Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Hieno festarikesä takana

ICH North -hanke antaa musiikkiperinnölle lisää näkyvyyttä sekä auttaa säilyttämään ja levittämään tietoa kulttuuriperinnöstä.

ICH North -hankkeessa haastateltiin kulttuuriperintöväkeä ja festivaalivieraita kuluneena kesänä Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla, LaFolk-festivaalilla sekä Jaakonpäivillä Pietarsaaressa. Osana hanketta kerätään kävijöiden ajatuksia perinteistä, musiikista ja kulttuuriperinnöstä. Keskustelujen pohjaksi on tehty kysymysjuliste, jonka avulla on saatu ihmiset festivaaleilla pohtimaan omia ja yhteisiä perinteitä, niiden merkitystä ja siirtämistä eteenpäin. Koosteita vastauksista julkaistaan ICH North -hankkeen sometileillä. 

Juliste on ladattavissa täältä: https://net.centria.fi/wp-content/uploads/2023/08/ICH-North-discussion-poster.pdf englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi, käännöksiä muillakin Aurora-alueen kielillä on tulossa. Julistetta voi vapaasti käyttää keskustelujen pohjana erilaisissa ryhmissä ja yhteisöissä. Voit myös vastata anonyymisti julisteen kysymyksiin täällä: https://link.webropol.com/s/questionsonmusicalheritage. 

− Festarisesongin lopuksi olimme mukana myös Ostrobothnia Folk Festissä, ja Folkdansringen-tapahtumassa Luulajassa vedimme työpajan yrittäjien ja muusikoiden yhteistyöstä. Samspel i Sundsvall -tapahtumassa 16.–21.10. kaksi opiskelijaa tutustuu tapahtumaan, musiikinopetukseen sekä soittavat mitalista. Verkosto ja näkyvyys kasvaa musiikkiyhteisöissä kohisten, iloitsee projektipäällikkö Sara Kåll-Fröjdö. 

ICH North -hanke vahvistaa aineettoman kulttuuriperinnön (intangible cultural heritage ICH) ja erityisesti musiikkiperinnön roolia Aurora-alueella Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa sekä Saamenmaalla. Hankkeen tavoitteena on antaa musiikkiperinnölle lisää näkyvyyttä ja auttaa säilyttämään ja levittämään tietoa kulttuuriperinnöstä. Hanke on Interreg Aurora -rahoitteinen, osarahoittajina Region Västernorrland, Troms og Finnmarks fylkeskommune, Nordisk Kulturfond ja Lapin Liitto. Hankkeen toteuttajia ovat: Centria-ammattikorkeakoulu, Kulturens Bildningsverksamhet, KulturÖsterbotten, Novia ammattikorkeakoulu, The Arctic University of Norway UiT, Kansanmusiikki-instituutti ja Västernorrlands Museum. 

Lisätietoja:

Sara Kåll-Fröjdö

TKI-asiantuntija