Siirry sisältöön
Euroopan aluekehitysrahasto 2014-2020 logo Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo Keski-Pohjanmaan liitto logo

EteVä pilotti – Energiatehokkaat ja vähähiiliset pilottiratkaisut 

Toimiala: Kemia ja biotalous

Projektin kesto: 1.6.2021-30.8.2023

Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan aluekehitysrahasto
Keski-Pohjanmaan Liitto

Projektipäällikkö: Mira Valkjärvi

Hankkeessa valitaan Keski-Pohjanmaan alueelta vähintään kolme eri pilottikohdetta, joiden potentiaalit energiansäästöön, -tuotantoon ja varastointiin sekä sivuvirtojen hyödyntämiseen selvitetään. Lisäksi toteutetaan pilottien kannattavuuslaskelmat ja toteutettavuusanalyysit.  Tarkastelun alla on myös pilottikohteiden mahdollisuus synergioihin muiden yritysten kanssa. Pilottien valinta tehdään siten, että niiden ratkaisut ovat pienin muutoksin mahdollista ottaa käyttöön laajemminkin. Ratkaisut jalkautetaan muiden yritysten käyttöön tulevassa webinaarissa ja ”Best practices”- raportin avulla. 

Kohderyhmänä ovat paikalliset yritykset, joilla syntyy energiatuotantoon sopivia sivuvirtoja, joilla on potentiaalia tuottaa uusiutuvaa energiaa tai joiden toiminnassa syntyy merkittäviä määriä hukkaenergiaa. Hankkeesta hyötyvät myös energiantuotannossa syntyvän energian ja sivuvirtojen käyttäjät, kuten elintarvike- ja juomateollisuus, maatalousyritykset, vedenpuhdistamot, kasvihuoneet ja muut vastaavat. Kohderyhmänä ovat myös alueelliset päättäjät, sillä osa potentiaalisista yrityksistä on kuntaomisteisia. Lisäksi uusiutuvien energioiden käyttöönottoon on suuri merkitys kuntien poliittisilla päätöksillä, joten alueellinen tuki on tärkeää. 

Hankkeessa tuetaan alueella meneillään olevia uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden projekteja sekä saadaan aikaan uusia hankkeita. Yritysten energiatehokkuutta parannetaan kehittämällä sivuvirtojen ja hukkaenergioiden sisäisiä ja ulkoisia syklejä, esimerkiksi varastointia ja energiantuotantosynergiaa. EteVä:ssä hyödynnetään eri projektien tuloksia ja opittuja asioita niitä yhdistämällä ja jalostamalla. Tämä tukee sekä alueen yritysten vihreää siirtymää uusiutuviin energiamuotoihin että alueen energiaomavaraisuutta. Hanke edistää myös alueen erikoistumista alan edelläkävijäksi. 

Asiantuntijat vierailivat Bolidenilla

EteVä Pilotti -hankkeessa tutkitaan monipuolisesti hukkalämmön talteenottoa ja hyödyntämispotentiaalia. Centrian asiantuntijat kävivät Bolidenilla tutustumassa jäähdytystorneihin. 

Kuvassa Centria-ammattikorkeakoulun asiantuntija yhdessä Bolidenin edustajan kanssa BOlidenin tehtaalla.
Kuvassa Centria-ammattikorkeakoulun asiantuntija yhdessä Bolidenin edustajan kanssa BOlidenin tehtaalla.

Webinaaritallenne katsottavissa!

25.8.2023 pidetyn webinaarin tallenteen voit katsoa tästä!

Hybridituulivoimala tulevaisuuden sähkötuotantoa -artikkeli julkaistu!

Simo Mäenpää kirjoitti artikkelin tuulivoiman tulevaisuuden mahdollisuuksista CentriaBulletiniin.

Vihertääkö energia nurkan takana?

Etevä Pilotti -hankkeen asiantuntija Simo Mäenpää vieraili SustainChange-hankkeen Vastuullista muutosta -podcastissa. Kuuntele jakso alta!

Asiantuntijat vierailivat Kokkolan Energialla

EteVä Pilotti -hankkeessa tutkitaan monipuolisesti hukkalämmön talteenottoa ja hyödyntämispotentiaalia. Centrian asiantuntijat kävivät Kokkolan Energian pakeilla pohtimassa edustajan kanssa kaukolämpöön liittyvää pilotointikohdetta.

Centrian asiantuntijat vierailulla Kokkolan Energialla.

Kuvia hankkeen ajalta


Ota yhteyttä

Mira Valkjärvi

TKI-asiantuntija