 2024).

4. Ennätys opiskelijamäärässä ja tutkintomäärässä

Centriassa opiskeli viime vuonna 4400 tutkinto-opiskelijaa. Vuoden 2023 aikana suoritettiin 625 perustutkintoa ja 92 ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Tämä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja viime vuosien kasvuvauhti on ollut kovaa.

5. Lupa kouluttaa IT-tradenomeja

Centria sai IT-tradenomin koulutusvastuun täydennyksenä nykyisiin liiketalouden tradenomin sekä tietotekniikan insinöörin koulutusvastuisiin. IT-tradenomikoulutuksen avulla Centria pystyy vastaamaan entistä paremmin toiminta-alueensa yritysten tarpeisiin sekä kiihtyvään kansalliseen digitaalisten osaajien pulaan.

6. TKI:n ennätysvuosi

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kasvu jatkui. Ulkopuolinen rahoitus kasvoi jo noin kahdeksaan miljoonaan euroon. Kasvua edellisvuoteen on yli 20 %.

7. Länsirannikon isot investointisuunnitelmat ja yhteistyö

Suomen länsirannikon investoinnit ovat miljardiluokkaa, ja ennustettu työvoimapula on iso. Ammattikorkeakouluilla on suuri rooli osaamisen varmistamisessa, ja urakka on niin mittava, että yhteistyöllä kannattaa edetä. Vuoden aikana Länsi-Suomen ammattikorkeakoulut saivat OKM:ltä erityisrahoituksen keskinäisen yhteistyön kehittämiseen (Centria, VAMK, SAMK, TuAMK). Yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin, ja tässä näemme paljon potentiaalia. Yhteistyössä tiivistetään TKI- ja opetustoimintaa siten, että alueen elinkeinoelämälle voidaan tarjota niitä palveluita ja osaamista, joita se tarvitsee.

8. Kansainväliset TKI-hankkeet

Kansainväliset verkostot ja kansainvälinen toiminta ovat aina olleet Centrialle tärkeitä, ja niitä kehitämme koko ajan. Vuonna 2023 olemme tehneet isoja edistysaskeleita varsinkin tutkimus- ja kehittämistoiminnassamme, kun olemme päässeet mukaan, ja jopa koordinoimaan, merkittäviä kansainvälisiä hankkeita, jotka rahoitetaan suoraan Brysselistä. Tästä rahoituksesta on kova kilpailu, ja on ainutlaatuista, että suomalainen ammattikorkeakoulu on päässyt samanaikaisesti seitsemään suoraan EU:lta rahoitusta saavaan hankkeeseen. Olemme myös vuoden aikana aloittaneet EU-projektin, jossa toimimme koordinaattorina.

9. Tekoäly

Vuosi 2023 oli se vuosi, kun tekoäly löi läpi ennennäkemättömällä tavalla. Syitä on monta, mutta mieleen jäävät erityisesti Open AI ja Chat GPT. Tekoälyn tulo näkyy opetuksessa ja vaikuttaa sekä TKI-toimintaan että Centrian omaan toimintatapaan. Olemme laatineet tekoälyn käytöstä ohjeet opiskelijoille, olemme palkanneet uusia asiantuntijoita ja olemme tehneet omia kokeiluja. Olemme vasta alkuvaiheessa, ja paljon on vielä opittavaa, mutta varmaa on, että tekoäly on tullut jäädäkseen.

10. Kaikki ihanat ihmiset

Vuosi jää mieleen myös, ja ehkä erityisesti, kaikkien ihanien ihmisten takia – opiskelijat, henkilöstö, yhteistyökumppanit, omistajat. Eihän tämä olisi läheskään yhtä kivaa, jos teitä ei olisi olemassa. Kiitos hyvästä yhteistyöstä, ja jatketaan samalla mallilla myös tänä vuonna!

Lähteet

Kansallisen koulutuksen arviointikeskus. 2024. Centria-ammattikorkeakoulun auditointi 2023. Saatavilla https://www.karvi.fi/fi/arvioinnit/korkeakoulutus/korkeakoulujen-auditoinnit-2018-2024/centria-ammattikorkeakoulun-auditointi-2023. Luettu 8.1.2024.

Vipunen. 2024. Korkeakoulujen extranet. Saatavilla https://extra.vipunen.fi/opiskelijapalaute/Sivut/default.aspx. Luettu 8.1.204.

Jennie Elfving

Vararehtori / Vararehtori (opetus)