Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Liikeideat kukoistamaan tutkijamaisella menetelmällä

Target Circular -hankkeessa yrityskehittäjät kokeilivat liikeideoiden hypoteesien testaamiseen kehitettyä menetelmää. Seuraavaksi menetelmää tarjotaan alueen yrityksille.

Ihmisiä kokouspöydän ympärillä.

“Sain rakennetta omaan tekemiseeni. Koen, että tämä on tällä hetkellä työkalu minulle yrityskehittäjänä pallotella ja työstää yritysten liikeideoita.”

Muun muassa tällainen palaute saatiin syksyn työpajoista.

Target Circular – Supporting Sustainable SMEs to Success -hankkeessa on järjestetty syksyn aikana Centrian ja Kokkolan Seudun Kehitys Oy:n toimesta työpajoja alueen yrityskehittäjille ja liikeideoiden kanssa työskenteleville. Työpajojen pääaiheena oli pilotoida uutta lähestymistapaa ja työkalua, jonka avulla liikeideat lähtevät heti kehittymään oikeaan suuntaan.

− Tutkijamaisessa menetelmässä oleellista on kyetä sanoittamaan liikeidean hypoteesit ja testaamaan ne sekä tekemään johtopäätökset, joiden perusteella ideat jalostuvat ja niille saadaan laskennallista arvoa. Samalla arvokkain asia eli aika tulee käytettyä hyvien ideoiden ja liiketoimien hyväksi. Työkalun ideana on se, että tekisimme jatkossa parempia päätöksiä nopeammin ja jättäisimme sellaiset liikeideat herkemmin pois, joilla ei ole onnistumisen mahdollisuuksia, kertoo työpajoissa kouluttajana ja asiantuntijana toimiva TKI-johtaja Marko Forsell Centria-ammattikorkeakoululta.

Forsellin mukaan menetelmää on aiemmin testattu Arnaldo Camuffon tutkimusryhmän toimesta startup-yrityksillä Italiassa. Tutkimuksessa selvisi, että ne ryhmät, jotka käyttivät tutkijamaista menetelmää, menestyivät ainakin ensimmäisenä elinvuotenaan paremmin kuin perinteiseen yritysvalmennukseen osallistuneet verrokkiyritykset.

− Seuraavaksi tarjoamme menetelmän testaamista alueemme yrityksille ja uusille liikeideoille. Yksi päätavoitteistamme on lisätä kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan ymmärrystä ja siihen siirtymistä, joten testattavia liikeideoita tarkastellaan myös vastuullisuuden näkökulmasta. Jos sinulla on liikeidea, jota haluaisit lähteä jatkojalostamaan maksuttomissa työpajoissa kevään 2024 aikana, ota yhteyttä, kehottaa projektipäällikkö Hanna Tölli.

Target Circular -hankkeen partnerit toteuttavat vastaavat pilotoinnit hankeaikana myös Irlannissa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa. Kansainvälistä hanketta rahoittavat Interreg Northern Periphery and Artic sekä Lapin liitto.

Lisätietoja

Hanna Tölli

TKI-Koordinaattori

+358504325716

Kokkola