Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

12 Centrian hanketta esillä Ylivieskan Ryskypäivillä

Ryskypäivät on erittäin suosittu kone- ja maatalouskaupan tapahtuma Ylivieskassa. Tapahtumassa on mukana yli sata yritystä. Tuote-esittelyitä, tarjouksia ja tarjoilua riittää kymmenissä paikallisissa yrityksissä sekä Ryskyn sisä- ja ulko-osastoilla. Ylivieskan kattava kaupanalan ja palveluiden tarjonta takaa, että koko perheelle riittää tekemistä Ryskypäivien ajaksi.

Ryskypäivien banneri

Centria tuo jokavuotiseen tapahtumaan oman panoksensa tapahtuman sisäosastolla ja autolaaksossa.

LoLiPoP, ATSOL, UUPO, Geoenergialoikka HEMIC, ÄlyPilot, SUMMATION, ViVa ja RoboDemo -hankkeet tuovat kestävän energian ja uuden teknologian Ryskypäiville 28.-29.3.2025.  

ATSOL-hankkeessa selvitetään maanomistajien näkökulmasta maa-alueiden hyödynnettävyyttä ja vaatimuksia uusiutuvan energian, erityisesti aurinko- ja vetyenergiatuotannossa. 

UUPO-hankkeessa kehitetään uusiutuvan energian koulutuspolku, jolla halutaan vastata Pohjois-Pohjanmaan energiatuotannon tulevaisuuden osaamistarpeisiin. Samalla hanke pyrkii avaamaan työllistymismahdollisuuksia esimerkiksi turvealalla toimiville henkilöille uusiutuvaan energiaan liittyvien hankkeiden parissa. 

Geoenergialoikka keskittyy vahvistamaan keskisyvien lämpökaivojen toteutusta ja käyttöönottoa maakunnissa. Tavoitteena on lisätä geoenergian käyttöä vähähiilisenä energiamuotona, sekä vahvistaa maakuntien energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta. 

Kansainvälisen LoLiPoP-IoT-hankkeen tavoitteena on kehittää langattomien IoT-reunalaitteiden energiankeräys- ja mikrotehonhallintaratkaisuja. Suomen konsortion vastuulla on luoda energiaomavarainen langaton IoT-järjestelmä nk. kiinteistöjen lämmityksen säätöjärjestelmä, joka toimii lähes energiaomavaraisesti kiinteistön hukkalämmöstä generoidulla sähköenergialla.   

HEMIC-hankkeessa tutkitaan ja kehitetään metallialan tarpeisiin soveltuvia ja fyysisen työn rasittavuutta helpottavia robotisoituja tuotantomenetelmiä. Yhtenä toimenpiteistä on rakennettu siirrettävä robotisoitu hitsaussolu, joka voidaan viedä yrityksiin käytännön kokeiluja ja testausta varten. 

ÄlyPilot ja SUMMATION-hankkeet keskittyvät miehittämättömien ajoneuvojen käytön lisäämiseen Pohjois-Pohjanmaalla ja pohjoismaiden pohjoisimmissa osissa. ÄlyPilot-hankkeen tavoitteena on miehittämättömiin järjestelmiin liittyvän osaamisen ja innovaatiokapasiteetin kasvattaminen. SUMMATION puolestaan edistää kohderyhmien innovaatiovalmiuksia ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönottoa. Käytännön kokeiluja käytetään inspiraation lähteinä kohderyhmille. 

VIVA (Virtuaalinen valmistus tuotekehityksen tukena) -hankkeen tavoitteena puolestaan on luoda toimintamalli ja virtuaaliympäristö, joiden avulla suunnittelija voi arvioida kappaleiden valmistettavuutta, suorituskykyä, laatua ja kustannuksia jo suunnitteluprosessin aikana. 

RoboDemo-hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida tehokas ja rajat ylittävä teknologiansiirtomalli, jolla tuetaan alueen yrityksiä, ja demonstroidaan uuden sukupolven robotiikkaa ja älykästä valmistusta. 

Edellämainitut hankkeet löydät Ryskypäivien sisäosastolta tapahtuma-ajan puitteissa. 


SÄLLI, Robocoast E-heavy Vehicles ja EVASIMU -hankkeet tuovat sähköisen liikenteen ja akkutekniikan Ryskypäiville 28.3.2025. Nämä hankkeet löydät Vieskan Sähköpalvelun ja Aution Auton pihapiireistä perjantaina tapahtuma-ajan puitteissa.

SÄLLI-hankkeessa tavoitteena on etsiä sähköisen liikenteen ratkaisuja yritysten kannattavuuden parantamiseksi, uusien teknologioiden käyttöönoton vauhdittamiseksi ja alueen energiatehokkuuden edistämiseksi.

Robocoast E-heavy Vehicles -hanke keskittyy ratkaisemaan raskaan liikenteen sähköistymistä hidastavia kehityshaasteita. Siinä rakennetaan konkreettisen kehittämistyön kautta aktiivinen korkeakoulujen muodostama innovaatioklusteri, jolla on jatkossa kansainvälistä kyvykkyyttä ottaa haltuun vaativia teemaan liittyviä kehittämiskokonaisuuksia.

EVASIMU-hanke tutkii ja kehittää robotiikan simulaatioiden avulla älykkäitä automaatioratkaisuja sähköautojen akkujen uusiokäyttöön, kierrätykseen ja logistiikkaan, hyödyntäen XR-teknologioita robotisoitujen purkumenetelmien simuloinnissa. Samalla edistetään myös alueellisten toimijoiden tietoisuutta XR- ja simulaatioteknologioista sekä niiden liiketoimintamahdollisuuksista.


Lisäksi tapahtuman sisäosastolla voit tutustua Centrian koulutus- ja kehittämispalveluiden tarjontaan.


Lisätiedot

Johanna Ojala

Messupäällikkö