Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Hybridienergialähteet ja älykäs automaatio mahdollistavat nollaenergiakiinteistöt 

Ratkaisuja voidaan hyödyntää useilla eri aloilla.

Centria-ammattikorkeakoulun tutkimus ja kehityksen digitalisaatiotiimi on yhdessä rakentajien ja tutkimuslaitosten kanssa kehittämässä tekniikan ja palveluratkaisujen integroimista energiatehokkaaseen rakentamiseen. Pilottikohteena rakennetaan Helsingin Kalasatamaan hybridi-nollaenergiataloa, jonka tekniikkaa kehittävälle yrityskonsortiolle Centria tarjoaa digiosaamista.  

Nollaenergiatalossa hyödynnetään maalämpöä ja aurinkoenergiaa, ja taloteknisten järjestelmien tuottaman tiedon käsitteleminen digitaalisesti auttaa optimoimaan energiatehokkuutta. Tietoa hyödynnetään jatkuvalla seurannalla ja analysoinnilla, ja ajantasaisen tiedon seurantaan on Centriassa kehitetty helppokäyttöinen ja selkeä käyttöliittymä. 

Tekoälyä ja data-analytiikkaa hyödyntämällä voidaan kerättyä tietoa käyttää tehokkaasti suunnittelun, resurssoinnin ja johtamisen kehittämiseen. Hankkeissa kehitettyjä ratkaisuja voidaan hyödyntää monipuolisesti eri aloilla talotekniikasta sosiaali- ja terveysalaan. 

− Centrian kehittämää alustaa ja käyttöliittymää voi hyödyntää ja soveltaa mihin tahansa koottavaan tietoon eri kohteissa, kertoo hankepäällikkö Janne Känsäkoski Centria-ammattikorkeakoulusta.  

Känsäkoski kehottaa yrityksiä hyödyntämään Centrian erikoisosaamista:  

− Jos yrityksessä kootaan dataa, voimme auttaa käsittelemään ja hyödyntämään sitä paremmin. Tiedon esiin tuominen ja selkeä esittäminen voi auttaa ennakoinnissa, myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa. 

Hybgeo on BusinessFinlandin osarahoittama co-innovation-hanke, ja tutkimusta siinä tekevät Centrian lisäksi GTK ja VTT. Yrityskumppaneita ovat Basso Building Systems, Gebwell, Muovitech, Rototec sekä Tom Allen Senera. 

Hankkeen kesto on 1.7.2020 – 30.6.2023.  

Lisätietoja:

Janne Känsäkoski

Kehittämispäällikkö