Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Asiantuntijaesittelyssä Simo Hakala ja TKI-koira Rilla

CentriaNews pääsi haastattelemaan uunituoretta centrialaista Simo Hakalaa ja hänen karvaista työkaveriaan, valloittavaa Rilla-koiraa. 

Kuvassa TKI-kehittäjä Simo Hakala ja Rilla-koira
SImo Hakala sylissään työkaveri Rilla.

Sieviläinen Simo Hakala aloitti kuluvan vuoden alusta työt Centriassa. Hän työskentelee Ylivieskan yksikössä TKI-kehittäjänä, robotiikka-asiantuntijan roolissa eRoboSpray- ja SAAROB-hankkeissa.   Koulutukseltaan Hakala on raskaan kaluston kuljettaja sekä puuseppä. Hän on ollut ohutlevymekaniikkatöissä yli 10 vuotta, joista viimeiset 4 vuotta robotiikan parissa. Ennen Centriaan tuloaan hän on työskennellyt huoltoteknikkona Mäntsälässä Pasi-Robot Oy:llä, jossa hän teki mm. ohjelmointeja.   

Kysyttäessä, kuinka Hakala päätyi töihin Centriaan, hän vastaa: – Kyllästyin etäelämiseen. Minulla oli aiemmin asunto Mäntsälässä, jossa asuin viikot ja viikonloput olin kotona Sievissä. Perheelliselle tämä ei ollut hyvä ratkaisu. Hakala kertoo jo aiemmin hakeneensa robotiikkaan liittyvää työtä Centriasta, mutta ei tullut silloin valituksi. Viime syksynä ollessaan Alihankintamessuilla Hakala kuuli, että Centriassa olisi taas avoinna robotiikkaan liittyvä työ, josta hän kertoi kiinnostuneensa heti.    

Kysyimme Hakalalta, miltä tuntuu olla centrialainen ja mikä fiilis nyt on? Hän kertoo saaneensa todella hyvän vastaanoton kanssatyöntekijöiltään ja olevansa erittäin otettu asiasta.   
– Puolen tunnin työmatka on kuin kirsikka kakun päällä. Työ Centriassa on kaikin puolin vapaampaa, ja liukuva työaika on loistava etu.   
  
Vapaa-ajallaan Hakala askartelee omassa puuverstaassaan. Hänellä on oma puusepän yritys, jota hän luonnehtii enemmän harrastuksekseen. – Kesäisin moottoripyöräilen Suomessa. Syksyllä aikani kuluu metsästyksen parissa. Tulevaisuuden haaveissani on rakentaa uusi erilainen peräkärry moottoripyörääni.   

Hakalan koira Rilla kulkee mukana töissä Centrian laboratoriossa noin 1–4 kertaa viikossa. Hakalan mukaan myös Rillan suhteen asiat ovat sujuneet Centriassa hyvin. Rillalle alkaa olla tilat ja väki tuttuja ja hän tulee hyvin kaikkien kanssa toimeen. – Rillalla on työpöytäni alla oma paikka, johon hän hakeutuu, ellen ole paikalla.  Epävirallisen TKI-koiran tittelinkin saanut Rilla on rodultaan Welsh Corgi Cardigan. Rilla on syntynyt vuonna 2018 aprillipäivänä, josta hänen nimensäkin on johdettu. Paimenkoirarotuna Rilla on kova paimentamaan ja vartioimaan. Joutsentien laboratoriossa vieraileva tietääkin haukunnan kuullessaan ovikellon painalluksen jälkeen, josko TKI-corgi sattuu olemaan paikalla.