Siirry sisältöön
Blogi

Vierivä PK-yritys ei sammaloidu

Sanonta “vierivä kivi ei sammaloidu” saa uuden merkityksen, kun sitä tarkastelee PK-yritysten näkökulmasta. Teknologian kehitys on jatkuvaa ja nopeaa – niin nopeaa, että välillä heikompaa hirvittää. Mutta vaikka vauhti on kova, se ei tarkoita, etteikö PK-yritys voisi pysyä mukana. Eikä siihen tarvita aina isoja investointeja tai kokonaista IT-osastoa.

Kuvassa TKI-asiantuntija Markus Paananen poseeraa kameralle. Taustalla näkyy Centrian Ylivieskan kampuksen sisätiloja. Kuvassa myös blogin otsikko.

Pienet resurssit – suuret haasteet? 

Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat Suomen elinkeinoelämän selkärangan. Ne työllistävät, investoivat, kehittävät ja vievät. Mutta usein niiden arkea leimaa resurssien niukkuus. Henkilöstö tekee montaa roolia, aikaa kehitystyölle on vähän ja teknologian uusimmat trendit jäävät helposti uutisotsikoiden tasolle. Tässä tilanteessa uusien teknologioiden käyttöönotto voi tuntua kaukaiselta haaveelta – tai pahimmillaan ylimääräiseltä riskiltä. 

Silti juuri PK-yrityksillä olisi eniten voitettavaa uuden teknologian hyödyntämisestä. Oikein kohdistettu ja yrityksen tarpeisiin sopiva ratkaisu voi parantaa tuottavuutta, lisätä työhyvinvointia, luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia tai säästää suoraan kustannuksissa. Kyse ei aina ole robottiarmeijoista tai tekoälyistä, vaan pienistä, konkreettisista askelista. 

Tukea lähellä – apua AMK:sta 

Juuri tässä kohtaa alueellisten ammattikorkeakoulujen rooli nousee suureen arvoon. Esimerkiksi Centria-ammattikorkeakoulun TKI-toiminta (tutkimus, kehitys ja innovaatiot) tarjoaa yrityksille mahdollisuuden testata ja kehittää teknologisia ratkaisuja ilman kohtuutonta riskiä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että PK-yritykset voivat ottaa osaa hankkeisiin, joissa asiantuntijat, opiskelijat ja yritykset yhdessä ratkovat todellisia haasteita käytännönläheisesti. 

Centrialla on käynnissä useita kiinnostavia hankkeita, joista kahdesta kerron lisää projektipäällikön näkökulmasta: 

RoboFlex – robotiikkaa ja puettavaa teknologiaa 

RoboFlex-hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan ratkaisuja robotiikan ja puettavan teknologian hyödyntämiseen erityisesti teollisuuden ja terveydenhuollon aloilla. Kyse ei ole teoriasta tai pelkistä demoista – yritykset pääsevät oikeasti kokeilemaan, miten vaikkapa mobiilirobotiikka voisi sujuvoittaa tuotantoa tai miten ulkoiset tukirangat helpottavat työntekijöiden jokapäiväisiä työsuorituksia. Parasta on se, että mukana oleminen ei vaadi isoja alkuinvestointeja, riittää että on kiinnostusta ja kahvikupposen verran aikaa. 

Hankkeen rahoittaa Euroopan unioni – Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 (EAKR), Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Arctic Edge – kilpailukykyä pohjoisissa oloissa 

Arctic Edge -hanke puolestaan keskittyy pohjoisten alueiden tuotantoketjujen ja logistiikan erityispiirteisiin. Muuttuva toimintaympäristö, sääolosuhteet, harva asutus ja pitkät välimatkat vaativat omat ratkaisunsa. Arctic Edge tarjoaa yrityksille tukea esimerkiksi digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisessä, palvelujen kehittämisessä ja liiketoimintamallien uudistamisessa. Hanke tuo mukanaan osaamista ja työkaluja, jotka on räätälöity nimenomaan pohjoisen alueen tarpeisiin – ei geneerisiä powerpoint-esityksiä, vaan käytännön apua. 

Hankkeen rahoittaa Interreg Northern Periphery and Arctic, Lapin liitto.

Ei yksin, vaan yhdessä 

Teknologian hyödyntäminen ei ole kilpailua siitä, kuka ehtii ensimmäisenä. Kyse on siitä, kuka osaa käyttää mahdollisuudet hyväkseen omassa tilanteessaan. PK-yrityksille tämä tarkoittaa yhteistyötä – ei vain muiden yritysten kanssa, vaan myös koulutus- ja kehitystoimijoiden kanssa. 

On rohkeutta myöntää, että kaikkea ei tarvitse osata itse. Vielä enemmän rohkeutta on lähteä mukaan kokeilemaan, kysymään apua ja hyödyntämään alueen tarjoamia resursseja. Siispä vierivä PK-yritys ei sammaloidu, vaan pysyy kilpailukykyisenä, oppivana ja elinvoimaisena. 

Ja kuten usein elämässä – liikkeelle lähtö on se vaikein osa. Sen jälkeen pyörä pyörii jo paljon kevyemmin. 

Markus Paananen

TKI-asiantuntija