Siirry sisältöön
Uutiset

Valintaprosessin uudistuminen näkyi kansainvälisen yhteishaun hakijamäärissä

Centria-ammattikorkeakoulun kansainvälisiin AMK-koulutuksiin saatiin 7714 hakemusta vuoden 2024 ensimmäisessä yhteishaussa 3.–17.1. Vuodesta 2023 hakijamäärä puolittui UAS Exam -valintaprosessin uudistuttua. Opiskelupaikkoja englanninkielisiin koulutuksiin on jaossa 104. Yhtä opiskelupaikkaa kohti ensisijaisia hakemuksia saatiin 21.

Ryhmä opiskelijoita kuvattuna Talonpojankadun kampuksen pihalla talviaikaan.

– Hakijoita on noin 115 maasta ja maavalikoima on kasvanut noin 15 uudella maalla. Tavoitteemme on luoda kansainvälisistä ohjelmistamme monimuotoisia ja monikulttuurisia, eli laaja maavalikoima hakijoissamme kuvastaa onnistumista tässä tavoitteessa. Viime vuosien tapaan eniten hakijoita on Etelä-Aasiasta ja Afrikasta, Centrian opintoasiainpäällikkö Kirsi Vuotila kertoo.

Eniten kiinnostusta herätti toiminnanohjausjärjestelmiin erikoistunut Business Management, ERP-koulutus, johon hakemuksia tuli 2083. Toiseksi ja kolmanneksi eniten hakemuksia vastaanotettiin Business Management -koulutukseen, 1694, sekä Nursing-sairaanhoitajakoulutukseen, 1824 hakemusta. Vaikka yksittäisten koulutusten suosio nousee ylitse muiden, menestyivät kaikki koulutukset haussa ilahduttavan hyvin.

Haun prosessia muutettiin kansallisesti tänä vuonna. Yhteishakuun osallistuvat ammattikorkeakoulut edellyttivät hakijoilta entistä vahvempaa englannin kielen taitoa sekä virallista todistusta sen osoittamiseen. Tavoitteena on nimenomaan löytää opiskelijat, joilla on hyvät valmiudet korkeakouluopintoihin kansainvälisissä ohjelmissa.

– Centrian alueella on erinomainen työllisyystilanne, ja alueelle kohdistuvat investoinnit Pohjois-Euroopan suurimman epäorgaanisen kemianteollisuuden ekosysteemissä vaativat tekijöitä. Arviot määrästä jo nykyisten akkuinvestointien myötä ovat noin 2500 uutta työpaikkaa. Toivommekin alueen yrityksiltä ja organisaatioilta vieläkin enemmän rohkeutta tarjota työllistymis- ja harjoittelumahdollisuuksia myös kansainvälisille osaajille. Annamme yrityksille laajan tuen kansainvälisiin rekrytointeihin, ja olemme kehittäneet tandem-mallin kv-osaajien työllistämiseen. Siinä kotimainen ja kansainvälinen osaaja työllistyvät yhdessä samaan yritykseen. Tarjoamme myös mentorointia sekä yritykselle että työntekijöille, Centrian kansainvälisten asioiden johtaja Francesca Cucinotta sanoo.

Hakuprosessi jatkuu maaliskuussa järjestettävällä International UAS Exam -valintakokeella. Valitut opiskelijat aloittavat opintonsa elokuussa 2024.

Kevään aikana järjestetään myös muita hakuja. Seuraava hakuaika englanninkielisiin Master-koulutuksiin käynnistyy 1. helmikuuta. Suomenkielisiin AMK- ja YAMK-koulutuksiin haetaan kevään toisessa yhteishaussa 13.–27.3.2024.

Lisätietoja

Francesca Cucinotta

Director (International Affairs)


Kirsi Vuotila

Opintoasiainpäällikkö


Lähde ja lisätietoa: Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen