Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Kansainvälinen virtuaalivoimalaitoshanke tähtää sähköntuotannon ja kysynnän tasapainottamiseen

Virtuaalivoimalaitos mahdollistaa myös kotitalouksien osallistumisen sähkömarkkinoille.

kuvituskuva

Centria-ammattikorkeakoulu on mukana COPOWER-hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää yhteisöpohjainen virtuaalivoimalaitos (cVPP) ja sitä tukeva elinkelpoinen liiketoimintamalli viidelle yhteisölle Suomessa, Islannissa, Irlannissa ja Färsaarilla. Yleistavoitteena on hyödyntää tietotekniikkaa useiden pienten energiajärjestelmien yhdistämiseksi yli valtiorajojen ja niiden käyttäminen koordinoidusti sähkön kysynnän ja tuotannon tasapainottamiseksi.

− COPOWER osoittaa, miten yhteisöt voivat tuottaa omat energiantarpeensa kollektiivisen voimajärjestelmän avulla. Tämä myös lisää paikallisia hallintamahdollisuuksia, sanoo Centrian energiatehokkuusasiantuntija ja projektipäällikkö Fabian Sander.

− Jaamme myös tietoa siitä, miten kuluttajat ja tuottajat voivat tehdä yhteistyötä tuottaakseen omat paikalliset energiatarpeensa. Virtuaalivoimalaitoksen avulla jokainen yksittäinen kotitalous voi osallistua sähkömarkkinoille ja saada taloudellista tuloa myymällä sähköä verkkoon, vaikka se ei omistaisikaan aurinkosähköpaneeleita tai tuuliturbiinia. He tarvitsevat vain akkuvaraston, joka ladataan halvan sähkön tunteina ja myydään tämä energia takaisin verkkoon kalliimpina tunteina, Sander jatkaa.

Kolmivuotinen hanke saa osarahoitusta Euroopan unionilta pohjoisen periferian ja arktisen alueen ohjelmasta (Northern Periphery and Arctic, 2021–2027) ja sen budjetti on 1,5 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

Fabian Sander

RDI Expert

+358504733817

Kokkola