



AA3D – Arctic Airborne 3D
Vuoden 2019 alussa käynnistyneessä Arctic Airborne 3D -hankeessa tehdään teollista tutkimusta hyödyntäen innovatiivisia droneteknologioita, visualisointia sekä sensori- ja paikannusteknologioita.
Toimiala: Digitalisaatio
Projektin kesto: 1.1.2019 – 30.6.2022
Toiminta-alue: Kansainvälinen
Rahoittajat: Interreg Pohjoinen
Lapin Liitto
Region Norrbotten
Projektipäällikkö: Marjut Koskela
Hankkeen tavoitteena on ratkaista arktisten kuntien ja turismiyritysten sekä niiden palveluntuottajayritysten, mutta myös poronhoitajien ja palveluntarjoajien nykyisiä haasteita uusimpien droneteknologioiden avulla. Hankkeessa hyödynnetään vuorovaikutusmetodologioita kehittämään ja demonstroimaan dronesovellusten businessmalleja Interreg Pohjoinen -alueella ja näin autetaan yrittäjiä ottamaan käyttöön mahdollistavia droneteknologioita ja luomaan dronepohjaisia palveluita.
Päätavoite hankkeelle on rajat ylittävän yhteistyön avulla pilotoida mahdollistavia sovelluksia pohjoisissa oloissa siten, että yritykset olisivat kilpailukykyisempiä ja niiden toiminta olisi enemmän kestävän kehityksen mukaisia. Hankkeen yhdistävä tekijä on droneteknologia, jota käytetään hyväksi mahdollistamaan uusia innovaatioita. Hankkeessa kerätään vaatimuksia ja tarpeita loppukäyttäjän näkökulmasta, joiden pohjalta teknologiainnovaatioita demonstroidaan osallistuville kumppaneille kahden eri teeman ympärillä: 1) Turismi, kunnat ja tieliikenne, sekä 2) poronhoito.
Hankkeessa avainkysymyksiä droneteknologian osalta ovat pitkät lentoajat ja lentomatkat, sekä automaattireittilennot. Hankkeessa on mukana Suomi ja Ruotsi, joten operatiivisessa toiminnassa täytyy ottaa huomioon kahden eri maan säädökset.
Arctic Airborne 3D on kolmivuotinen hanke jonka koordinaattorina toimii Centria. Hanke toteutetaan yhteistyössä Luulajan teknillisen yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, sekä Maailmasta Oy:n kanssa. Hankkeen rahoittajana toimii Interreg Pohjoinen.
Paliskuntain yhdistyksen koeporotarha
Muita yhteistyökumppaneitamme:
Kuusamo-opisto
Sallan paliskunta
Dronekeskus

Uutisia Centrian dronetoiminnasta
Pellonpiennarpäivä: Droonien tarjoamat mahdollisuudet peltoviljelyssä
Tapahtumassa tietoa droonien käytöstä peltoviljelyn tukena ja käyttöön liittyvästä sääntelystä ja rajoituksista. Hivenaineen levitysnäytös droonilla, tuloksia pellon droonikuvauksista – ja paljon muuta!
12 Centrian hanketta esillä Ylivieskan Ryskypäivillä
Ryskypäivät on erittäin suosittu kone- ja maatalouskaupan tapahtuma Ylivieskassa. Tapahtumassa on mukana yli sata yritystä. Tuote-esittelyitä, tarjouksia ja tarjoilua riittää kymmenissä paikallisissa yrityksissä sekä Ryskyn sisä- ja ulko-osastoilla. Ylivieskan kattava kaupanalan ja palveluiden tarjonta takaa, että koko perheelle riittää tekemistä Ryskypäivien ajaksi.
Centria mukana Ylivieskan lentokentän tulevaisuutta kehittävässä työryhmässä
Ylivieskan kaupungin kokoonkutsumana on muodostettu työryhmä, johon kuuluu eri ilmailulajien edustajia. Centria Drone Labin henkilökuntaa osallistuu tähän työryhmään, jonka tavoitteena on kehittää Ylivieskan lentokentän toimintoja eri käyttäjäryhmien näkökulmasta.
Kysely Pohjois-Pohjanmaan yrityksille droneista
Kiinnostaako dronejen mahdollisuudet yritystoiminnassa tai dronepalvelut yrityksesi toiminnan tueksi? Osallistu lyhyeen kyselyyn.
Viranomaisten tilannekuvan parantamiseen kehitettyjä teknologiaratkaisuja testataan Kalajoen Hiekkasärkillä
Centrian koordinoima Projekti Alpha on edennyt toimenpiteissään toiseen testausvaiheeseen.
Centrian hankkeita nähtiin Ylivieskan Ryskypäivillä 22.3.
Centrian hankkeita osallistui kevään suureen yleisötapahtumaan, Ryskypäiville, Ylivieskassa 22.3.2024. Kahdella esittelypisteellä nähtiin esittelyjä mm. EAKR-rahoitteisista ÄlyPilot, SÄLLI ja ATSOL -hankkeista. Päivän aikana käytiin tapahtumayleisön kanssa …