Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Keskipohjalaisen hyvinvointimatkailun kulmakivet

Suomessa on puhdasta luontoa ja laadukkaita hyvinvointipalveluita – mutta miten hyödyntää olemassa olevat voimavarat?

Centria-ammattikorkeakoulu oli mukana Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamassa Hyvinvointimatkailun kehittäminen -hankkeessa, jossa selvitettiin vuosien 2023 ja 2024 vaihteessa alueen hyvinvointialan sekä majoitus- ja ravitsemusalan yrittäjien näkemyksiä hyvinvointimatkailun kehittämismahdollisuuksista alueellamme.

Hankkeen yrittäjille suunnatun kyselyn vastauksissa nousi esille huoli alueen hyvinvointimatkailupalveluiden saavutettavuudesta ja ostettavuudesta: ”Tällä hetkellä tarjonta on aika irrallista ja asiakas pääsääntöisesti itse kokoaa paketin majoituksesta ja esimerkiksi hoidoista”. Ratkaisuna ehdotettiin erilaisten toimijoiden yhteistyötä hyvinvointimatkailun tarjonnassa – nyt tietoa on vaikea löytää, kun asiakkaan pitäisi osata mennä eri toimijoiden omille sivuille. Yrittäjän sanoin: ”Yhteisen myyntialustan avulla olisi mahdollista saada alueen Finrelax eli suomalainen hyvinvointi -tarjonta näkyvämmin esille ja helpommin ostettavaksi.”

Nainen istuu joogamaton päällä risti-istunnassa
Elosuojajoogaa vetää Tmi Johanna Ylitalo. Kuva: Marja-Liisa Hiironen.

Kyselyn vastauksissa näkyi luottamus siihen, että hyvinvointimatkailupalveluissa on paljon kasvupotentiaalia varsinkin kansainvälisellä puolella. Yrittäjät näkivät, että täällä on mahtavat maastot, joiden luo matkailijoita olisi ihana viedä. Konkreettisena kehittämisehdotuksena nousi esille se, että alueen toimijoiden pitäisi valita joku erikoisuus, johon panostetaan, ja näin saadaan siitä enemmän hyötyä: ”Valitsemmeko teemaksi saunan, joulun vai jonkun muun. Tämän ympärille pitää sitten tuottaa todella paljon tarjontaa.” Hyvinvointimatkailupalveluihin liittyvien mahdollisuuksien hyödyntämistä voitaisiin vastaajien mukaan edistää koulutuksen, esimerkiksi hinnoittelukoulutuksen avulla ja markkinointiin tulisi panostaa.

Yrittäjät näkivät yritysten yhteistyössä monia mahdollisuuksia:

“Majoituspalvelujen tuottajina voimme toimia yhteistyössä varsinaisten hyvinvointipalvelujen tuottajien kanssa.”

“Verkoston kautta voin tarjota asiakkailleni paketteja, joihin sisältyy ruokailua ja luontoretkiä, saunapalveluita.”

“Rakennamme yritysten yhteistyönä kattavan Finrelaxin mukaisen palveluiden kokonaisuuden ja teemme sen näkyväksi ja helposti tavoitettavaksi suomalaisille ja ulkomaalaisille kohderyhmille. Yhdessä olemme vahvempia!”

Visit Finlandin mukaan Suomella harvaan asuttuna maana, jossa on puhdas luonto, on erinomaiset mahdollisuudet tarjota kansainvälisille matkailijoille heidän haluamiaan hyvinvointipalveluja. Finrelax perustuu nimenomaan luonnosta kumpuavaan hyvinvointia edistävään tarjontaan: suomalaiseen saunaelämykseen, liikkumiseen luonnossa ja luonnonantimista nauttimiseen sekä perinteisiin hoitomuotoihin ja hoitoaineisiin. Yhteinen haaste Keski-Pohjanmaalla on, miten hyödynnetään olemassa olevat voimavarat ja vahvuudet alueen hyvinvointimatkailupalveluiden kehittämiseksi tarvittaessa maakuntarajat ylittäen. Yhteinen haaste on myös se, miten käytetään hyvinvointi-, matkailu- ja ravitsemusalan yrittäjiltä kerätty tieto osaamisen vahvistamisessa ja verkostojen rakentamisessa. Yhteistyössä on voimaa!

Keski-Pohjanmaan hyvinvointimatkailun kehittämisen esiselvityshankkeessa kartoitettiin ja selvitettiin Keski-Pohjanmaan hyvinvointimatkailupotentiaalia. Hanke toteutettiin ajalla 1.11.2023 – 31.5.2024. päätoteuttajana Kaustisen seutukunta, osatoteuttajana Centria-ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittivat Kaustisen seutukunnan kunnat, Centria sekä Keski-Pohjanmaan liitto AKKE-rahoituksella (Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen.)

Lisätietoja

Marja-Liisa Hiironen

TKI-koordinaattori