Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Matkailutoimijat uskovat kulttuuriin

ICH North -hanke järjesti työpajan matkailutoimijoille ja pisti heidät pohtimaan erilaisia mahdollisuuksia lisätä aineettoman kulttuuriperinnön elementtejä matkailuun liittyen.

ICH North -hankkeessa on järjestetty erilaisia työpajoja ja ideointitapaamisia kulttuuritoimijoiden ja elinkeinoelämän kesken. Keski-Pohjanmaan 2024 matkailufoorumissa järjestetyn työpajan aiheena oli aineettoman kulttuuriperinnön hyödyntäminen matkailussa.

– Työpajan vastauksissa nousivat esiin paitsi kulttuurimaakunnan monet vahvuudet ja toimijoiden idearikkaus, mutta myös tarve lisätä säännöllistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Annetuissa ehdotuksissa näkyy paikallisten vahvuuksien suuri matkailullinen potentiaali. Paikallisia elementtejä voisi käyttää vahvemmin viestinnässä ja kehittää matkailutuotteita niiden ympärille. Yhdessä suunnittelu ja tekeminen voisivat antaa lisäarvoa sekä kulttuuri- että matkailutoimijoille. Parhaimmillaan kulttuuriperinnön sisällyttäminen elinkeinoon voi tuoda hyötyjä sekä matkailuyritykselle että yhteisölle tai kulttuuritoimijalle, kertoo projektipäällikkö Sara Kåll-Fröjdö.

Keittoa kuksassa.
Keski-Pohjanmaan matkailufoorumissa ruokailtiin lumiseinäisessä riistaravintolassa. Kuva: Kati Hyvönen.

Erään osallistujan sanoin:

“Rohkealla ja ennakkoluulottomalla asenteella voi yhdistää lähes kaikkien alojen palveluita elävän perinnön kokemuksiin. Tällä alueella on paljon perinteitä ja vahvuuksia, joita voidaan jatkuvasti kehittää. Perinteisesti yhdistetään ruokakulttuuria, musiikkia, luontokohteita, merellistä historiaa jne., mutta eri alojen erityisosaamista löytyy monelta muultakin alalta, ja mitä yllättävämpiä yhtälöitä löytyy, sen hienompaa.”

Lisää tuloksista ja pohdintaa voit lukea Bulletinin artikkelista.

ICH North -hanke edistää rajat ylittäviä musiikkiperintöön liittyviä toimia Pohjois-Norjassa, -Ruotsissa, -Suomessa ja Saamenmaassa. Hanketta rahoittaa EU:n Interreg Aurora -ohjelma ja Suomen kansallista osuutta Lapin liitto. Hankkeessa työstetään verkkokurssia, digitaalista karttaa ja oppimateriaalia. Lisäksi edistetään aineettoman kulttuuriperinnön ja yrittäjyyden yhdistämistä sekä yhteisön osallistumista musiikkiperinnön säilyttämiseen arkistoissa.

Lisätietoja

Sara Kåll-Fröjdö

TKI-asiantuntija