Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Törmäyttämisellä ideoita ja yhteistyötä

Marraskuussa päättyneen Centria HealthLabin Koht’Inno-hankkeen tavoitteena oli saada hyvinvointia ja terveyttä edistävän teknologian toimijat kohtaamaan ja vahvistaa yhteistyötä Keski-Pohjanmaalla.

Koht’Inno-hankkeessa edistettiin alueellista monialaista yhteistyötä ja luotiin uusia yhteyksiä hyvinvointi- ja terveysteknologian verkostoekosysteemiin Keski-Pohjanmaalla. Hankkeessa haluttiin vahvistaa alueen yritysten potentiaalia luoda uusia teknologiainnovaatioita eri alojen rajapintoihin. 

Osaavat elinkeinoyhtiöt  

Verkostoekosysteemin syventäminen aloitettiin tutustumalla alueen elinkeinoyhtiöihin ja yritysjärjestöihin. Yhteistyötä tiivistettiin Kokkolanseudun Kehityksen, YritysKannuksen ja Kaustisen seutukunnan kanssa.  

Kuulimme tapaamisissa, kuinka yritysneuvojat antavat konkreettista tietoa yrittämisen kaikkiin mahdollisiin vaiheisiin. Jo liikeidean kehittelyvaiheessa heihin voi olla yhteydessä, ja yritysneuvojat voivat auttaa perustamisessa ja kehittämisessä. Heillä on valtavasti tietoa kehittämis- ja investointirahoituksista sekä omistajanvaihdokseen liittyvistä asioista. Elinkeinoyhtiöiden loistavia verkostoja voidaan hyödyntää myös yritysten yhteistyötarpeisiin ja asiakashankintaan. Ajankohtaista tietoa löytyy myös esimerkiksi markkinoinnista ja digitalisaatiosta.  

Kaikkea tätä täydentää vahvasti pk-yritysten edunvalvoja Keski-Pohjanmaan yrittäjät. Centria-ammattikorkeakoulu puolestaan tarjoaa korkeakoulutason alakohtaista asiantuntijuutta ja apua kehittämiseen – ja verkoston tunteminen auttaa meitä auttamaan alueen yrityksiä vielä entistä paremmin.  

Verkostoitumista aurinkoisessa Kannuksessa terveysteknologian ja Green Caren merkeissä. Kuva: Heidi Hintsala

Innostavat kiertävät avoimet ovet 

Hankkeessa kokeiltiin tapahtumakonseptia, joka toisi yhteen eri alojen toimijoita ja yhdistäisi heitä hyvinvointia ja terveyttä edistävään teknologiaan liittyvään TKI-toimintaan. Hankkeen aikana yhdessä kehittäen kolmen eri tapahtuman kautta syntyi toimintamalli “Kiertävät avoimet ovet” vaihtuvilla, yritysten tarpeesta nousevilla teemoilla. 

Tapahtumia järjestettiin yhteistyössä elinkeinoyhtiöiden, yritysten ja muiden verkostotoimijoiden kanssa. Jutun jujuksi nousi nimenomaan tapahtuman järjestäminen yhteistyökumppanin tiloissa, yrityksistä oli kiinnostavaa tutustua toisiin yrityksiin kohteessa paikan päällä. Järjestäjien kannalta tuntui mielekkäältä tehdä yhteistyötä saman kohderyhmän parissa toimivien tekijöiden kesken – näin emme järjestä päällekkäisiä tapahtumia, vaan pystymme yhdistämään voimat ja tarjoamaan sisällöltään toisiemme osaamista tukevaa ohjelmaa. Tapahtumien suunnittelussa oli mukana myös kohderyhmän edustajia. Tällä pystyimme varmistamaan, että tarjoamme ruohonjuuritasolle kaivattua tietoa oikeista näkökulmista. 

Ensimmäisenä tapahtumana tutustuttiin Kannuksessa Osuuskunta Hoivakunnakseen ja terveysteknologiaan sekä verkostoiduttiin luonnossa. Tavoite toimijoiden törmäyttämisestä täyttyi, ja seurauksena oli ainakin yksi yhteinen hankehakemus 

Seuraavan tapahtuman aiheena oli tuotekehitys ideasta tuotteeksi. Yrityksille tuotiin tietoa B2B-kehittämisestä, TKI-yhteistyön mahdollisuuksista sekä erilaisista kehittämis- ja investointirahoituksista. Tapahtuma järjestettiin Huld Oy:n tiloissa ja mukana järjestelyissä olivat kaikki maakunnan kehitysyhtiöt. 

Kolmas tapahtuma oli teknologiatreffit erityisesti potilasyhdistyksille, ja se järjestettiin yhteistyössä verkostojärjestö Kosti ry:n kanssa. Teemana oli löytää uusia rajapintoja ja pohtia yhteisen kehittämisen merkitystä. Yritysten ja potilasyhdistysten yhteistyö voi avata uusia mahdollisuuksia loppukäyttäjien tarpeeseen aidosti vastaaville sote-alan teknologiainnovaatioille. Keskustelua käytiin myös uuden teknologian hyödyistä sekä haasteista tunnistaa asiakkaan toiveet, tarpeet ja valmius ottaa vastaan uutta teknologiaa. 

Tapahtumissa oli yhteensä 56 osallistujaa. Palautteeseen vastanneista suurin osa koki saaneensa tapahtumasta uusia kontakteja, ajatuksia ja näkökulmia.  

Todennäköisyys suositella Centria HealthLab -tapahtumaa kollegalle tai kaverille oli 9/10. Kiertäville avoimille oville toivottiin jatkoa, samoin toiveita nousi myös tuotekehitystyöpajoista sekä yhteistyöideoinnin jatkamisesta. Järjestettyjä valmiita vierailuja ja niiden kautta verkostoitumista arvostettiin.  

Yritysten tunteminen auttaa auttamaan 

Elinkeinoyhtiöihin tutustumisen ja tapahtumien lisäksi kolmantena osiona hankkeessa olivat yritysvierailut, joita tehtiin syksyn aikana kuusi. Vierailut tehtiin ilman tarkkaa agendaa, yrityksistä kuultiin tarina, haasteita ja tulevaisuuden visioita. Vastaavasti yrityksille kerrottiin Centria HealthLabin ja muun TKI-toiminnan yhteistyömahdollisuuksista ja tuesta yrityksen kehittämisen polulla. Avoimen agendan vierailut johtivat usein vapaaseen ideointiin ja muutamiin linkkauksiin toimijoiden välillä. Tutustuminen ja henkilökohtainen käsitys yrityksen haasteista ja tavoitteista auttaa etsimään sopivia palasia yhteen, ja näin yritykset saavat mahdollisimman monipuolisesti hyötyä Centrian laajoista verkostoista.  

Koht’Inno-hanketta rahoitti Keski-Pohjanmaan liitto (AKKE-rahoitus). Hanke toteutettiin 1.2.-30.11.2024 Keski-Pohjanmaan alueella. Hankkeen ohjausryhmä oli innostava ja osallistuva, kiitos kaikille ohjausryhmän jäsenille keskustelevasta ohjauksesta ja sujuvasta yhteistyöstä! 

Lisätietoja:

Heidi Hintsala

TKI-koordinaattori