Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Asiantuntijaesittely: Mira Valkjärvi

Esittelyssä kiertotalouteen hurahtanut TKI-asiantuntija Mira Valkjärvi.

Nainen seisoo taustalla huonekasveja.
TKI-asiantuntija Mira Valkjärvi. Kuva: Heli Salmela.

Mira Valkjärvi työskentelee Centria-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana. TKI-toiminnan lisäksi Mira opettaa vastuullisuutta ja kiertotaloutta yritysten näkökulmasta kotimaisille ja kansainvälisille ammattikorkeakouluopiskelijoille.

Mira hurahti kiertotalouteen, kuten hän asian ilmaisee, Turun yliopiston Global Innovation Management -maisteriopintojen aikana. Hurahdus tapahtui jopa siinä määrin, että Mira perusti yrityksen. − Yritysidea lähti tekstiilijätettä keräävän Remeon tarpeesta skaalattavalle ja kestävälle ratkaisulle. Kehitimme teknologiaa, jossa sieniä hyödyntämällä pystyisi kierrättämään tekstiilit ja tekemään sienistä erilaisia tuotteita, esimerkiksi sieninahkaa, hän kertoo. Hän osallistui tekstiilien kierrätykseen keskittyvään hackatoniin ja erilaisiin pitchaustapahtumiin, joissa niitti menestystä. Finnish Business Angels Network FIBAN kutsui Miran pitchaamaan yritystä sekä biotalous- että naisyrittäjyysteemaisiin tapahtumiin. Yrityksen toiminta kuitenkin hiipui osaajapulaan, mutta Miran kiertotalousinto vain kasvoi.

Jo ammattikorkeakouluopintojensa aikana, ollessaan vaihdossa Kanadassa, hän huomasi, että maailmalla monia kiertotalouteen liittyviä asioita ei tehdä yhtä loogisesti tai taloudellisesti järkevästi kuin Suomessa. Potentiaalia siis asioiden kehittämiseen olisi, ja paljon. Yliopistossa väitöskirjan aiheeksi valikoitui yritysten kiertotalous, ja hänen mukaansa nykyinen työ Centriassa tukee hienosti myös väitöskirjan aihetta.

Nainen seisoo, taustalla powerpoint-esitys.
Mira Valkjärvi toimii TKI-asiantuntijana kiertotalouteen ja vastuullisuuteen liittyvissä hankkeissa. Lisäksi hän opettaa ammattikorkeakouluopiskelijoita. Kuva: Heli Salmela.

Mira Valkjärvi toimii TKI-asiantuntijana kiertotalouteen ja vastuullisuuteen liittyvissä hankkeissa. Lisäksi hän opettaa ammattikorkeakouluopiskelijoita.

Centriaan hän työllistyi elokuussa 2021 ja aloitti energiatehokkuuteen keskittyvän EteväPilotti-hankkeen projektipäällikkönä. ViVa – Vihreä vastuullisuus mikroyrityksissä -hankkeessa hän toimi vastuullisuuden asiantuntijana ja koulutti Pohjois-pohjanmaan yrityksiä. Hankkeen aikana huomattiin, että vastaavalle koulutukselle olisi kysyntää myös Keski-Pohjanmaalla, joten Mira tarttui kynään ja kirjoitti hankehakemuksen. Syntyi SustainChange eli vastuullisuuden johtaminen ja viestintä PK-yrityksissä -hanke, jossa kohdistettiin koulutusta keskipohjalaisille ja Pietarsaaren seudun yrittäjille. Tällä hetkellä hän toimii Centrian projektipäällikkönä ja asiantuntijana kansainvälisessä Aurora-rahoitteisessa GENGREEN-hankkeessa, jossa edistetään nais- ja vähemmistöyrittäjien kestävää liiketoimintakehitystä. Kiertotalousosaamista hän edistää myös KASVA-hankkeessa asiantuntijana.

− Minulle on tärkeää edistää positiivisten ratkaisujen etsimistä kiertotaloudessa. Kauhuskenaarioita ja negatiivisia uutisia on maailmassa ihan riittävästi, hän toteaa. Positiivisuus näkyy Miran työssä myös asiakaskohtaamisissa. − TKI-asiantuntijan työssä parasta on, kun esimerkiksi vastuullisuudesta kouluttaessa huomaa, kuinka ihmiset oppivat ja heidän näkökulmansa muuttuu.

Lisätietoja

Mira Valkjärvi

TKI-asiantuntija

+358505712082

Kokkola