Siirry sisältöön
Blogi

Verkostot ja kumppanuudet vahvistavat liiketalouden koulutuksen sisältöjä 

Tradenomikoulutuksessa ajankohtainen ja iso teema on tällä hetkellä eri ammattikorkeakoulujen yhteistyön tiivistyminen. Myös Centrian strategiassa 2025–2028 korostuu entistä vahvempi yhteistyö eri kumppaneiden kanssa sekä yhteys työelämään ja toiminta-alueeseen. Liiketalouden koulutusalalla suunta onkin kohti yhä parempaa vuorovaikutusta sekä eri korkeakoulujen että elinkeinoelämänkin kanssa.

Kuvassa Tuija Tolonen-Kytölä. Kuvassa myös hänen bloginsa otsikko.

Verkostoituminen ja kumppanuudet korostuvat, kun ammattikorkeakoulututkintojen määrää tulee mittavasti nostaa OKM:n uusien tutkintotavoitteiden myötä. Tarkoituksena on lisätä korkeakoulutettujen määrää maassamme 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, mikä Centrian liiketalouden alan koulutusten osalta tarkoittaa, että tutkintotavoite nousee vuonna 2025 perustutkintojen osalta 175 tutkinnosta 250:een. Tässä luvussa ovat mukana sekä suomenkieliset että englanninkieliset tutkinnot, mutta ei tietojenkäsittelytradenomitutkintoja, jotka tilastoidaan erikseen. 

Valtakunnallisesti tradenomikouluttajien keskuudessa kiinnostusta ovat herättäneet muun muassa suurten ammattikorkeakoulujen yhdessä suunnittelemat ja toteuttamat tutkintokoulutukset. Centriassa yhteistyötä rakennetaan strategisten kumppaneiden, Seamkin ja SAMKin kanssa muun muassa opiskelijayrittäjyyden kehittämiseksi, mutta myös esimerkiksi Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. 

Suomen kokoisessa maassa onkin hyvä pyrkiä välttämään turhaa päällekkäisyyttä, ja eri korkeakoulujen on järkevää profiloitua selkeästi.  Osaamista kannattaa jakaa yhteiseen käyttöön, mutta myös pyrkiä toimimaan kustannustehokkaasti. Ristiin opiskelulla ja yhteisellä tarjonnalla resursseja säästyy, ja samalla voidaan hyödyntää korkeakoulujen omaleimaista alueellista profiloitumista. Verkkototeutuksien opintojaksoja ja kokonaisia moduuleja ristiin tarjoamalla voidaan tarjota laajallekin maantieteelliselle alueelle spesiaaleja opintoja joustavasti, koska verkkokoulutuksessa ei opiskelijan tarvitse olla paikan päällä opetuspaikkakunnalla. 

Centrian liiketalouden koulutusalan osalta onkin itsearvioinnin paikka: missä olemme hyviä ja mitä meillä on erityistä? Vastuullisen liiketoiminnan opinnot, taloushallinnon syventävät profiloivat opinnot sekä olemassa oleva toiminnanohjausjärjestelmäosaaminen (ERP) ovat teemoja, jotka ovat herättäneet kiinnostusta. Vastavuoroisesti saamme tarjota yhteistyökumppaneiden tarjonnasta opiskelijoillemme Ripa-palvelun kautta yrittäjyyden, matkailun ja esihenkilötyön profiloivia opintoja. 

Myös työelämäyhteistyö lisääntyy ja syvenee. Lukuvuoden 2024–2025 aikana yhteistyö paikallisten urheiluseuratoimijoiden, Kokkolan Hermeksen, KPV:n ja Kokkolan Tiikereiden kanssa on tiivistynyt. Jo toteutuneet opiskelijaprojektit ovat olleet virkistäviä, mutta myös uusien työelämäkumppaneiden kanssa käydään vuoropuhelua: harjoittelua kehitetään ja opetusta suunnitellaan kiinteässä yhteydessä yritysten kanssa. Tukena työssä ovat Centrian ura- ja rekrytointipalvelut. 

Liiketalouden neuvottelukunnan toimintaa koordinoidaan yhdessä Pohjanmaan Kauppakamarin kanssa, kumppaneina muun muassa Kokkolanseudun Kehitys Oy KOSEK ja Pietarsaaren Seudun Kehittämisyhtiö Concordia. Mukana neuvottelukunnassa ovat myös toisen asteen oppilaitokset, joista Kokkolan suomalaisen lukion kanssa toteutetaan tänä keväänä toista kertaa yhteisiä opintojaksoja Centrian kampuksella. Verkostot laajenevat myös opettajien kautta, kun liiketalouden koulutusalan opettajista yhä useampi osallistuu työelämän kehittämisjaksoille. 

Centrian liiketalouden koulutusalan hyvin valittu ja toimiva, aluetta palveleva monipuolinen opetustarjonta vaatii erilaisia kumppanuuksia. Laaja koulutusala tarjoaa tradenomiopiskelijoille tien oman näköiseen profiloitumiseen, ja valinnaisuutta sisältävä opetussuunnitelma mahdollistaa joustavat oppimispolut. Tavoitteenamme onkin taata opiskelijalle mahdollisimman työelämälähtöinen ja laadukas oppimiskokemus.  

Tuija Tolonen-Kytölä

Yliopettaja, ko-alapäällikkö (liiketalous)