Viestinnällä rakennetaan luottamusta toimijaan ja tulevaan
Kestävä tulevaisuus ei synny yksin teknologisista innovaatioista tai uusista liiketoimintamalleista. Ihmisläheinen ja kiinnostava viestintä voi tehdä muutoksesta helpommin lähestyttävää ja konkreettista. Centriassa viestijät muuttavat tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan välillä monimutkaisetkin konseptit ymmärrettäviksi mahdollisuuksiksi.

Muutos ei ole yleensä helppoa. Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan, ja se voi tuntua uuvuttavalta. Kun vielä lööpit ja some muistuttavat jatkuvasti, miten olemme tehneet kaiken spagetin keittämisestä alkaen väärin, ei ole ihme, että muutosvastarinta voi herätä mielessä. Muutosta kuitenkin tarvitaan, joten mitä voimme tehdä sen helpottamiseksi?
Hyvällä viestinnällä voidaan purkaa epäluuloja ja rakentaa siltoja ”vastarannan kiiskille”, jotka eivät vielä koe tarvittavaa muutosta omakseen. Sen sijaan, että keskityttäisiin vain haasteisiin ja niiden teknisiin ratkaisuihin, viestinnän tulisi tuoda esiin konkreettisella ja inspiroivalla tavalla mahdollisuuksia. Viestinnällä vaikutetaan ihmisten asenteisiin. Tarinoiden ja esimerkkien kautta voidaan näyttää, ettei muutos tarkoita pelkkää luopumista, vaan eritoten uusia mahdollisuuksia niin liiketoiminnassa kuin yksilön elämässä.
Tämä pätee myös tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan projekteista viestittäessä. Vaikkapa porua aiheuttavat EU:n asetukset ja direktiivit voidaan kääntää kohderyhmiensä silmissä uusiksi mahdollisuuksiksi kuuntelemalla huolia, tuomalla esiin positiivisia vaikutuksia ja ratkaisujen konkreettisia vaikutuksia. Centriassa iso joukko viestijöitä tekee päivittäin töitä paremman huomisen eteen yhdessä asiantuntijoiden ja projektipäälliköiden kanssa näiden periaatteiden pohjalta.
Muutosvastarinta syntyy usein epävarmuudesta ja epäluottamuksesta. Jos viestintä korostaa vain, mitä pitää muuttaa, mutta ei kerro miksi se kannattaa tai mitä toteutus vaatii, vastaanotto jää todennäköisesti kylmäksi. Jos minkä tahansa asian kokee itselleen merkitykselliseksi, alkaa myös toimia sen edistämiseksi. Kun yritys tai organisaatio viestii kestävistä ratkaisuistaan, on tärkeää kertoa kehityksen pitkäjänteisyydestä ja konkreettisista vaikutuksista. Sen sijaan että kerrotaan vain siitä, kuinka yksi toimenpide tai hanke yrittää muuttaa jotain, tulisi viestinnällä kytkeä toiminta osaksi suurempaa kokonaisuutta. Pienistä puroista kasvaa jokia, joiden vaikuttavuus muovaa maailmaa.
Viestinnän ammattilaisilla on tässä tärkeä rooli. Tehtävänämme on muotoilla monimutkaisista asioista ymmärrettäviä, rakentaa siltoja eri osapuolten välille ja tuoda esille tekemisen vaikuttavuutta. Tämä vaatii empatiaa, tarinankerrontataitoa ja kykyä nähdä kokonaiskuva. Asian ytimen tehokas viestiminen, tavalla joka koskettaa ihmisen sisintä tosielämässä, on tehokkain muutosajuri. Oikean kohderyhmän tavoittamiseen tarvitaan myös digitaalista osaamista ja eri alustojen toimintaperiaatteiden tuntemusta.
Kestävä kehityskään ei voi edetä, jos ihmiset eivät koe sitä omakseen. Viestinnän tehtävä on tehdä muutoksesta ymmärrettävää, saavutettavaa ja inspiroivaa. Kun vastustuksen sijaan keskitytään ratkaisuihin ja mahdollisuuksiin, muutos ei välttämättä tunnu enää ahdistavalta pakkopullalta vaan innostavalta ja osallistavalta osalta tulevaisuutta.
Heli Salmela
TKI-asiantuntija
Kokkola