Geoenergian tutkimus- ja kehitysympäristö suunnitteilla Kokkolaan
Kokkolan Urheilutalon läheisyyteen suunnitellaan porattavaksi keskisyvä (600–800 m) energiakaivo ja tutkimuskaivo, joista saatavien mittaustulosten avulla voidaan edistää vähähiilisen geotermisen energian hyödyntämistä sekä vahvistaa maakuntien energiaomavaisuutta ja huoltovarmuutta.
Geoenergialla – maasta peräisin olevalla energialla – on tärkeä rooli vastattaessa vihreän energiasiirtymän asettamiin haasteisiin. Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käytön vähentyessä tarvitaan uusiutuvia energianlähteitä muun muassa lämmöntuotantoon, erityisesti pohjoisilla leveysasteilla. Ylimaakunnallisessa Geoenergialoikka -hankkeessa tavoitteena on lisätä maakuntien energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta hyödyntämällä vähähiilistä geolämpöä. Mittavaa hanketta koordinoi Geologian tutkimuskeskus GTK. Keskisyvät (600–800 m) energiakaivot ja tutkimuskaivot sekä näiden yhteyteen rakennettavat geoenergian tutkimus- ja kehitysympäristöt toteutetaan kolmen maakunnan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kymenlaakson alueilla. Hankkeessa ovat mukana Centria-ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto, sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.
Keski-Pohjanmaalla keskisyvä energiakaivo on suunnitteilla Kokkolan Urheilutalon läheisyyteen
Mikäli projekti toteutuu suunnitellusti, energiakaivo ja maalämpöpumppu tullaan yhdistämään Urheilutalon lämmitysjärjestelmään, nykyisen lämmitysjärjestelmän pysyessä kuitenkin päälämmitysjärjestelmänä. Yhdessä kiinteistön kanssa tutkimuskaivo, energiakaivo ja siihen yhdistettävä maalämpöpumppu sekä järjestelmän mittalaitteet muodostavat geoenergian tutkimus- ja kehitysympäristön, joka mahdollistaa erilaisten mittausten ja kokeiden tekemisen, sekä mittausmenetelmien kehittämisen. Jokaisella maakunnalla on tutkimuksessa omat painopisteensä. Centriassa tutkimus keskittyy tekoälyn hyödyntämiseen porausprosessin tehostamisessa, sekä hybridienergiajärjestelmien potentiaalin selvittämiseen Keski-Pohjanmaan alueella.
Hankkeessa syntyneiden ratkaisujen ja tiedon avulla pyrimme lisäämään tietotaitoa ja kiinnostusta geoenergiaan ja kannustamaan sen käyttöönottamiseen vähähiilisenä energiaratkaisuna.
Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja rahoituksen Keski-Pohjanmaan alueella on myöntänyt Keski-Pohjanmaan liitto. Hanketta rahoittavat myös Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Kymenlaakson liitto.
(Julkaistavaa lisätietoa: Tiedote päivitetty 26.11.2024 ja tarkennettu, että tutkimus- ja kehitysympäristön sijoituspaikka on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta lopullista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.)