Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Luonto- ja ympäristöalalta pintakäsittelyn asiantuntijaksi

TKI-asiantuntija Petri Wirkkala on taitava kouluttaja, joka viihtyy ammatissaan.

Petri Wirkkala Centrian Joutsentien laboratoriossa. Kuva: Marika Hautala

TKI-asiantuntija Petri Wirkkala aloitti työskentelyn Centriassa vuonna 2017. Centria oli tuolloin Wirkkalalle jo entuudestaan tuttu talo, sillä hän oli työskennellyt siellä ensimmäisen kerran hanketoiminnan projektityöntekijänä vuonna 2008. Käytännönläheinen Wirkkala toimii nyt Centrian Joutsentien laboratoriossa pintakäsittelyn asiantuntijana, omaten laajan tietämyksen pintakäsittelyyn liittyvistä teknisistä ominaisuuksista ja prosesseista. Hän myös suunnittelee yrityksille laiteinvestointeja ja tuotekehitystestejä pintakäsittelyyn liittyen.

Puolet Wirkkalan työajasta on resursoitu Centrian palvelutoiminnan pariin, johon kuuluu myös erilaisten koneiden käyttökoulutusten ja pintakäsittelyn RekryKoulutusten pitäminen.

– Syyskuun lopulla olin antamassa yritykselle ruiskuautomaatin käyttökoulutusta Hämeenlinnassa, kertoo Wirkkala. Yritysten kanssa tehdään lisäksi vuosisopimuksia pintakäsittelyn ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi.

Centriassa olen saanut luoda uraa kouluttajana, jota edesauttaa oma pitkä työkokemus. Käytännössä oppii parhaiten.

Petri Wirkkala

– Tämä tarkoittaa, että olemme avoimella kustannuspaikalla yritysten käytettävissä tarpeen vaatiessa ja reagoimme heidän mahdollisesti kohtaamiin haasteisiin nopealla aikataululla, lisää Wirkkala, joka pitää työstään erityisesti kouluttajana yritysrajapinnassa.

Toinen puoli työkalenterista täyttyy erilaisissa tutkimushankkeissa, joista yksi on juuri alkanut eRoboSpray. Siinä tutkitaan pintakäsittelyrobotiikan ja sen ohjelmoinnin mukauttamista PK-yritysten tarpeisiin.

Ennen työskentelyn aloittamista Centriassa Wirkkalalle kertyi työkokemusta puuteollisuuden yrityksissä pintakäsittelijänä kaikkiaan 24 vuotta, joista viimeisin pesti samassa työpaikassa kesti 15 vuotta.

– Centriassa olen saanut luoda uraa kouluttajana, jota edesauttaa oma pitkä työkokemus. Käytännössä oppii parhaiten, lisää Wirkkala, joka omaa muutakin koulutus- ja kokemustaustaa tekniikan alan lisäksi.

Hän on suorittanut luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon Perhossa, ja sillä reissulla tulivat myös Afrikan savannit tutuiksi.

– Metsästysoppaan hommista kertyi Öölannin tuntemusta roppakaupalla, seitsemän kauden verran. Oppaan työ on loppusiltaan asiakaspalvelua, ja sen ymmärtäminen on tämänhetkisessä työtehtävässäkin suuressa roolissa, painottaa Wirkkala.

Wirkkala viettää paljon vapaa-aikaansa metsästyksen ja kalastuksen parissa.

– Luonto on ollut aina paikka missä työkiireet nollataan. Kolmilapsisen perheen arki on muuttunut lapsien lennettyä pesästä, mutta onneksi lapsista ollaan nykyään vain yhden napin painalluksen päässä. Kuopuksen urheilu-ura on myöskin perheen yhdistävä tekijä; vaimon kanssa kisoissa käyminen ja jännittäminen pitää pumpun pirteänä, Wirkkala päättää.

Lisätietoja

Petri Wirkkala

TKI-asiantuntija


Jani Rättyä

Palvelupäällikkö