Siirry sisältöön
Euroopan aluekehitysrahasto 2014-2020 logo Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo Pohjois-Pohjanmaan liiton logo
Vihreä cobot

MOCOXR – digitalisaation työkaluilla pk-yritykset kasvuun

Toimiala: Tuotantoteknologia

Projektin kesto: 1.9.2021-30.6.2023

Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan aluekehitysrahasto
Pohjois-Pohjanmaan Liitto

Projektipäällikkö: Jenni Helander

Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään yritystarpeiden analysoinnin pohjalta innovatiivisia tapoja soveltaa kehittyneitä digitaalisia teknologioita, kuten mobiilirobotiikkaa, yhteistyörobotteja (cobotteja) ja laajennetun todellisuuden (XR) teknologiaa esim. tuotannollisissa ympäristöissä ja varastoissa.


Hankkeen tavoitteena on tuottaa ja välittää tietoa uusien teknologioiden hyödyntämismahdollisuuksista alueen pk-yrityksille, ja siten edistää teollista digitalisaatiota yritysten liiketoiminnassa. Tavoitteena on myös yhdistää tulevan sukupolven digiosaajia teollisen yrityselämän kanssa digitaalisten tuotantoratkaisujen käyttöönotossa. Hankkeessa järjestetään työpajoja ja seminaareja, jotka toimivat verkostoitumistilaisuutena pk-yrityksien ja uuden teknologian osaajien välillä.

Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe) tukee koronapandemian aiheuttamien vahinkojen korjaamista. REACT-EU-rahoituksella luodaan pohjaa talouden vihreälle, digitaaliselle ja palautumiskykyä tukevalle elpymiselle. (lähde: https://www.rakennerahastot.fi/react-eu)

Mitä ovat eksoskeletonit ja soveltuvatko ne teollisuuden työtehtäviin? Päätimme ottaa asiasta selvää järjestämällä neljän päivän mittaisen eksoskeleton työpajan yhteistyössä lähialueen yritysten ja eksoskeletonien toimittajien kanssa. Mukana Pro Estore Oy, Eka-Sorvaus OY, Champion Door OY ja Betker OY. Kiitokset aktiivisesti mukana olleille yrityksille ja tuotteiden lainaamisesta työpajaa varten Meditas OY, Exo Finland sekä Hilti.

Pajojen järjestely oli NYTi4.0 -hankkeen toimesta ja teknologinen toteutus MOCOXR-hankkeen vastuulla

Syksyn 2022 työpajat

Brahen pelialan opiskelijaryhmien XR-työpajat Centrialla 20.9. ja 11.10.2022

Koulutuskeskus Brahesta vieraili kaksi animaatio- ja pelialan opiskelijaryhmää Centrian laboratoriossa, ja ne tutustuivat Robolabran monipuoliseen toimintaan ja erilaisiin teknologian tuomiin mahdollisuuksiin.

Pelialan työpajat

Tulevaisuus tässä ja NYT – seminaari ja työpaja Haapaveden opistolla 14.9.

Nuorista tuotannollisia yrittäjiä i4.0-hankkeen toimesta järjestettiin 14.9.2022 Haapaveden opistolla iltapäiväseminaari Tulevaisuus tässä ja NYT. Aiheena olivat mm. yrittäjyys ja uuden sukupolven robotiikka.

Yrittäjyys ja robotiikka kiinnostivat Haapavedellä

Kevään 2022 työpajat

Kierrä mukana NYT -seminaarin laboratoriodemonstraatiot

Suomen osuus maailman päästöistä on promille – Mitä järkeä on panostaa kestävään kehitykseen? Tähän kysymykseen saatiin vastauksia NYTi4.0-, Battery Recycle akkupuisto- ja BR Pilot Plant- hankkeiden järjestämässä kiertotalousseminaarissa 7.4.2022 Ylivieskan Centrialla. Tilaisuudessa pohdittiin kestävän kehityksen näkymiä ja mahdollisuuksia niin globaalisti kuin myös Ylivieskan seudun näkökulmasta.

Miksi panostaa kestävään kehitykseen? – NYTi4.0

Jedun eksoskeleton työpajat Nivalassa ja Haapavedellä

Nivalan ja Haapaveden JEDUn opiskelijoille järjestettiin 30.3. ja 31.3. Eksoskeleton-workshopit. Eksoskeletonit ovat ulkoisia tukirankoja, jotka tukevat fyysisesti raskaissa tai muuten ergonomisesti huonoissa tehtävissä.

JEDUn opiskelijat tutustuivat työn kuormitusta vähentäviin varusteisiin

Syksyn 2021 työpajat:

Ensimmäiset hankkeiden yhteiset työpajat toteutettiin syksyllä 2021

Räätälöidyt teknologiatyöpajat käynnistyivät – NYTi4.0

IT-alan teknologiatyöpaja 23.11.2021

Marraskuussa toteutettiin räätälöity teknologiatyöpaja Raahen kaupungin IT-pajalaisille. He tutustuivat Centrian laboratorion toimintaan etäyhteydellä.

Maatalousalan teknologiatyöpaja 1.12.2021

Mitä kaikkea uudenlainen teknologia mahdollistakaan maatalousalalla? Tähän kysymykseen saivat vastauksia Koulutuskeskus Brahen maatalousalan opiskelijaryhmä, joka osallistua heille räätälöityyn työpajaan. 

Eksoskeletonien esittely Konepajamessuilla

Centria esitteli 29.11.2022 Konepajamessuilla Tampereella miten eksoskeletoneita ja yhteistyörobotteja voidaan käyttää apuna raskaissa työtehtävissä

Robotiikkayhdistys oli järjestänyt Konepajamessujen ohjelmaan robotiikka-seminaarin, jossa Centrian Tero Kaarlela piti esityksen aiheesta Eksoskeletonit ja yhteistyörobotit avuksi raskaisiin työtehtäviin. Teron käytännönläheinen esitys herätti innostusta kuulijoissa. Terolla oli esityksessaään päällä yläraajoja tukeva Comau Mate ja alaraajoja tukeva puettava työtuoli Nonee Chairless, jonka maahantuojan edustaja Meditaksen Minna Laine oli myös paikalla.

Kuvakollaasi eksoskeletonien käytöstä

Yhteistyössä MocoXR:n kanssa:

RoboDK-logo

Ota yhteyttä

Jenni Helander

TKI-asiantuntija