Siirry sisältöön
Blogi

Yhteistyö voimavarana pienten koulutusalojen kehityksessä

Yhteistyö on avainasemassa tulevaisuuden koulutuksen kehittämisessä. Se mahdollistaa monialaisen osaamisen hyödyntämisen, työelämälähtöisyyden varmistamisen ja resurssien tehokkaan käytön. Ammattikorkeakoulujen on tärkeää panostaa yhteistyöhön ja kehittää jatkuvasti uusia tapoja tehdä yhteistyötä eri kouluttajatahojen ja sidosryhmien kanssa.

Kuvassa Sari Virkkala hymyilee kameralle poseeraten. Kuvassa myös hänen bloginsa otsikko.

Erityisesti pienet koulutusalat, kuten yhteisöpedagogikoulutus, tarvitsevat alan kouluttajien välistä yhteistyötä kehittyäkseen. Tähän yhteistyöhön on avautunut nyt uusia mahdollisuuksia, sillä Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi harkinnanvaraista valtionrahoitusta opiskelijoiden joustavien siirtymien ja korkeakoulujen opetusyhteistyön lisäämiseen. Yhtenä rahoituksen saajana oli ”Yhteisöpedagogitutkintojen alakohtaisen yhteistyön tiivistäminen – kolmen korkeakoulun malli”. Hankkeessa kehitetään resurssiviisasta yhteistyötä kolmen yhteisöpedagogitutkintoa tarjoavan korkeakoulun – Humakin, Centrian ja XAMKin – välille.

Yhteisöpedagogikoulutuksella on merkittävä rooli yhteiskunnallisesta ja koulutuspoliittisesta näkökulmasta. Koulutus valmistaa nuoristyön ammattilaisia, jotka edistävät yhteisöjen hyvinvointia ja osallisuutta. Yhteisöpedagogit työskentelevät usein nuorisotyössä tai järjestöissä erilaisissa tehtävissä, joissa he tukevat yksilöiden ja ryhmien kasvua ja kehitystä. Yhteisöpedagogikouluttajien yhteistyöhanke vastaa tarpeeseen kehittää uusia toimintamalleja ja palveluita nuorisotyön tulevaisuuteen ja muuttuvaan maailmaan.

Hankkeessa kehitetään Humakin, Centrian ja XAMKin resurssiviisasta yhteistyötä. Hankkeen tavoitteena on edistää korkeakoulujen profilointityötä ja kehittää yhteistyötä. Pienen koulutusalan alakohtaisen yhteistyön tiivistäminen luo hyvää pohjaa koulutuksen kehittämiselle ja tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaamiselle. Yhteisöpedagogikouluttajat toimivat monialaisesti ja laaja-alaisesti yhdistäen pedagogista asiantuntemusta, yhteisöllisiä menetelmiä ja sosiaalista vahvistamista. Yhteistyön avulla kehitetään opintojaksojen ristiinopiskelun mahdollisuuksia ja opetussuunnitelmayhteistyötä.

Pitemmällä aikavälillä hankkeen toimien kautta voidaan edistää nopeita siirtymiä koulutuksesta työelämään, nostaa nuorten korkeakoulutettujen määrää ja vahvistaa ensikertalaisten asemaa korkeakoulutukseen hakeutumisessa. Sitä kautta voidaan vastata työmarkkinoiden tarpeisiin ja kasvavaan osaajapulaan.

Murros kohti kestävämpää ja osallistavampaa yhteiskuntaa on käynnissä, ja ihmisten osallisuus sekä yhteisöllisyyden vahvistaminen ovat keskeisiä kehityssuuntia. Yhteisöpedagogikoulutus vastaa suoraan näihin tarpeisiin kouluttamalla asiantuntijoita, jotka tukevat yhteiskunnallista hyvinvointia ja vahvistavat yksilöiden sekä yhteisöjen toimijuutta muuttuvassa maailmassa. Tässä tilanteessa yhteistyö nousee keskeiseen rooliin, sillä se mahdollistaa osaamisen jakamisen, uusien innovaatioiden syntymisen ja koulutuksen laadun kehittämisen. Lisäksi yhteisöpedagogikoulutuksella on merkittävä rooli yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisessa, sosiaalisen osallisuuden edistämisessä ja yhteisöjen tukemisessa.

Sari Virkkala

Koulutusalapäällikkö (humanistinen ala)