Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Pakastekuivaus tuo jäätävän paljon mahdollisuuksia

Yrittäjät voivat testata omien raaka-aineidensa kuivausta pakastekuivaimella.

Centria-ammattikorkeakoulun ja KPEDUn yhteisessä Erikoiskasvit-hankkeessa etsitään uusia mahdollisuuksia kasvipohjaisten raaka-aineiden jatkojalostamiselle ja viennille.
Hankkeen myötä osatoteuttajana toimivan KPEDUn tiloihin on hankittu pilottikokoluokan pakastekuivain, joka mahdollistaa esimerkiksi viljelijöille, metsänomistajille ja yrityksille omien raaka-aineiden testauksen ja uusien tuotteiden ideoinnin.

Pakastekuivausta käytetään yhä laajemmin muun muassa erilaisten elintarvikkeiden, ravintolisien, kosmetiikan sekä lääkkeiden ainesosien kuivaamiseen. Monelle tuttu esimerkki pakastekuivatusta tuotteesta ovat marjat. Pakastekuivaus on tutkitusti paras tapa säilöä kasvien aromit ja maku sekä terveysvaikutteiset tehoaineet. Erityisesti viennin kannalta pakastekuivaus on hyvä metodi lisäämään tuotteiden säilyvyyttä, sillä se vähentää myös raaka-aineen painoa merkittävästi.

– Luonnontuotetoimialalla on valtavasti potentiaalia sekä kotimaassa että maailmalla. Haluamme hankkeessa tuoda paikallisille yrittäjille ja viljelijöille tietoa siitä, kuinka tuota potentiaalia voisi omassa liiketoiminnassa hyödyntää, kertoo projektipäällikkö Leena Favén Centrialta.

Uusia mahdollisuuksia kasvipohjaisten raaka-aineiden jatkojalostamiselle ja viennille Keski-Pohjanmaalla – Erikoiskasvit -hanke on Euroopan aluekehitysrahaston ja Keski-Pohjanmaan liiton rahoittama ja sen toteutusaika on 1.11.2021 – 31.8.2023.

Pakastekuivain

Lisätietoja

Leena Favén

TKI-koordinaattori