AA3D – Arctic Airborne 3D
Vuoden 2019 alussa käynnistyneessä Arctic Airborne 3D -hankeessa tehdään teollista tutkimusta hyödyntäen innovatiivisia droneteknologioita, visualisointia sekä sensori- ja paikannusteknologioita.
Toimiala: Digitalisaatio
Projektin kesto: 1.1.2019 – 30.6.2022
Toiminta-alue: Kansainvälinen
Rahoittajat: Interreg Pohjoinen
Lapin Liitto
Region Norrbotten
Projektipäällikkö: Marjut Koskela
Hankkeen tavoitteena on ratkaista arktisten kuntien ja turismiyritysten sekä niiden palveluntuottajayritysten, mutta myös poronhoitajien ja palveluntarjoajien nykyisiä haasteita uusimpien droneteknologioiden avulla. Hankkeessa hyödynnetään vuorovaikutusmetodologioita kehittämään ja demonstroimaan dronesovellusten businessmalleja Interreg Pohjoinen -alueella ja näin autetaan yrittäjiä ottamaan käyttöön mahdollistavia droneteknologioita ja luomaan dronepohjaisia palveluita.
Päätavoite hankkeelle on rajat ylittävän yhteistyön avulla pilotoida mahdollistavia sovelluksia pohjoisissa oloissa siten, että yritykset olisivat kilpailukykyisempiä ja niiden toiminta olisi enemmän kestävän kehityksen mukaisia. Hankkeen yhdistävä tekijä on droneteknologia, jota käytetään hyväksi mahdollistamaan uusia innovaatioita. Hankkeessa kerätään vaatimuksia ja tarpeita loppukäyttäjän näkökulmasta, joiden pohjalta teknologiainnovaatioita demonstroidaan osallistuville kumppaneille kahden eri teeman ympärillä: 1) Turismi, kunnat ja tieliikenne, sekä 2) poronhoito.
Hankkeessa avainkysymyksiä droneteknologian osalta ovat pitkät lentoajat ja lentomatkat, sekä automaattireittilennot. Hankkeessa on mukana Suomi ja Ruotsi, joten operatiivisessa toiminnassa täytyy ottaa huomioon kahden eri maan säädökset.
Arctic Airborne 3D on kolmivuotinen hanke jonka koordinaattorina toimii Centria. Hanke toteutetaan yhteistyössä Luulajan teknillisen yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, sekä Maailmasta Oy:n kanssa. Hankkeen rahoittajana toimii Interreg Pohjoinen.
Paliskuntain yhdistyksen koeporotarha
Muita yhteistyökumppaneitamme:
Kuusamo-opisto
Sallan paliskunta
Dronekeskus
Uutisia Centrian dronetoiminnasta
Viranomaisten tilannekuvan parantamiseen kehitettyjä teknologiaratkaisuja testataan Kalajoen Hiekkasärkillä
Centrian koordinoima Projekti Alpha on edennyt toimenpiteissään toiseen testausvaiheeseen.
Centrian hankkeita nähtiin Ylivieskan Ryskypäivillä 22.3.
Centrian hankkeita osallistui kevään suureen yleisötapahtumaan, Ryskypäiville, Ylivieskassa 22.3.2024. Kahdella esittelypisteellä nähtiin esittelyjä mm. EAKR-rahoitteisista ÄlyPilot, SÄLLI ja ATSOL -hankkeista. Päivän aikana käytiin tapahtumayleisön kanssa …
Centrian kolme hanketta osallistuvat Rysky-päiville 22.3.
Tule tutustumaan Centria-ammattikorkeakoulun SÄLLI, ÄlyPilot ja ATSOL-hankkeisiin ja niissä käytettäviin laitteisiin! Sähköistä liikennettä, ajoneuvotekniikkaa ja latausjärjestelmiä. Etäohjattavia laitteita maalla, vedessä ja ilmassa. Aurinkosähkön tuotantoon ja …
Dronelennättäjän tietokorteista apua toiminnan aloitukseen
Kiinnostaako dronen hankinta ja lennättäminen, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa? Askarruttaako sinua, mitä lupia tarvitset mahdollisesti lennättämiseen?
Drone Labin kalustoa on laajennettu
Centria Drone Labin kalustoa on laajennettu uudella teknologialla: Helmikuun alusta tulevat voimaan anomamme radioluvat Radarteam-maatutkan käyttöön, jolloin pääsemme testaamaan uutta laitetta ja sen toimintaa erilaisissa ympäristöissä.
Vieraita Drone Labissa
Centria Drone Lab otti vastaan ÄlyPilot-hankkeen (EAKR) vieraita Haapajärveltä.