Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Pienikin yritys voi tehostaa toimitusketjujaan

Arctic Edge -hanke pyrkii kehittämään harvaanasuttujen alueiden pk-yritysten toimitusketjujen toimintaa Euroopan pohjoisilla alueilla.

Kuvapankkikuva varastosta

Arctic Edge -hanke pyrkii kehittämään harvaanasuttujen alueiden pk-yritysten toimitusketjujen toimintaa Euroopan harvaanasutuilla pohjoisilla alueilla. Hankkeessa kehitetään ja otetaan käyttöön pilvipohjainen ratkaisu, joka hyödyntää IoT-sensoreita tiedonkeruussa ja lähettää tiedot reaaliajassa yrityksen käyttöön. Näin yritykset pystyvät tehostamaan ja seuraamaan toimitusketjujaan entistä tarkemmin. Vastaavia teknologioita on jo olemassa, mutta niiden käyttö pk-yritysten toimitusketjuissa on vähäistä. Hankkeen tavoitteena on parantaa pk-yritysten toimitusketjujen tehokkuutta, joustavuutta ja sopeutumiskykyä sekä edistää digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoa.

Hankkeen tulokset ja hyödyt

Tuloksena syntyy joustava digitaalinen arkkitehtuuri, joka parantaa yritysten sisäisten toimintojen ja ulkoisten toimitusketjujen vuorovaikutusta. Lisäksi hankkeessa kehitetään yksilöllisiä IoT-ratkaisuja, tuotetaan kattavaa videosisältöä ja koulutusmateriaaleja. Tavoitteena on uudistaa toimitusketjukäytäntöjä NPA-alueella innovatiivisten teknologioiden avulla, sekä edistää niiden laajaa käyttöönottoa yrityksissä.

Hanke ohjaa valmistavan teollisuuden pk-yrityksiä siirtymään perinteisistä toimintamalleista innovatiivisiin digitaalisiin arkkitehtuureihin. Tämä tarjoaa virtaviivaistetun, edullisemman ja tehokkaamman toimitusketjun, mikä johtaa joustavampaan toimintaan. Hanke tukee välittäjäkeskeisen ekosysteemin käyttöönottoa, mikä mahdollistaa maaseutualueiden pk-yrityksille datan yhteentoimivuuden. Tämä on keskeinen tekijä skaalautuvuuden kannalta tekoälyn ja koneoppimisen aikakaudella ja luo valmiuksia kansainväliselle yhteenliitettävyydelle.

Kustannustehokas ja joustava ratkaisu

Kehitettävä ratkaisu on kustannustehokas, joustava, yhteensopiva ja modulaarinen, joten se on pk-yritysten helposti käytettävissä ja mukautettavissa. Todellisissa käyttötapauksissa esitellään ratkaisun käytännön soveltamista ja tehokkuutta sekä osoitetaan näin sen mahdollisuudet toimitusketjun tehokkuuden ja joustavuuden parantamiseksi.

Mentorointi ja koulutus

Hankkeen aikana 26 yritystä eri maissa (Suomi, Ruotsi ja Norja) saa mentorointitukea, jonka avulla ne voivat aloittaa ja käynnistää siirtymisen verkottuneeseen toimitusketjuun. Mentorointi auttaa tunnistamaan kunkin yrityksen tarpeet, arvioimaan teknologian hyödyt ja auttamaan digitaalisen arkkitehtuurin käyttöönotossa. Kumppaniorganisaatioiden tekniset mentorit keskittyvät innovatiivisen digitaalisen arkkitehtuurin hyötyihin pk-yrityksissä ja kerätyn tiedon hyödyntämiseen niiden toimitusketjun optimoinnissa.

Hankkeen projektipäällikkö Markus Paananen kertoo hankkeen hyödyistä:

– Arctic Edge -hanke on hieno mahdollisuus pk-yrityksille päästä optimoimaan toimitusketjujaan digitaalisten ratkaisujen avulla. Pilvipohjainen ratkaisu ja IoT-teknologiat antavat yrityksille erinomaiset työkalut kilpailukyvyn ja toiminnan joustavuuden parantamiseen. Hankkeen kautta yritykset pääsevät helposti ja matalalla kynnyksellä kokeilemaan ratkaisuja ja näkemään olisiko niistä hyötyä heidän toiminnassaan.

Hankkeen vahvuutena onkin käytännönläheinen mentorointi ja koulutus, joiden avulla yritykset löytävät juuri omiin tarpeisiinsa sopivat teknologiat. Näin yritykset voivat luottavaisin mielin ottaa käyttöön uusia digitaalisia toimintamalleja, jotka oikeasti parantavat liiketoiminnan tehokkuutta. Arctic Edge tukee pk-yrityksiä siinä, että ne pysyvät mukana muuttuvissa markkinoissa ja pystyvät menestymään myös tulevaisuudessa. Olkaamme siis yhteydessä jatkossa, kun mentoroinnit alkavat alueen pk-yrityksissä!

Arctic Edge -hanketta osarahoittaa Euroopan unioni Interreg Northern Periphery and Arctic -ohjelmasta ja se toteutetaan 1.9.2024 – 31.8.2027 välisenä aikana. Hanketta toteuttavat Centrian lisäksi Pohjois-Karjalan kauppakamari, Luulajan teknillinen yliopisto, Islannin yliopisto, sekä irlantilaiset AIM Centre (hankkeen pääpartneri), Sligo County Council, Good4U ja Seamless Aluminium.

Lisätietoja

Markus Paananen

TKI-asiantuntija