Siirry sisältöön
Euroopan sosiaalirahasto 2014-2020 logo Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo ELY-keskuksen logo

OMA-hanke – Osa Minusta osanA meitä

Hankkeen avulla etsitään uusia toimintamalleja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien sosiaalisen osallisuuden tukemiseksi hyödyntämällä taidelähtöisiä ja pelillisiä menetelmiä. Hankkeella tuetaan yhdenvertaisuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia yhteiskunnassa.

Toimiala: Yrittäjyys ja liiketoiminta

Projektin kesto: 1.3.2020 – 31.12.2022

Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto
Keski-SUomen ELY-keskus

Projektipäällikkö: Minna Koivula

Toiminnan tavoitteet

  1. Heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien oman elämän osallisuuden kokemuksen tukeminen ja osallisuustietoisuuden lisääminen.
  2. Vahvistetaan ja tuetaan kohderyhmän osallisuutta vaikuttamisen prosesseihin käyttämissään palveluissa, omassa lähipiirissään sekä elinympäristössään.
  3. Tuetaan kohderyhmän paikallista osallisuutta ja vuorovaikutussuhteita.
  4. Kehitetään uusi toimintamalli kohderyhmän asiakasosallisuuden vahvistamiseksi.

Hankkeen kohderyhmänä ovat heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat aina nuorista ikääntyviin. (16-64v.)

Mitä se sitten tarkoittaa, että taiteen avulla tuetaan hyvinvointia? 

Hankkeen työntekijät Minna Koivula ja Sanna-Kaisa Karvonen avaavat seuraavalla videolla omaa ajatteluaan teemasta “taiteesta hyvinvointia” https://youtu.be/D2FgTap6TpU

Hankkeen toiminnoissa kehitetään osallisuuden merkistö selkiyttämään erilaisia osallisuuden muotoja, joita eri palveluntarjoajat ja toimijat tarjoavat. Osallisuuden merkistön avulla palveluihin ohjautuvat saavat nopeasti selville mikä palvelu palelee juuri heidän tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. Osallisuuden merkön avulla tuetaan vastuullista osallisuustoimijuutta ja -tietoisuutta.

Osallisuuden merkistö luodaan yhdessä kehittäjäasiakkaiden ja palveluntarjoajien henkilöstön kanssa. 

 Osallisuuden merkistön kehittämistyö on parhaillaan käynnissä! OMA-hanke toteuttaa alueen palveluntarjoajille sekä heidän asiakkailleen osallisuustyöpajoja, joissa palveluntarjoajien henkilöstö ja asiakkaat käärivät hihat ja sukeltavat osallisuuden teemoihin omasta näkökulmastaan käsin taidelähtöisten ja pelillisten menetelmien parissa yhteiskehittäen. 

Osallisuus

Osallisuuden merkistön kehittämistyö pohjautuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen osallisuuden palasten mukaiseen osallisuuden muotojen määrittelyyn. 

 Osallisuuden palaset THL

Koordinaatiohanke Sokra on koonnut Innokylään lupaavia käytäntöjä osallisuuden tukemisesta.  

Osallisuuden palaset Innokylässä

Osallisuuspolku rakentuu Kokkolan ja Kannuksen alueelle rakennettavien osallistavien yhteisötaideteosten äärelle. Polku rakentuu avointen kohderyhmän kanssa yhdessä toteutettavien yhteisötaidetapahtumien avulla alueen palveluntarjoajien toimipisteiden läheisyyteen ja kaupungin alueelle. 

Yhteisötaideteosten muodostama osallisuuspolku pelillistetään siten, että polkua voi kulkea konkreettisesti pisteeltä toiselle siirtyen ja digitaaliselta pelialustalta tehtäviä tehden tai ainoastaan virtuaalisesti kiertäen. 

Osallisuuspolun pelillistäminen tukee osallisuustietoisuutta omassa elämässä ja itseä koskevissa palveluissa sekä vahvistaa osallisuutta yhteiskunnassa ja vaikuttamisen prosesseissa. 

Osallisuuspelin avulla pyritään nopeasti saamaan käsitys siitä, millaista osallisuutta pelaaja kaipaa kokonaisvaltaisen hyvinvointinsa tueksi ja löytämään pelin avulla olemassa olevista palveluista hänelle parhaiten sopiva toiminta. Osallisuuspeli tuo näkyväksi alueen palvelutarjonnan laajaa ja rikasta kenttää. 

OMA-hankkeen toiminnan keskiössä on kehittäjäasiakkuus, joka on vahvasti mukana kaikissa hankkeen toiminnoissa. 

OMA:ssa toteutettu ryhmätoiminta on osa hankkeen osallisuustyötä, jolla tuetaan ja vahvistetaan oman elämän osallisuuden kokemusta ja vuorovaikutussuhteita sekä tuetaan osallisuutta vaikuttamisen prosesseissa ja omaa itseä koskevissa palveluissa, omassa lähipiirissä ja elinympäristössä.

Toiminta on asiakkaille maksutonta.

Ryhmätoiminta

Luovat ja taidelähtöiset menetelmät sekä pelillisyys ovat osa OMA:n kaikkea toimintaa ja näkyvät näin myös ryhmissä, esimerkiksi niissä käytetyissä toiminta- ja tarkastelutavoissa. Mitään aiempaa osaamista tai esimerkiksi koulutusta ei osallistumiseen kuitenkaan tarvita! 

Tänä keväänä OMA koaa uusia ryhmiä! 

Toiminta on asiakkaille maksutonta. Ryhmät kokoontuvat päiväaikaan, pääsääntöisesti kerran viikossa. Ryhmäkoko alle 10 henkilöä. 

Voit kysyä lisää tai ilmoittautua puhelimitse tai sähköpostilla 040 3577 845 / sanna-kaisa.karvonen@centria.fi. 

Kiinnostaako katutaide?

Hei sinä nuori tai nuori aikuinen 16-30 v. Tule tekemään yhdessä meidän kanssamme katutaidetta! Ideoidaan ja toteutetaan yhdessä ja ennenkaikkea viihdytään. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa taustaa taiteen tekemisestä, meidän kanssamme jokainen onnistuu, innostuu ja oppii!

Kiinnostaako pelipaja?

Hei sinä nuori tai nuori aikuinen 16-30 v. Tule OMA-hankkeen uuteen pelipajaan! Ideoidaan ja toteutetaan pelipajaa yhdessä ja ennenkaikkea viihdytään. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa taustaa pelaamisesta tekemisestä tai sinulla voi olla paljonkin kokemusta aiheesta, luodaan yhdessä pelillinen paja, jossa kehitämme uusia pelejä ja pelillisiä menetelmiä, meidän kanssamme jokainen onnistuu, innostuu ja oppii!

Kiinnostaako lehtipiiri?

Hei sinä kirjoittamisesta kiinnostunut! Tule tekemään yhdessä meidän kanssamme OMA-sanomia! Ideoidaan ja toteutetaan lehtijulkaisua yhdessä ja ennenkaikkea viihdytään. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa taustaa kirjoittamisesta, meidän kanssamme jokainen onnistuu, innostuu ja oppii!

OMA-hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama kolmivuotinen osallisuutta tukeva hanke, jossa hyödynnetään taidelähtöisiä ja pelillisiä menetelmiä. Kohderyhmässä ovat 16-64 -vuotiaat heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat. Osallisuuspolku rakennetaan kaikille kaupunkilaisille osallisuuden ollessa keskiössä. Osallisuuspolku rakentuu eri puolille kaupunkia sijoitettavista yhteisötaideteoksista sekä niihin liittyvistä osallisuutta tukevista tehtävistä.

Koreografi / Musiikintekijä

OMA-hanke etsii Osallisuuspolku -yhteisötaideprojektiin koreografia sekä musiikintekijää.

Haemme Osallisuuspolun avajaisiin koreografiaa ja sävellystä aiheesta osallisuus. Toivomme siis tarttuvaa poljentoa ja melodiaa yhdistettynä energiseen liikkeeseen. Toivomme, että musiikintekijä ja koreografi löytävät toisistaan sopivan työtiimin ja laittavat yhteisen tarjouksen. Video voi olla kännykällä kuvattu eikä tarvitse olla ammattilaisen editoima erillinen teos.

Osallisuuspolku -projekti toteutetaan kesän 2021 aikana. Koreografian ja sävellyksen toivotaan olevan valmiita elokuuhun 2021 mennessä.

OMA-hankkeessa taiteilijat valitaan kilpailutuksen kautta.  

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä! Tarjoukset tulee lähettää 31.5.21 mennessä.

Lisätiedot ja tarjoukset

Minna Koivula
OMA-hanke, projektipäällikkö
minna.koivula@centria.fi
p. 044 725 0771

Yhteisötaiteilija

OMA-hanke etsii Osallisuuspolku -yhteisötaideprojektiin visuaalisen taiteen yhteisötaiteilijaa.

Haemme yhteisötaiteilijaa toteuttamaan taideteoksen SPR:n kirpputorin kierrätysmateriaaleista. Teoksen tulee rakentua yhdessä kohderyhmän osallistujien kanssa, joten ryhmänohjaajan taidot ja kokemus vastaavasta työstä on erityisen tärkeää.

Otamme myös vastaan tarjouksia Kokkolassa toteutettavista yhteisötaideprosesseista Osallisuuspolku-projektiin yllä mainituin ehdoin.

Toivomme 1-2 kokopäivän mittaista työskentelyä Kokkolassa.

Osallisuuspolku -projekti toteutetaan kesän 2021 aikana.

OMA-hankkeessa taiteilijat valitaan kilpailutuksen kautta.

Mikäli kiinnostui, ota yhteyttä! Tarjoukset tulee lähettää 15.5.21 mennessä. 

Lisätiedot ja tarjoukset

Minna Koivula
OMA-hanke, projektipäällikkö
minna.koivula@centria.fi
p. 044 725 0771

Seminaarissa esitellään vuoden vaihteessa päättyvän OMA-hankkeemme tuloksia: olemme etsineet uusia toimintamalleja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien tukemiseksi taidelähtöisiä ja pelillisiä menetelmiä hyödyntäen.

Seminaarissa nähdään myös yhtye Badwomanin uustulkinta Ryysyrannan Joosepista, joka käsittelee köyhyyttä koskettavasti ja hauskasti.

Aika: 29.11.2022 klo 12.00 – 16.00
Paikka: Kulttuurikorjaamo, Katariinankatu 16, Kokkola

Klo 12 OMA-hankkeen tulosten esittely

  • Osallisuuspolku
  • Asiakasosallisuustyökalu

Klo 14 Badwoman & Akseli Klonk: Ryysyrannan Jooseppi

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Ota yhteyttä

Minna Koivula

TKI-asiantuntija


Sanna-Kaisa Karvonen

TKI-asiantuntija