RoboSote yhdistää sote-teknologian käyttäjät ja kehittäjät
RoboSote-hankkeeseen osallistumalla sote-toimijat pääsevät testaamaan riskittömästi uusia laitteita – suoraan ovelle toimitettuna.
Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama RoboSote-hanke on investoinut käyttöönsä ja alueen toimijoiden hyödynnettäväksi jo kolmen vuoden ajan sote-alan uusimpia innovaatioita sekä luonut samalla Centria HealthLabin. HealthLab on konsepti ja Living Lab sekä tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja koulutusympäristö, jossa laitteet ja niiden käyttäjät kohtaavat. HealthLabia ei ole suljettu neljän seinän sisälle, vaan laitteet ovat kokeiltavissa siellä, missä niiden käyttäjätkin ovat.
Käytännössä laitteiden kokeilut toteutuvat aidoissa käyttäjäympäristöissä, kuten asumispalveluiden tiloissa, terveysasemalla, sairaalassa tai kotihoidon asiakkaan luona. Laitteet tuodaan paikalle Centrian asiantuntijoiden toimesta ja opastetaan niiden käyttö samalla. Tämän jälkeen laitetta saa kokeilla teknologiasta riippuen muutaman viikon tai kuukauden ajan, jonka jälkeen ne noudetaan takaisin Centria HealthLabille. Kokeilun avulla loppukäyttäjät saavat käsityksen laitteen hyödyllisyydestä heidän arjessaan, ja voivat näin päättää kokemukseen perustuen, hankkivatko vastaavan laitteen jatkossa osaksi omaa toimintaansa. Laitekokeilut ovat osoittautuneet mieluisaksi toimintamalliksi ja erilaisia kokeiluja onkin hankeaikana toteutettu yli sata kertaa.
Hankkeessa keskeistä on myös yhteistyö laitteita ja sovelluksia kehittävien yritysten kanssa. Yritykset saavat laitekokeiluista, työpajoista, sparraustapaamisista ja muista yhteiskehittämisen toimintamalleista moniammatillista sekä käyttäjälähtöistä tietoa tuotteensa kehittämisen tueksi. Hedelmällinen yhteistyö poikii alueelle uusia yrityksiä ja innovaatioita, joita yritykset ovat päässeet viemään jo kaupallistamisasteelle.
Yksinyrittäjänä asioita pohtii paljon itsekseen. Centrian kanssa tuntuu, että mukana olisi tiimi, jonka kanssa voi ideoida yhdessä.
Henna Sillanpää, Kommunikaatio ILO
RoboSote-hanke toteutetaan 1.9.2019 – 31.3.2022 välisenä aikana. Toteuttajana toimii Centria-ammattikorkeakoulu. Hanke koostuu kahdesta Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamasta kokonaisuudesta: Investointihankkeesta (A75252, 200 000 €) ja kehittämishankkeesta (A75247, 545 985 €), jotka nivoutuvat toisiinsa. Toteutusalueena on Keski-Pohjanmaan alue ja rahoituksen on myöntänyt Keski-Pohjanmaan liitto.