Pienoismalli biokaasulaitoksesta Demeca Oy:n messukäyttöön
Centrian 3D-osaajat tarjoavat räätälöityä mallinnus- ja tulostuspalvelua asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin.
Demeca Oy:n biokaasulaitosta jäljittelevä pienoismalli on osoitus siitä, mihin kaikkeen Centrian tietotaito ja 3D-tulostimet pystyvät; isompienkin kokonaisuuksien yksityiskohtaiseen mallintamiseen ja tulostamiseen.
– Modulaarirakenteen ansiosta pienoismallia biokaasulaitoksesta voidaan tarvittaessa kasvattaa Demecan muilla tuotteilla. Isot kokonaisuudet toteutetaan modulaarisesti myös siksi, että tulostuskoneet ovat pieniä. Modulaarisuus helpottaa myös pienoismallin kuljettamista ja esittelyä asiakkaille, kertoo toteutuksesta vastannut Centrian TKI-asiantuntija Pekka Haapala, jonka pääosaamisalueita ovat 3D-mallintaminen ja -skannaus sekä tulostaminen. 3D-suunnittelua voi tehdä myös lujuus- ja liikesimulointeina, joita Haapalakin ajoittain toteuttaa. Mallintamisen hän hoitaa SolidWorks, Autodesk fusion ja Inventor -ohjelmilla.
Demeca vei pienoismallin Sarka-messuille, jotka järjestettiin Seinäjoella tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Pienoismallin kävi noutamassa Centriassa pitkän työuran tehnyt, nykyisin Demeca Oy:n kehityspäällikkönä toimiva Jorma Hintikka.
– Biokaasulaitos on Demecan päätuote. Olemme toimittaneet yli kolmekymmentä biokaasulaitosta ympäri Suomea ja olemme maatilalaitosten biokaasulaitoksissa markkinajohtajia tällä hetkellä, kertoo Hintikka Demecan menestyksestä. Tuotteita myydään nykyisin myös kansainvälisesti. – Yksi laitos on tehty Ruotsiin, jota pyritään nyt valloittamaan.

Biokaasu on kotimaista, uusiutuvaa ja vähäpäästöistä energiaa, joka on ratkaisuvaihtoehto muun muassa liikenteeseen, energiatuotantoon, maatalouteen ja teollisuuteen. Biokaasulaitos hyödyntää energiatehokkaasti tuotantoeläinten lietelantaa, nurmea ja teollisuuden jätebiomassoja. Sen avulla voidaan suorittaa myös tiettyjen elintarviketeollisuuden jätteiden käsittelyä, joka mahdollistaa tehokkaamman biokaasun tuotannon.
Tämänhetkinen pienoismalli esittää Demecan kolmea maatilalle tarkoitettua biokaasulaitoksen yksikköä. Yrityksellä on tuotevalikoimassaan myös esimerkiksi jalostusyksiköitä ja tankkausyksiköitä biometaanin valmistusta varten. Lisäksi maatilalaitokset ovat laajentuneet isompiin yksiköihin, joille on tänä päivänä paljon kysyntää.
– Isompia laitoksia tarvitsevat esimerkiksi kunta- tai energialaitostoimijat, jotka kokoavat ympärilleen useampia maatiloja. Kuntakokonaisuudesta tai kunnan sisällä olevasta teollisuudesta tulee muita syötteitä raaka-aineeksi biokaasuvalmistukseen maatilasyötteiden rinnalle. Näin pienehkötkin tilat pystyvät liittymään tällaiseen porukkaan biomassoja ja päästöjä minimoimaan, avaa Hintikka.
Demeca Oy tekee Centrian kanssa yhteistyötä muissakin aiheissa. Menetelmä- ja automaatiokehityksessä sitä on parhaillaankin käynnissä. Projektipuolella on myös virtuaalimallin kehitys Demecan jalostuslaitoksesta työn alla. – Meillä on Centrian kanssa paljon ideoita, joiden osalta arvioidaan, mitkä niistä otetaan jatkokäsittelyyn, sanoo Hintikka.

Centria oli mukana jo 20 vuotta sitten Demecan aloitellessa kehitystyötä biokaasualalla nykyisen toimitusjohtaja Pekka Vinkin toimesta. Demecan kehityspäällikkö Hintikka ja Centrian 3D-asiantuntija Haapala muistelevat yhdessä noita aikoja:
– Biokaasulaitoksia on paljon Euroopassa ja Saksassa, mutta myös Demeca on kehittänyt laitoksia jo pitkään. Muistan kun itse tulin Centrialle töihin vuonna 2004 ja teimme yrityspuolen pioneeri Pekka Vinkin kanssa yhteistyötä. Centriassa järjestettiin myös bioteknologia-alan koulutusta ja opiskelijoiden kanssa kierrettiin biokaasulaitoksiin tutustumassa, kertoo Hintikka. – Centriassa oli aikoinaan kehitystyötä varten oma biokaasulaitoskin, joka siirtyi myöhemmin Kalajoelle, muistelee Haapala.
Demeca valitsi Centrian pienoismallinsa toimittajaksi organisaation tuttuuden ja helppouden ansiosta. – Centrian tiloissa liikkuessani ja ihmisiä kohdatessani tulee tunne, niin kuin olisin vieläkin täällä töissä. Muutkin Demecalta tuntevat talon hyvin ja ovat tehneet Centrian kanssa yhteistyötä. On myös monta kollegaa, jotka opiskelevat täällä monimuoto-opiskelijoina tai ovat Centriasta valmistuneet. Demeca Oy:llä ollaan erittäin tyytyväisiä Centrian valmistamaan pienoismalliin ja ripeään toimitusaikaan, perustelee Hintikka.
Lisätiedot:
Pekka Haapala
TKI-asiantuntija
Ylivieska
Jani Rättyä
TKI-päällikkö