Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

EMC-testaustoiminnan historiaa

EMC-testaustoimintaa Centriassa yli 20 vuoden kokemuksella.

CentriaNews haastatteli Ylivieskassa TKI-asiantuntija Tapio Kuneliusta EMC-testaustoiminnan historiasta. Kunelius on pitkän linjan centrialainen. Hän on aloittanut työt Centriassa EMC-testauksen parissa toukokuussa vuonna 2001. Kuneliuksen mukaan Centria-ammattikorkeakoulun EMC-laboratorion kehittämisprojekti sai alkunsa Ylivieskassa vuoden 1998 marraskuussa. EMC-Laboratorio perustettiin taloon seuraavan vuoden maaliskuussa. Kunelius kertoo EMC-kehittämisprojektin perustamisen taustalla olleen yritykset Electrobit, Scanfill sekä Team eControll. Kehittämisprojektin tavoitteena oli tarjota EMC-testausta Pohjois-Pohjanmaan alueelle.  

– Veli-Matti Eskonen veti perustamisprojektia ja kävi opettelemassa vuonna 1998 Oulun Nokialla EMC-mittauksia. Eskonen työskenteli kolmen kuukauden työharjoittelujaksolla Oulussa EMC-laboratoriossa ja oppi mittaamisen taidon. Yliopettajana toimi tuolloin Markku Limingoja, ja kehittämisprojektissa oli mukana myös opiskelijoita, mm. Antti Mulari, jonka tilalle tulin vuonna 2001 sekä Pauli Kaikkonen. Vuonna 1999 hankittiin EMC-laboratorion kammio noin 1,5 miljoonalla markalla. Projektin tuloksena syntyi EMC-testauslaboratorio, joka sisälsi 15 eri testiä. Testaamisosaaminen on kehitetty yhteistyössä Nokia Networksin kanssa. Kaikki osaaminen tuli Nokialta Centrialle Veli-Matti Eskosen kautta. Varsinaista virallista koulutusta alalle ei ole. Käytännön työtä tekemällä olen itsekin oppini oppinut. Projektin päätyttyä 2000-luvun alkupuolella pystyttiin rekrytoimaan kokopäiväinen työntekijä testaustoimintaan, Tapio Kunelius kertoo.   

Kaikkien mittausten vaateena on yleensä EMC-direktiivi. CE-merkintä tuotteeseen tulee direktiivin kautta ja sen myötä valmistaja saa turvallisia tuotteita markkinoille.  EMC-testaustoiminta Centrialla on Kuneliuksen mukaan kehittynyt vuosien aikana entisestään. – Testauslaitteita on tullut huomattavasti enemmän alkuaikoihin verrattuna. Kaikki laitteet on uusittu RK-huonetta lukuun ottamatta. Vaikka mitattavat taajuudet, testaustasot ja volyymit ovat kasvaneet, periaate on kuitenkin edelleen sama, mitataan ja testataan samoja asioita kuin silloinkin, kertoo Kunelius.  

– Volyymien kasvettua vuonna 2013 Joni Heikkilä tuli mukaan EMC-testaustoimintaan työkaveriksi. Alkuaikoina asiakkaat tulivat pääsääntöisesti lähialueilta, nyt asiakkaita tulee kauempaakin. Nyt kun käytössämme on ajoneuvoon liitettävien laitteiden testauslaitteisto, niin se on kasvattanut asiakaskuntaa entisestään, taustoittaa Kunelius.  

Työsuhdeolosuhteet ovat muuttuneet vuosien saatossa parempaan suuntaan alkuajoista. Tilan jakaminen mahdollisti useamman samanaikaisen testauksen eri kammioissa. Tulevista EMC-laboratorion investoinneista Kunelius kertoo seuraavaa: – Uusi ajoneuvoon liitettävien laitteiden testauslaitteisto on tulossa joulukuussa. Myös muutamia pienempiä laitteita on tulossa parantamaan ja laajentamaan mittauksia ajoneuvoon liitettävien laitteiden testauksiin. Tulevaisuuden skenaarioissa on mahdollisesti myös laboratorion akkreditointi.  

Historian havinaa ja nykypäivän EMC-laboratoriota.

Lisätietoja:

Tapio Kunelius

TKI-asiantuntija