Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Tavoita ja sitouta vapaaehtoiset – ilmaiswebinaari yhdistystoimijoille

TKI-koordinaattorina Centriassa työskentelevä Pernilla Howard on pitänyt vuosien varrella yhdistyksille kymmeniä koulutuksia.

Nauravia henkilöitä pöydän ääressä.

TKI-koordinaattorina Centriassa työskentelevä Pernilla Howard on pitänyt vuosien varrella yhdistyksille kymmeniä koulutuksia – luentoja ja työpajoja – joiden tarkoitus on ollut innostaa ja tukea yhdistystoimijoita kehittämään yhdistyksen toimintaa. Centrian koulutuspalveluiden kautta Pernilla on pitänyt tämän vuoden aikana jo neljä koulutusta yhdistyksille räätälöityinä tilauskoulutuksina. – Tarjouspyynnöt yhdistyksiltä ovat tulleet suoraan Pernillalle. Tahti on sellainen, että kun saan tarjouksen valmiiksi, seuraava tarjouspyyntö jo odottaa, kertoo koulutuspäällikkö Hannele Häli nauraen.

Tähän asti koulutukset on järjestetty ruotsinkielisinä, ja nyt koulutuspalvelut järjestävät ensimmäistä kertaa yhdistyksille suomenkielisen, ilmaiswebinaarina pidettävän koulutuksen vapaaehtoisten sitouttamisesta. – Hannele kannusti minua kouluttamaan suomen kielellä ja minä otin haasteen vastaan, koska tykkään haastaa itseäni, Pernilla kertoo ja nauraa iloisesti. – Yhdistystoimijoiden kouluttaminen on aina tosi innostavaa, kun saa jakaa asioita, joita on oppinut ensisijaisesti oman työn kautta, eikä vain muiden tekemien tutkimusten pohjalta, hän jatkaa.

Mistä tässä oikein on kysymys; mistä kaikki on saanut alkunsa? – Yhdistysten kehittäminen alkoi vuonna 2016, kun johdin Centriassa FöreningsKICK-projektia. Tämän projektin aikana loimme kokonaiskuvan Pohjanmaan yhdistystoiminnasta ja niistä keinoista, joilla voisimme auttaa yhdistyksiä. Pohjana käytimme samoja työkaluja, joita Centriassa hyödynsimme yritysten kehittämisessä, Pernilla kertoo.

Ensimmäisestä projektista lähtien Centriassa on ollut käynnissä vähintään yksi yhdistyksiin keskittyvä kehitysprojekti. – Vuosien varrella olemme luoneet räätälöityjä työkaluja yhdistyksille avuksi esimerkiksi sisäiseen ja ulkoiseen viestintään, jäsenrekrytointiin, hallitustyöskentelyyn, nuorten tavoittamiseen sekä maahanmuuttajien mukaan ottamiseen, Pernilla selittää. Nykyään Pernilla johtaa Centriassa sosiaalisen kestävyyden ja yhteisöllisyyden tutkimusryhmää, jossa yhdistykset ja kolmas sektori ovat keskeisessä roolissa. – Tämä antaa meille foorumin koota yhteen kaiken materiaalin ja osaamisen, jota olemme teemasta keränneet. Tutkimusryhmässämme pidämme jatkuvasti yhteyttä kolmanteen sektoriin ja seuraamme, millaisia kehitysprojekteja tulevaisuudessa tarvitaan, toteaa Pernilla.

Pernillan mukaan ilmaiswebinaari sopii kaikille, jotka haluavat kehittää yhdistyksen toimintaa ja vastata tulevaisuuden haasteisiin. – Tulen webinaarissa kertomaan konkreettisia esimerkkejä yhdistyselämästä ja toimiviksi koettuja käytännöllisiä neuvoja, joiden avulla voi vahvistaa vapaaehtoisten osallistumista ja sitoutumista yhdistyksen toimintaan, Pernilla kertoo.

Webinaari muodostuu noin puolen tunnin mittaisesta luennosta, jonka jälkeen käsitellään kysymyksiä ja lopuksi kerrotaan aiheista, joista koulutuspalvelut voivat järjestää yhdistyksille räätälöityjä koulutuksia. – En opeta rakettitiedettä, vaan oikeastaan vain kerron asioita, joita osallistujat jo tietävät, mutta juuri se on usein tarpeen, Pernilla nauraa ja toivottaa kaikki aiheesta kiinnostuneet tervetulleiksi webinaariin matalalla kynnyksellä.

Lisätietoja

Pernilla Howard

TKI-koordinaattori