Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

AA3D: Sallassa testattiin dronen käyttöä porojen ajamiseen pois epäsuotavilta alueilta

Peltoporojen läsnäolo asutuksen lähellä saattaa olla ongelmallista jos poro jää asustamaan pihoille tai pelloille pitkäksi aikaa. Porojen pois hätyyttäminen vaatii joko kävelyä tai jonkinlaisen ajoneuvon, kuten mönkijän käyttöä. Ihminen tuottaa näin pellolla kulkiessaan oman jälkensä ja menetyksiä satoon. 

AA3D-hankkeessa on tutkittu mahdollisuutta dronen käyttöön villieläinten ohjaamisessa pois alueilta, joilla ne ovat epätoivottuja. Testauksissa hyödynnetään dronen tuottamaa ääntä, joka häiritsee eläintä riittävästi, jotta eläin siirtyy pois alueelta. Heinäkuussa 2021 tehtiin Sallan kirkonkylässä Koillismaalla ensimmäiset testaukset kahdella eri kokoluokan dronella, DJI Mini 2 ja DJI Mavic 2 Enterprise. Dronejen äänenvoimakkuuksissa on jo niiden fyysisen koon vuoksi eroa. Niitä kokeiltiin tässä testauksessa ilman erillistä ulkoisen kaiuttimen kautta soitettavaa ääntä, vaikka Mavic 2:een sellainen olisi saatavissa. Dronen käyttöä on tutkittu hyvin tuloksin aikaisemmin lampaiden laiduntamisessa ainakin Australiassa (https://www.nature.com/articles/s41598-021-87453-y). 

AA3D:n testauksessa todettiin, että varsinkin suuremman dronen käyttäminen porojen ohjaamiseen on tehokas keino ja porot tottelevat ohjausta hyvin. Mielenkiinnon kohteena onkin, voiko dronen käyttöä tällaisessa tarkoituksessa automatisoida.

Katso video testauksestamme: