Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Panostus, joka todellakin kannatti

Liiketoiminnan kehittämisohjelman kevään viimeisessä työpajassa osallistujille jaettiin todistukset ja vastuullisesti menestyvän liiketoimintaosaamismerkit. Kehittämisohjelmalle on tiedossa jatkoa syksyllä.

Target Circular – Supporting Sustainable SMEs to Success -hanke toteutti kevään aikana yrittäjille suunnatun yrityskehittämisen työpajasarjan. Parempia päätöksiä nopeammin -lähestymistavalla kehitetty valmennus sisälsi yrityksen toiminnan edistämisen kannalta keskeisiä työkaluja ja niiden soveltamista omaan liikeideaan. Lisäksi osallistujat saivat tietoutta vastuullisuudesta ja kiertotalouden mukaisesta liiketoiminnasta.  

Yksi valmennukseen osallistuneista oli Markku Sorjonen Aito Art Oy:sta. Yritys tarjoaa valokuvauselämyksiä taidevalokuvien muodossa.  

Miten päädyit mukaan valmennukseen? 

– Näin mainoksen somessa ja kiinnostuin välittömästi. Laitoin heti sähköpostia Pekalle (Pohjola). Myös vaimoni Riina innostui tulemaan mukaan valmennukseen. 

Mikä kuuden kerran valmennuksessa ja työkaluissa oli kiinnostavinta? 

– Ekana tulee mieleen ROI (return on investment) -laskentatyökalu. Siinä palasteltiin hyvin ja selkeästi auki kustannuksia arveltuihin tuottoihin nähden. Ymmärrän ja pystyn laskemaan ansaintalogiikkaa paremmin nyt. Jatkossa osaan kalkuloida ja arvioida näiden työkalujen avulla ideoiden kannattavuutta ilman taskulaskintakin.  

Minkälainen kokonaiskuva sinulla tapaamisista jäi? 

– Milloin on jatko-osa? 😊 Ei riitä sanat kertomaan, kuinka kiitollinen teille valmentajille olen. Kannustan kyllä kaikkia yrittäjiä löytämään aikaa ja panostamaan oman osaamisen kehittämiseen. Ja kun tämä oli maksuton, niin koen kyllä, että panostus todellakin kannatti.  

Ensimmäiseen liiketoiminnan kehittämisohjelman pilotointiin osallistuivat Aito Art Oy, Foto-Björndahl Ky KB, EcoHarmonia, Huoleton Oy ja Kultaamo Suulperi. Todistukset ja vastuullisen liiketoiminnan osaamismerkit saivat hymyn huulille. Kuva Heli Salmela. 

Yrityskehittäjä Pekka Pohjolan mukaan kevään valmennus onnistui asetetuissa tavoitteissa. Jatkoakin on tiedossa. 

– Ohjelma on tarkoitus toistaa jatkossa puolivuosittain ja se on avoin kaikille yrityksille. Kehitteillä on vastaavia valmennuksia eri elinkaarivaiheessa oleville yrityksille, Pohjola kertoo. 

Pohjolan työnantaja Kokkolanseudun Kehitys Oy on yksi hankkeen toteuttajista Centrian ohella. Pohjola näkee Centrian roolin vahvana myös hankkeen jälkeenkin.  

– Erityisesti vastuullisuus- ja kiertotalousosaamisen jalkauttamisessa Centrialla on keskeinen alueellinen rooli. Lisäksi Kosekissa ja muissa vastaavissa yrityspalveluyhtiöissä saadaan hyödyntää TKI-hankkeissa kehitettyjä oppaita ja osaamispolkuja.  

Target Circular on kansainvälinen EU-osarahoittama NPA-hanke, jossa edistetään yrittäjyyden ja pk-yritysten kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan kehittymistä luomalla kilpailuetua alueillemme. Hankkeen toteuttajat tulevat Irlannista, Islannista, Norjasta ja Suomesta.  

Lisätietoja:

Hanna Tölli

TKI-Koordinaattori