Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Centrian tärinätestaukset ja kenttämittaus

Centrian tuotekehityspalvelut tarjoavat testauspalvelua tärinälle ja iskuille altistuville tuotteille.

Mies seisoo tärinätestauslaboratoriossa.
Testausasiantuntija Petri Jämsä esittelemässä värähtelyn ja tärinän mittaamiseen soveltuvaa kenttämittauslaitteistoa. Kuva: Marika Hautala.

Centrian tuotekehityspalvelut tarjoavat testauspalvelua tärinälle ja iskuille altistuville tuotteille. Ylivieskan Vierimaantien kampuksella on käytössä varsinaisen tärinätestauslaitteiston lisäksi muita laitteistoja, joiden avulla värähtelyn ja tärinän mittaaminen onnistuu myös kenttäolosuhteissa.

10-kanavaisella analyysilaitteistolla mittauskohde voi olla vaikkapa tärinäaltistuminen rauta- tai moottoriteiden varrella sijaitsevissa rakennuksissa. Samantyyppisiä kohteita ovat esimerkiksi lentokenttien läheisyyteen sijoittuvat asuinrakennukset, joiden ikkunoiden helinää voidaan mitata hävittäjälentokoneiden lentäessä yli. Moottoreiden resonointi muun muassa autoissa, traktoreissa ja laivoissa voi myös olla yksi kenttämittauslaitteiston hyödyntämisen kohde. Kenttämittauslaitteistosta löytyy myös kiihtyvyysanturi, joka on hankittu erityisesti rakennusmittauksia ja erilaisten lattioiden tai rakenteiden tärinöiden mittaamista varten. – Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme kenttämittauslaitteistolla tehdyistä mittauksista, kertoo Centrian palvelupäällikkö Jani Rättyä. Meillä on käytössä myös toinen mittauslaitteisto, joka on enemmän tasapainotukseen soveltuva. Se soveltuu esimerkiksi erilaisten terien, siipien tai pyörien tasapainottamiseen, mainitsee Rättyä.

Kuljetuksen, varastoinnin ja käytönaikainen tärinä ja iskut rasittavat tuotteita niiden koko elinkaaren ajan. Sopivilla testeillä valmistaja varmistaa, että tuote toimii luvatuissa ympäristö- ja käyttöolosuhteissa. Laadukas tuote kestää kovatkin ulkoiset rasitukset.

– Suoritamme tärinätestausta myös eri lämpötiloissa testauslaboratoriossamme pienikokoisille tuotteille. Testitapahtuma dokumentoidaan ja asiakas saa mittausdatan sekä raportin valokuvineen käyttöönsä. Palvelua täydentävät myös muut monipuoliset Centrian testauspalvelukokonaisuudet, kertoo Rättyä.

Lisätietoja

Jani Rättyä

Palvelupäällikkö