Teknologia apuna esiintymisvarmuuden kasvattamisessa
Joudumme päivittäin käyttämään esiintymis- ja puhetaitojamme vaikuttaaksemme yksittäisiin henkilöihin tai suurempiin ryhmiin joko kasvokkain tai virtuaalisesti. Toisille nämä tilanteet ovat luontevia ja vaivattomia, kun taas toisille ne voivat tuntua hyvin epämiellyttäviltä.

Jännittäminen on normaali reaktio ja jopa 70 % suomalaisista jännittää joskus esiintymistilanteita. Myös kokeneet esiintyjät jännittävät, eikä se tarkoita esityksen epäonnistumista. Sopiva määrä jännitystä on jopa hyödyksi, sillä se auttaa keskittymään ja suoriutumaan paremmin. (Nyyti.) Tärkeintä on tiedostaa ja hyväksyä oma jännitys, jolloin sitä pystyy hallitsemaan ja tulemaan toimeen sen kanssa (Mälkiä 2019).
Esiintymisvarmuuteen vaikuttaa muun muassa luottamus ja usko omaan selviytymiskykyyn, tilan ja itsensä hallitsemiseen sekä oman osaamisen riittävyyteen. On tärkeää myös arvostaa itseään ja kyetä liittämään myönteisiä merkityksiä esiintymisiin ja puhetilanteisiin. Onnistumisen kokemukset auttavat kasvattamaan esiintymisvarmuutta, joka vahvistuu harjoittelun ja kokemuksen kautta. (Mälkiä & Viikinkoski 2019.)
Esiintymisvarmuuden harjoitteluun teknologia voi tarjota arvokasta apua. Valtakunnallisessa DigiPaikka-hankkeessa olemme päässeet toteuttamaan erilaisia digityökalukokeiluja ja yksi mielenkiintoisimmista kokeiluista tehtiin yrittäjälle, joka halusi kasvattaa esiintymisvarmuuttaan, jotta pystyisi esiintymään luontevasti erilaisissa tilaisuuksissa suurelle yleisömäärälle. Hänelle tehtiin VR-laseilla toimiva sovellus, jonka avulla hän pystyi harjoittelemaan esiintymistä virtuaalisessa ympäristössä. (Centria 2024.)
Yrittäjä koki harjoittelun VR-lasien avulla erittäin hyödylliseksi. Se toi hänelle merkittävää hyötyä alkujännityksen poistamiseen, mielikuvaharjoitteluun ja ylipäätänsä puhumisen harjoitteluun yleisölle. Hän pystyi harjoittelemaan esiintymistä omaan tahtiin turvallisessa ympäristössä virtuaalisen yleisön edessä, johon ei muuten olisi ollut mahdollisuuksia. Kokeilun jälkeen yrittäjä tunsi olevansa huomattavasti valmiimpi, kun menee seuraavan kerran esiintymään satapäiselle yleisölle. (Schroderus 2025.)
Kokeilun päätyttyä yrittäjä totesi, että tärkeintä on tunnistaa ongelma, sanoa se ääneen ja ryhtyä etsimään siihen ratkaisua. Jo pelkästään ongelman aktiivinen käsittely tuo hyötyä ja antaa tunteen siitä, että apua on saatavilla. (Schroderus 2025.) VR-lasikokeilun myötä syntyi myös runsaasti jatkokehitysideoita siitä, kuinka sovellus voisi tarjota entistä enemmän lisäarvoa esiintymisen ja erilaisten vuorovaikutustilanteiden harjoitteluun.
Tämä on loistava esimerkki siitä, kuinka Centrian TKI-toiminta ja yritykset voivat tehdä yhteistyötä hyödyntämällä teknologian tuomia mahdollisuuksia todellisen ja konkreettisen ongelman ratkaisussa.
Lähteet
Centria. 2024. DigiPaikka. Saatavissa: https://net.centria.fi/hanke/digipaikka. Viitattu 30.5.2025.
Mälkiä, E. 2019. Esiintymistaidot osa 1: Mitä taitoja esiintymisessä tarvitaan? Blogi. Saatavissa: https://www.puheopisto.fi/esiintymistaidot-osa-1-mita-taitoja-esiintymisessa-tarvitaan. Viitattu 4.6.2025
Mälkiä, E., Viikinkoski, N. 2019. Esiintymistaito osa 2: Esiintymisjännitys vs. esiintymisvarmuus. Blogi. Saatavissa: https://www.puheopisto.fi/esiintymistaito-osa-2-esiintymisjannitys-vs-esiintymisvarmuus/. Viitattu 4.6.2025. Nyyti. Sosiaalinen jännittäminen. Saatavissa: https://www.nyyti.fi/sosiaalinen-jannittaminen. Viitattu 3.6.2025
Schroderus, H. 2025. Toimitusjohtajan haastattelu 8.5.2025. Skissi Oy. Teams-kokous.
Harri Schroderus
TKI-asiantuntija
Kokkola